Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokosų aliejus gali būti toks pat kenksmingas kaip ir sviestas bei taukai

Amerikos širdies asociacijos (angl. American Hearth Association, AHA) teigimu, kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti „blogojo“ cholesterolio lygį žmogaus organizme.
Kokosų aliejus
Kokosų aliejus / Vida Press nuotr.

Kokosų aliejus paprastai įvardijamas kaip sveikas produktas, ir kai kurie žmonės tvirtina, kad jame esantys riebalai yra sveikesni nei kiti sotieji riebalai. Vis dėlto AHA tvirtina, kad nėra atlikta pakankamai tyrimų, kurie paremtų šį teiginį.

Kokosų aliejaus nauda sveikatai – mitas?

Rekomendacijos dėl sveikatai naudingų riebalų kartais gali būti labai painios.

Gyvūnų riebalai, tokie kaip taukai, paprastai yra laikomi kenksmingais, o augalų riebalai, tokie kaip alyvuogių ir saulėgrąžų aliejus, priskiriami sveikesniam pasirinkimui.

Ši teorija remiasi sočiųjų riebalų kiekiu šiuose produktuose.

Sotieji riebalai

Gausus sočiųjų riebalų vartojimas gali padidinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje, kuris užkemša arterijas ir padidina riziką susirgti širdies ligomis bei patirti insultą.

AHA teigimu, 82 proc. kokosų aliejaus riebalų yra sotieji. Šiame aliejuje sočiųjų riebalų yra daugiau nei svieste (63 proc.), jautienos riebaluose (50 proc.) ir taukuose (39 proc.). Kaip ir kiti sotieji riebalai, jie padidina „blogojo“ cholesterolio lygį žmogaus organizme.

Kai kurie ekspertai tvirtina, kad dėl kokosų aliejuje randamo aliejų mišinio šis produktas yra sveikas pasirinkimas, tačiau AHA teigimu, tam trūksta įrodymų.

AHA tikina, kad žmonės turėtų apriboti suvartojamą sočiųjų riebalų kiekį, pakeisdami juos nesočiaisiais augaliniais aliejais, tokiais kaip alyvuogių ir saulėgrąžų aliejus, bei užtepais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius