-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Košmariškos nemigos pasekmės

Nieko stebėtino, jei naktį prastai miegoję, ryte jausitės kiek irzlūs ir mieguisti. Vis tik vien žiovulys ar mieguistumas nėra vienintelės nemigos pasekmės. Ypač jei kamuoja ji itin ilgą laiką.
Laikrodis
Laikrodis / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Nemiga Miegas

Niujorke įsikūrusio Miego centro direktorius ir miego specialistas Stevenas Feinsilveris tikina, kad ilgai užsitęsusi nemiga gali sukelti itin rimtų emocinių problemų. Kokios jos, specialistas atskleidžia portalui huffingtonpost.com.

Dingęs džiaugsmas

„Jei pakankamai neišsimiegate, nenuostabu, kad ir smegenys dirba ne visu pajėgumu, mat joms taip pat trūksta poilsio. Taigi net ir nedidelė nemiga gali turėti įtakos kognityvinėms ar emocinėms funkcijoms“, – tikina S. Feinsilveris.

Anot specialisto, neišsimiegojęs žmogus pakankamai greitai pradeda jaustis apatiškas, liūdnas ir daug kuo nusivylęs, o galiausiai jam ir visi aplinkiniai pradeda tokie atrodyti.

Mikroužmigimai

Dvi ar daugiau nemigos naktų žmogui jau kitą dieną gali sukelti fenomeną, vadinamą mikroužmigimais.

Taip pat skaitykite: Sunku ryte anksti atsikelti? Išbandykite šias gudrybes

„Mikroužmigimai trunka maždaug 30 sekundžių ir įvykti jie gali bet kuriuo paros metu. Žmogus visiškai to nekontroliuoja ir kartais net neatrodo miegantis, mat jo akys gali būti ir atmerktos, tačiau iš tiesų jis nieko nemato ir nereaguoja į aplinką“, – aiškina miego specialistas.

Tyrimai rodo, kad mikroužmigimų metu smegenys staigiai persijungia į gilaus miego būseną, o tai yra itin pavojinga žmogui užsiimant atsakinga veikla, tarkime, vairuojant automobilį.

Kliedėjimas

Dažnai žmonės sako, kad neišsimiegoję jie jaučiasi nepailsėję, mieguisti, tarsi kiek „išsiderinę“, tačiau kiek ekstremalesniais atvejais jie netgi gali pradėti kliedėti.

Anot miego specialisto, ši būsena itin dažna tarp ligoninėse dėl įvairių sutrikimų gulinčių pacientų.

„Intensyvios terapijos skyriuose, kur dieną ir naktį tas pats apšvietimas, dažnai praleidžiantys pacientai ilgainiui taip pat gali pradėti kliedėti arba patirti stiprią nemigą“, – tikina S. Feinsilveris.

Haliucinacijos

Dalykų, kurių iš tiesų nėra, matymas taip pat gali būti ilgai kamuojamos nemigos pasekmė, tačiau dažniausiais atvejais šios haliucinacijos gali būti itin nežymios ir kilti dėl to, kad per mažai miego gaunančios smegenys nesugeba tinkamai apdoroti gaunamos informacijos.

„Itin mieguisti žmonės atlikdami kokią užduotį periferine rega gali matyti nežymius blykčiojimus arba manyti, kad mato žybsinčias šviesas, tačiau nebūti dėl to visiškai užtikrinti. Visa tai yra nežymios haliucinacijos, kylančios dėl to, kad smegenys yra pervargusios“, – tikina miego specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius