-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokias sveikatos problemas išduoda skirtingas galvos skausmas?

Galvos skausmas gali būti labai įvairus, pavyzdžiui, jaučiamas tempimas, skausmas akių srityje, migrena arba užklumpa maudimas streso metu ir panašiai.
Galvos skausmas
Galvos skausmas / „Shutterstock“ nuotr.

Kaip rašoma prevention.com, 45 milijonai amerikiečių nuolat kenčia nuo įprastinio galvos skausmo ir tik nedidelė dalis jų susiduria su retais ir neįprastais galvos skausmais.

„Yra šimtai galvos skausmų tipų, ir kiekvienas jų turi atskirą istoriją“, – sako gydytojas Markas W.Greenas iš Icahno Mount Sinai medicinos mokyklos (Icahn School of Medicine at Mount Sinai) Niujorke. Remiantis skausmo pojūčių apibūdinimais, galima tiksliausiai atrasti diagnozę.

Į kokius galvos skausmus būtina atkreipti dėmesį?

TAIP PAT SKAITYKITE: Prieširdžių virpėjimas: „spurdėjimas“ krūtinėje gali atnešti rimtų pasekmių. Konsultuoja specialistas

Tempiantis galvos skausmas

Tokio tipo galvos skausmas užklumpa įvairiais atvejais, pavyzdžiui, užsiimant fizine veikla, čiaudint, juokiantis, mylintis ir pan.

„Šių užsiėmimų metu dažniausiai įsitempiame, dedame daugiau pastangų, tad smegenų skysčių spaudimas galvoje padidėja“, – aiškina M.W.Greenas. Tačiau nerimauti nereikėtų, nes dažniausiai toks skausmas praeina per kelias minutes ar valandą.

Retais atvejais šį galvos skausmą gali sukelti kraujagyslių problemos, ir jeigu jis yra labai stiprus, tuomet specialistas pataria apsilankyti pas gydytoją.

Galvos skausmas, susijęs su kraujo spaudimu

Šis galvos skausmas susijęs su labai aukštu kraujo spaudimu, pavyzdžiui, 200/110 ir daugiau.

„Kai kraujo spaudimas yra labai aukštas, jis padidėja ir smegenyse, ir tuomet ten apribojama kraujo tėkmė“, – teigia M.W.Greenas. Toks galvos skausmas yra labai specifinis, tempiantis, lyg galva būtų spaudžiama plaukų lankelio ir labiausiai jaučiamas ryte, o dienos eigoje pagerėja, teigia „National Headache Foundation“.

Tam, kad išvengtumėte kraujospūdžio sukelto skausmo, reikėtų kontroliuoti savo kraujo spaudimą.

Temporalinis arteritas

Šis įkyrus, gręžiantis, deginantis skausmas gali išduoti sunkią būklę ir nors konkrečios temporalinio arterito priežastys nėra aiškios, tačiau reikia būti itin atsargiems ir atidiems. Kaip M.W.Greenas įspėja, toks skausmas būdingas vyresniems kaip 60-ties metų asmenims, jie jį jaučia ausų srityje, kramtydami ir pan. Rašoma, kad temporalinio arterito atveju trečdalis žmonių gali apakti, todėl gydymas turėtų būti pradėtas nedelsiant, jog būtų išvengta dramatiškų komplikacijų.

Trigeminalinė (trišakio nervo) neuralgija

Kaip pažymi M.W.Greenas, kuo vyresni tampame, tuo didesnė rizika patirti šį skausmą žandikaulio ir smilkinių srityje: „Labai aštrus skausmas, lyg elektros šokas, gali būti sukeltas liečiant veidą, valant dantis, ir žmonės su šia liga tokius galvos skausmus gali patirti kelis kartus per dieną.“

Pabrėžiama, kad jeigu pacientai su šiais simptomais yra jaunesni nei 55-erių, tuomet tai gali būti sukelta ir neurologinių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius