Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lektorė I.Ugintė: „Jei turite problemų su gimda ar nevaisingumu – eikite miegoti anksčiau“

Kartais nutinka taip, kad įvairios ligos lyg bitės prie medaus ima lipti prie mūsų. Iš karto kyla mintis, kad nusilpo imuninė sistema ir reikia padidinti vitaminų kiekį. Iš tikrųjų lenda ir tokios mintys – jeigu kimba ligos, galbūt esame užsiteršę? Palangos sveikatingumo (PSV) centro lektorė ir sporto trenerė Ilona Ugintė atskleidžia, kad pagrindiniai aspektai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, – psichinis, dvasinis ir fizinis valymas.
Lektorė ir sporto trenerė Ilona Ugintė
Lektorė ir sporto trenerė Ilona Ugintė / Raimondos Vyšnios nuotr.

Nors apie pastarąjį esame daug girdėję ir žinome įvairiausių metodų, tačiau pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į psichinį bei dvasinį valymą, kurie yra glaudžiai susiję ir su mūsų fizine savijauta.

Kodėl aš jiems turiu įtikti? Nėra būtinybės būti geram visiems.

Daugeliui kyla klausimas – kas yra psichinis valymasis? Pasak I.Ugintės, tai yra visų valymųsi pradžių pradžia. „Kaip jūs išsivalysite žarnyną, jeigu būsite psichologiškai silpni ir užsiteršę? Juk tuoj pat vėl užsikrėsite“, – teigia ji.

Lektorė ir sporto trenerė pasakoja, jog pradedant psichinį valymą, reikėtų atsakyti sau į klausimus, kas jus dažniausiai nervina ir nuo ko labiausiai pavargstate. Ne paslaptis, kad dažnas galėtų atsakyti, jog nuo žmonių.

„Deja, mes kartais pasirenkame ne tą aplinką, ne tuos žmones. Svarbu pripažinti sau, kad aš esu toks – su savais minusais, bet mane gali priimti tie žmonės, kuriems aš esu malonus. O tiems, kuriems aš nepatinku... Kodėl aš jiems turiu įtikti? Nėra būtinybės būti geram visiems“, – tikina Ilona ir pabrėžia, kad svarbiausia – būti savimi, jaustis patogiai ir nemeluoti sau.

Kitas svarbus dalykas, pasak I.Ugintės, – gebėjimas pasakyti „ne“. Ilona tikina, kad nemokėjimas pasakyti „ne“ gali pakenkti netgi skydliaukės funkcijoms.

„Būna kiekvienam žmogui tokių situacijų gyvenime, kad jus tiesiog kažkas prievartauja pasakyti „taip“, bet jūs norite pasakyti „ne“. Kas tada vyksta? Ar nejaučiate kartais, kad net pradeda gniaužti skydliaukę?“, – I.Ugintė pataria įsidėmėti tą pojūtį, nes tai – skydliaukės disfunkcija. Specialistė tikina, kad ją gydyti galima stengiantis išlaisvėti ir būnant sąžiningu.

Raimondos Vyšnios nuotr./Ilona Ugintė
Raimondos Vyšnios nuotr./Ilona Ugintė

Pasak lektorės, kitas svarbus psichinio valymosi aspektas – energinių vampyrų eliminavimas. Visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į žmogaus, kuris jums skundžiasi, elgseną. „Turite pastebėti, ar žmogus iš tiesų kreipiasi į jus pagalbos, ieško problemos sprendimo, ar tiesiog nori pasikrauti jūsų energija. Neleiskite jam to daryti“, – patarė specialistė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip apsiginti nuo manipuliuotojų ir energinių vampyrų

Jeigu jūs pastebite, kad po pokalbio pašnekovas išeina straksėdamas, o jūs jaučiatės išsisėmę ir pavargę, žinokite, kad tai yra žmogus, kuris pasikrovė jūsų energijos.

„Kam jums to reikia? Neatiduokite savęs per daug. Kartais mes elgiamės egoistiškai kitų atžvilgiu, bet turime suprasti, ir kai taip elgiamasi su mumis. Mes visi turime ego. Mes visi turime savigarbos. Kurie neturi savigarbos – su tais žmonėmis yra labai sunku, bet jiems būtina susigrąžinti savigarbą“, – pasakojo I.Ugintė.

Daugeliui įdomu, kaip psichinis organizmo valymas gali būti susijęs su fizine savijauta? „Dingsta skrandžio, sąnarių problemos, o visų pirma – skydliaukės problemos. Atsistato kankorėžinė liauka, o moterims, kurios turi policistinių kiaušidžių, susitvarko šis sindromas. Štai, kaip viskas susiję“, – paaiškino specialistė.

Jeigu jums skauda fiziškai, dvasiškai – padėkite kitam, ir jūsų skausmas pasitrauks.

Kaip susijusi moters kiaušidžių veikla su netvarkingu dienos ritmu? Pasak I.Ugintės, jeigu moteris neina miegoti 21–22 val., kuomet turi ilsėtis hipofizė ir tamsoje gamintis melatoninas, nesiilsi ir kankorėžinė liauka.

„Melatoninui nesigaminant, nesigamina laimės hormonas, ir iš karto kenčia kiaušidės. Tokia moteris save itin išderina. Jeigu turite problemų su gimda, kiaušidėmis ar nevaisingumu – eikite miegoti anksčiau. Hormoniniai sutrikimai yra susiję su šviesa ir tamsa. Žmonės paskendę šiuolaikinėje medicinoje, gydosi vien tabletėmis, nors viskas yra daug paprasčiau. Melatoninas išsiskiria tik visiškoje tamsoje“, – atskleidė I.Ugintė.

Kitas svarbus organizmo valymo aspektas – dvasinis valymasis. Daugeliui gali kilti klausimas: o kuo jis skiriasi nuo psichinio ir kas gali padėti dvasiškai išsivalyti? Pasak I.Ugintės, geriausiai tai padeda padaryti malda ir meditacija. „Lietuviams yra kišama rytietiška joga. Nekartokite mums nežinomų „burtažodžių“, juk mes taip pat turime labai paprastų ir gražių mantrų“, – pasakojo specialistė.

Raimondos Vyšnios nuotr./Ilonos Ugintės paskaita
Raimondos Vyšnios nuotr./Ilonos Ugintės paskaita

Įdomu, kaip medituoti su lietuviškais žodžiais? „Labai paprasta. Svarbiausia tai suderinti su kvėpavimu. Įkvepiant sakau „ra“, iškvepiant – „mu“. Guliu ant nugaros, įkvepiant pilvas pakyla, iškvepiant – nusileidžia“, – patarė I.Ugintė. Kadangi lietuviams sąvoka „ramu“ yra suprantama ir priimtina, todėl ji veikia sąmonę ir pasąmonę.

Specialistė priduria, kad visuomet, kai jaučiatės blogai, turite pagalvoti, jog kažkam yra dar blogiau.

„Savęs gailėjimasis niekada jums nepadės pakilti. Jeigu jums skauda fiziškai, dvasiškai – padėkite kitam, ir jūsų skausmas pasitrauks. Taip užmirštame, kad mums negerai, ir tuomet pradeda sektis“, – dvasinio valymosi ypatumais dalijosi lektorė ir sporto trenerė I.Ugintė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius