-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie sveikatos sutrikimai gresia per ilgai miegant

Sunku patikėti, jog galima per ilgai miegoti – juk organizmas ilsisi tiek, kiek jam reikia. Tačiau, pasirodo, per ilgos miego valandos ir įmanomos, ir dargi grasina sveikatos bėdomis. Kaip visi puikiai žinome, 7–9 valandų miego pakanka tam, kad pailsėtume ir atsigautume, turėtume energijos visai dienai. O jeigu miegame ilgiau nei 9 valandas, tai gali būti susiję su tam tikromis ligomis.
Miegas
Miegas / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Sveikata Miegas

Per ilgas miegas sukelia depresijos riziką

2014-aisiais metais atliktame tyrime buvo atskleista, kad ilgas miegas turi įtakos depresijos plėtotei. Pasirodo, kad tiems žmonėms, kurie miegojo įprastą valandų skaičių, t. y. 7–9 valandas, grėsė 27 proc. patirti depresijos simptomų, o tiems žmonėms, kurie miegojo ilgiau nei 9 valandas, ta rizika išaugo iki 49 proc. 

Gali pakenkti smegenų veiklai

2012-aisiais metais atliktame tyrime dalyvavo vyresnio amžiaus moterys (peržengusios 70 metų slenkstį), kurių miego valandos buvo ilgesnės arba geroka trumpesnės nei įprastinės. Paaiškėjo, kad tos, kurios miega daugiau kaip 9 ar mažiau kaip 5 valandas, skundėsi suprastėjusiomis smegenų funkcijomis. 

Taip pat skaitykite: Kodėl jie, vyrai, myli save, o mes – ne?

Gali būti sunkiau pastoti

2013-aisiais metais Korėjos mokslininkai ištyrė 650 moterų, kurios ruošėsi dirbtiniam apvaisinimui. Atskleista, kad daug dažniau pastojo tos, kurios miegojo 7–9 valandas nei tos, kurių miego vidurkis buvo 9–11 valandų. Nors šie rezultatai nenustatė aiškaus priežastinio ryšio, tačiau mokslininkai teigia, kad miego įpročiai daro įtaką ir menstruciniam ciklui, hormonų sekrecijai, cirkadiniams ritmams. 

Per daug miego gali turėti įtakos diabeto rizikai

Nedidelis tyrimas Kvebeke atskleidė, kad žmonės, miegantys daugiau nei 8 valandas pernakt, patyrė didesnę riziką susirgti antrojo tipo diabetu arba ilgainiui turėti gliukozės tolerancijos sutrikimų nei tie, kurie miegojo 7–8 valandas. 

Taip pat skaitykite: Norisi ko nors saldaus ar sūraus? Sužinokite, kokių medžiagų trūksta jūsų organizmui

Gali turėti įtakos svorio augimui

Fotolia nuotr./Kaip atsikelti anksti ryte?
Fotolia nuotr./Kaip atsikelti anksti ryte?

Tame pačiame tyrime, kuris vyko Kvebeke, atskleistas ir kitas ilgo miego trūkumas. Paaiškėjo, kad tie, kurie miegojo per ilgai arba per trumpai, t. y. netilpo į 7–9 valandų režimą, priaugo daugiau svorio. Trumpai tariant, 9–10 valandų miego 25 proc. tyrimo dalyvių baigėsi 5 kg svorio priaugimu, nepaisant to, kad šie kontroliavo maistą ir užsiėmė fizine veikla. 

Gali pakenkti širdžiai

2012-aisias metais Amerikos kardiologijos koledžo mokslininkai pristatė tyrimo rezultatus: daugiau nei 8 valandų miegas didina širdies ligų riziką. Iš viso tyrime dalyvavo 3000 žmonių. Ilgo miego mėgėjai net 2 kartus dažniau patyrė širdies anginos ir 1, 1 karto išeminės širdies ligos riziką. 

Taip pat skaitykite: Ar įmanoma iš pelėdos tapti vyturiu? Kaip išmokti anksti keltis

Ilgesnis miegas – ankstesnė mirtis

2010-aisiais metais mokslininkai, remdamiesi 16 skirtingų tyrimų, paskelbė dar vieną per ilgo miego trūkumą – tai ankstesnė mirtis. Miegojimas daugiau kaip 8 valandas pernakt buvo siejams su 1,3 karto didesne mirties rizika tarp visų 1,3 mln. tyrimų dalyvių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius