Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie maisto produktai sujaukia jūsų miegą?

Tam tikri maisto produktai ir gėrimai gali priversti jus visą naktį skaičiuoti aveles. Vieną rytą šokate iš lovos kupini jėgų ir pasiryžę nuversti kalnus, o kitą vis tildote žadintuvą, nes niekaip negalite atsibusti?
Kiaulienos kepsnys
Kiaulienos kepsnys / 123RF.com nuotr.

Visa tai, ką dedate į lėkštę dieną, vėliau atsiliepia jūsų miego ciklui, rašoma prevention.com. Taigi, kokie produktai jį sujaukia labiausiai?

Pomidorų padažas

Kad ir kaip norėtumėte juo pagardinti vakarienės valgius, geriau neskubėkite padauginti. Pasirodo, kad pomidorų padažas kenčiantiems nuo skrandžio refliukso gali pabloginti padėtį ir suprastinti savijautą. Kita bėda – amino rūgštis tiraminas, kuris skatina smegenis išskirti norepinefriną – stimuliantą, sukeliantį budrumą ir slopinantį miego poreikį.

Vida Press nuotr./Naminis pomidorų padažas
Vida Press nuotr./Naminis pomidorų padažas

Šokoladas

Šokolade galime aptikti kofeino, kuris gali paveikti mūsų miego ciklą. Kita medžiaga, teobrominas, stimuliuoja širdies veiklą, padidina širdies ritmą, todėl gali būti sunku užmigti. Patartina rinktis kitokius desertus, o šokoladą padėti į šoną.

Vida Press nuotr./Šokolado plytelė
Vida Press nuotr./Šokolado plytelė

Alkoholis

Alkoholis iš pradžių sukelia mieguistumą ir padeda užmigti, tačiau taip ir nepanyrama į gilesnį miegą, todėl galite prabusti vidury nakties ir daugiau neužmigti. Be to, dėl alkoholio jūsų miegas bus itin nekokybiškas. Kita bėda – ar tikrai rytą norėsite pradėti jausdamiesi prastai?

Vida Press nuotr./Šampanas
Vida Press nuotr./Šampanas

Kepsnys

Žinoma, nereikia jų atsisakyti, tačiau tikrai neverta prisivalgyti per daug, kai norite gerai išsimiegoti. Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad produktų, kuriuose gausu sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, kepsniuose), valgymas turi neigiamą įtaką giliam miego ciklui. Taip pat tokie produktai ilgiau ir sunkiau virškinami, o dėl to gali būti sunkiau užmigti.

123RF.com nuotr./Kepsnys grilyje
123RF.com nuotr./Kepsnys grilyje

Traškučiai ir salsos padažas

Aštrus maistas gali sukelti rėmenį, todėl bus sunku užmigti. Be to, nauji tyrimai atskleidė, kad jeigu vartosime mažiau druskos per visą dieną, tuomet naktį nereikės taip dažnai keltis į tualetą ir išsibudinti.

Gazuoti saldūs gėrimai

Ypač tie, kuriuose gausu ne tik cukraus, bet ir kofeino. Visa tai gali neigiamai paveikti jūsų miego kokybę ir savijautą. Verčiau jau rinkitės raminančią žolelių arbatą, kuri kaip tik padės lengviau užmigti.

Vanduo

Vandens stiklinė prieš miegą – sveikintinas dalykas, tačiau jeigu ryte gersite itin daug vandens, tuomet vidury nakties gali tekti palakstyti į vonios kambarį. Štai kodėl patartina vandenį gerti nedideliais kiekiais visą dieną, taip pat užkąsti sultingų vaisių, pavyzdžiui, kiviuose yra 60 proc. vandens, taip jie padeda miegą gerinančio serotonino veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius