Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Kokių audinių drabužius rinktis smarkiai prakaituojantiems žmonėms?

Prakaitavimas yra natūralus procesas. Ypač jis suaktyvėja vasarą – šoktelėjus temperatūrai visi daugiau ar mažiau prakaituojame. Jausmas ne iš maloniųjų, ypač, kai prakaito dėmės nusėda ant dėvimų drabužių. Tad šiuo atveju praverčia žinojimas, kokio audinio drabužius rinktis, kad mažiau išryškėtų prakaitavimas, o galiausiai ir nebūtų taip skatinamas.
Prakaitas
Prakaitas / Vida Press nuotr.

Audinių pasirinkimas

Žinome, kad vieni audiniai geriau praleidžia orą nei kiti ir labai padeda karštą, drėgną dieną. Kaip rašo portalas huffingtonpost.ca, jie veikia kaip aušintuvas, nes efektyviau sugeria kūno drėgmę ir ją išgarina.

Itin nemalonus jausmas žinoti, kad būdamas viešoje vietoje negali kilstelėti rankos, nes esi suprakaitavęs. Jei norite išvengti nemalonių prakaitavimo padarinių, patariama savo spintą pripildyti drabužių, pagamintų iš natūralių audinių. Tokie yra šimtaprocentė medvilnė, linas, lengva merino vilna, džersis, šambrė, viskozė ir šilkas.

Vida Press nuotr./Audiniai
Vida Press nuotr./Audiniai

Medvilnė. Itin malonus, odos nedirginantis audinys. Puikiai sugeria drėgmę, yra pralaidus orui, todėl kūnas mažiau prakaituoja.

Linas. Šis audinys gerai sugeria vandenį, yra pralaidus orui, vėsina, todėl labai tinkamas šiltajam sezonui.

Merino vilna. Iš jos pagaminti drabužiai leidžia išlaikyti nuolatinę kūno temperatūrą, yra pralaidūs orui. Merino vilna puikiai sugeria ir išgarina drėgmę, o pati lieka sausa. Vilkint šio audinio drabužius negresia perkaisti ar peršalti, nes jis suprakaitavusiam kūnui leidžia pamažu atvėsti.

Džersis. Plonas trikotažo audinys, nereikalaujantis ypatingos priežiūros. Tinkamas dėvėti kasdien, malonus liesti, gerai sugeriantis drėgmę.

Šambrė. Dažnai su denimu painiojamas lengvas medvilninis audinys. Daugiausia naudojamas vasariniams drabužiams siūti.

Viskozė. Dirbtiniu būdu iš celiuliozės pagamintas natūralus pluoštas. Savo savybėmis jis panašus į medvilnę, bet geriau nei pastaroji sugeria drėgmę, todėl laikomas higieniškesniu. Viskozė yra lengvas, minkštas audinys.

Šilkas. Plonas, lengvas, malonus odai audinys, puikiai tinkamas vasariniams drabužiams. Jis sugeria beveik dukart daugiau drėgmės nei medvilnė.

Prakaito ir dezodoranto dėmių valymas

Nereikia nė sakyti, kaip baltus drabužius (ir nuotaiką!) gadina geltonos dėmės nuo prakaito ir dezodoranto. Yra du būdai: atsisakyti dezodoranto, kurio sudėtyje yra aliuminio druskų (nes būtent žmogaus prakaito reakcija su aliuminiu ir duoda geltoną spalvą), arba pamėginti išskalbti drabužius nurodytu būdu.

Reikės:

  • 1 stiklinės acto,
  • 0,5 stiklinės valgomosios sodos,
  • 1 valg. š. druskos,
  • 1 valg. š. vandenilio peroksido,
  • 2 stiklinių šilto vandens.

Procedūra:

1 žingsnis – drabužio užmerkimas. Į indą supilkite actą ir vandenį (primename, vanduo turi būti ne karštas, o šiltas). Užmerkite drabužį 20 min.

2 žingsnis – dėmių išėmiklio gaminimas. Sumaišykite sodą, druską ir vandenilio peroksidą iki pastos konsistencijos. Ištraukite drabužį iš mirkymo indo, gerai nuspauskite. Padėkite ant lygaus paviršiaus ir pasigaminta pasta patepkite dėmes, lengvai įtrindami. Palikite košelę ant dėmės 20 min. Vandenilio peroksidas suveiks kaip švelnus baliklis, o druska ir soda gerai šalina dėmes.

3 žingsnis – skalbimas. Išskalbkite išvalytus baltus drabužius skalbimo mašinoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius