Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip melas veikia savijautą ir santykius su aplinkiniais

Visi daugiau ar mažiau meluojame ar pagražiname kai kuriuos dalykus. Tačiau ar žinojote, kad melas kenkia ne tik santykiams su jūsų draugais ar aplinkiniais, bet ir bendrai jūsų savijautai?
Melas
Melas / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 2 Melas Sveikata

Noterdamo universitete buvo atliktas 10 savaičių trukęs eksperimentas, kuriame dalyvavo 110 žmonių nuo 18 iki 71 metų amžiaus. Vienai grupei žmonių buvo liepta nemeluoti per visą tyrimo laiką, o kitai grupei žmonių net nebuvo pasakyta, galima meluoti ar negalima. Kartą per savaitę dalyviai buvo testuojami melo detektoriumi. Tyrimo pabaigoje tie, kuriems buvo liepta nemeluoti, mažiau skundėsi galvos skausmais, gerklės skausmu ir prasta miego kokybe, negana to, jiems buvo gerokai sumažėjęs stresas ir pagerėjo santykiai su aplinkiniais.

Universiteto profesorius Lijuangas Wangas, komentuodamas surinktus duomenis, pastebėjo, kad pagerėję santykiai buvo susiję ir su sveikatos būklės pagerėjimu, kuomet buvo mažiau meluojama.

Bendra statistika, parodanti, kiek meluojame, truputį skiriasi. Žmonės meluoja išties nemažai, apgaulės yra paplitęs dalykas kasdieniame gyvenime. Buvo nustatyta, kad žmonės meluoja nuo 3 iki 10 minučių, bent vieną kartą per dieną.

Netiesos sakymas ar pati priežastis, kodėl tai daroma, tiesiogiai nesukelia sveikatos problemų, jas gali sukelti pats faktas, kad turime nuolat meluoti ir apsimetinėti.

Vis dėlto statistika neturi tokios didelės reikšmės, svarbiausia – melo poveikis. Istorijas ir melagystes kuriame dėl įvairiausių priežasčių: norime išvengti bausmės, gauti pagyrimą ar pagarbą ir panašiai. Netiesos sakymas ar pati priežastis, kodėl tai daroma, tiesiogiai nesukelia sveikatos problemų, jas gali sukelti pats faktas, kad turime nuolat meluoti ir apsimetinėti.

Kai tik pradedame meluoti, melas auga, ir meluojame vis daugiau, nes bijome, kad tiesa paaiškės. Dėl tokios situacijos kyla stresas, organizme išsiskiria daugiau kortizolio, kurio per didelis kiekis yra kenksmingas sveikatai. Per ilgą laiką chroniškas stresas gali sukelti rimtesnių sveikatos problemų: nemigą, nugaros skausmus, sutrikdyti širdies ritmą, išprovokuoti galvos skausmus ir susilpninti imunitetą. Taigi, būdami sąžiningi ne tik pagerinsite santykius su aplinkiniais, bet ir būsite laimingesni, todėl geriau mažiau melo, daugiau tiesos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius