Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lengvai virškinami maisto produktai: vartokite, kai sunegaluoja skrandis ar viduriuojate

Nesvarbu, jūsų skrandį užpuolė infekcija ar apie save praneša dirgliosios žarnos sindromas (DŽS), aišku viena: įprasta, įvairovės kupina kasdienė mityba jums nepadės. Ji net gali pabloginti jūsų būklę. Ačiū, bet gal ne.
Pilvo skausmai
Pilvo skausmai / 123RF.com nuotr.

Geriausias būdas palengvinti ir pašalinti simptomus, tokius kaip pykinimas ir viduriavimas, yra valgyti lengvą maistą bei maistą be prieskonių – bent jau tol, kol jūsų žarnynas grįš į normalias vėžes.

Tad kokie gi maisto produktai virškinami lengviausiai? Paprastai tai neriebus, mažai ląstelienos turintis maistas – taip užtikrinsite, kad virškinamasis traktas nebus apkrautas papildomais maisto skaidymo darbais – juk jis jau negaluoja.

Jūsų gaubtinė žarna yra tas organas, kuris dirba viršvalandžius, apdorodamas sunkų ir ląstelienos kupiną maistą, ir galų gale pašalina viską, kas nebereikalinga, išmatų pavidalu. Jei turite gaubtinės žarnos uždegimą, nenorite sukelti dar daugiau pažeidimų, perkraudami ją sunkiai virškinamu maistu, pavyzdžiui, riebiu ir daug ląstelienos turinčiu maistu.

Tad portalas womenshealthmag.com pateikia lengvai virškinamų maisto produktų sąrašą.

1. Balta duona ir balti ryžiai

Palyginti su jų giminaičiais – pilno grūdo ar juoda duona bei rudaisiais ryžiais – maisto produktai, pagaminti iš baltų miltų, yra lengviau virškinami. Baltieji miltai yra rafinuoti ir apdoroti, o tai reiškia, kad juose nebėra ląstelienos.

Įprastą, „sveiką“ dieną, tikrai geriau rinktis ląstelienos kupinus pilno grūdo angliavandenius, kadangi kūnas juos skaido ilgiau, o dėl to ilgiau išliekate sotūs. Tačiau kai skrandis jūsų nekenčia, daug lengviau valgyti baltų miltų kepinius.

Į šią kategoriją patenka ir sūrūs krekeriai. Druska gali veikti kaip elektrolitas ir padėti, jei kūnas patiria dehidrataciją. Sūrūs riestainiukai taip pat gali tikti jūsų skrandžiui, jei tik jų sudėtyje nėra sviesto ar nesmulkintų grūdų.

2. Arbūzas

Sultingasis vaisius, kartu su savo giminaičiais melionais ir raukšlėtaisiais melionais, yra sudarytas beveik vien iš vandens. Dėl to, virškinimo atžvilgiu, šie vaisiai laikomi nesunkiu maistu ir puikiai aprūpina kūną skysčiais, ypač, kai nuolat viduriuojate. Kadangi šiuose vaisiuose beveik nėra ląstelienos, jie beveik visiškai absorbuojami, todėl tiesiajai žarnai beveik nelieka ko apdoroti.

123RF nuotr./Sveika ir sureguliuota mityba – geros savijautos garantas.
123RF nuotr./Sveika ir sureguliuota mityba – geros savijautos garantas.

Jei esate daržovių mėgėjas ir svarstote, kurios daržovės yra lengvai virškinamos, turime liūdnų žinių – daugumoje jų yra nemažai ląstelienos, dėl to jos virškinamos sunkiau. Tačiau tie, kas neįsivaizduoja dienos be daržovių, gali valgyti agurkus – tik pasirūpinkite, kad jie būtų be odelės. Kaip ir melionuose, agurkuose yra daug vandens. Taip pat venkite šių vaisių sėklų – jos nevirškinamos.

3. Vištiena ir kalakutiena

Kalbant apie baltymų pasirinkimą, turite rinktis liesus, mažai riebalų turinčius baltymų šaltinius, tokius kaip vištiena, kalakutiena ir/arba žuvis.

Jūsų pasirinktas baltymų šaltinis turėtų būti gaminamas be riebalų. O tai reiškia, kad teks pamiršti kepimą keptuvėje ir pasirinktus baltymus arba virti, arba garinti, arba kepti orkaitėje.

Kalbant apie žuvį, yra kelios papildomos taisyklės. Venkite sušių, kadangi padidėja rizika pabloginti skrandžio būseną dėl bakterijų; taip pat ne pro šalį vengti riebios žuvies, pavyzdžiui, skumbrės ar sardinių, kadangi jos gali būti per sunkiai virškinamos turint skrandžio problemų.

4. Bananai

Kuo rudesni, tuo geriau. Taip, perskaitėte teisingai. Neprinokusiuose, žalesniuose bananuose yra atspariųjų krakmolų, kurie primena prebiotikus – juos sunku suvirškinti ir jie maitina žarnyne gyvenančias bakterijas. O kai skrandis negaluoja, tikrai nenorite, kad tos bakterijos pradėtų klestėti.

Tačiau kai bananai pradeda ruduoti, atsparieji krakmolai pavirsta cukrumi, kuris žarnynui nekelia jokių rūpesčių. Papildomas bonusas? Kartais bananai „kietina vidurius“, o tai gali praversti, jei viduriuojate.

5. Virtos košės

Geriausia avižiniai dribsniai. Manų košė arba malti kviečiai ar kukurūzų košė taip pat tinka – jei tik jos virtos ant vandens. Virdami šias košes, padedate suskaidyti jų komponentus, o tai reiškia, kad virškinimo procesą pradedate net neįdėję jų į burną.

Avižinė košė su sveikais priedais
Avižinė košė su sveikais priedais

Dar vienas patarimas: kai kurie žmonės košes gardina riešutų sviestu ar uogiene. Tačiau kai jūsų skrandis nerimsta, geriau vengti visų priedų. Kai kurie žmonės riešutų sviestą virškina pakankamai lengvai, kiti – nelabai. Be to, riešutų sviestas siejamas su paūmėjusiais refliukso simptomais. Kol jūsų virškinamasis traktas nerimsta, venkite riešutų sviesto.

6. Konservuotos daržovės

O tiksliau, konservuotos morkos, kadangi jose (ne taip kaip daugumoje daržovių), nėra daug ląstelienos, jų odelėje taip pat beveik nėra ląstelienos, ir jose nėra sėklų. Tik venkite konservų, kuriuose daug konservantų. Skaitykite etiketes – kuo ingredientų sąrašas trumpesnis (vanduo ir daržovės), tuo geriau.

7. Batatas (saldžioji bulvė)

Jau žinote – venkite odelių. Tačiau jei ieškote lengvai virškinamo, šiek tiek skanesnio ir maistingesnio maisto (batatuose gausu kalio), išsivirkite vieną iš šių oranžinių gardėsių, iškrapštykite minkštimą ir išmeskite odelę.

Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai

8. Kiaušiniai

Geriausia – kietai virti kiaušiniai. Taip yra todėl, kad gaminimui tereikia vandens, ir jie yra visiškai pagaminti, ko negalima pasakyti apie kitokiais būdais gaminamus kiaušinius. Nemėgstate kietai virtų kiaušinių, tačiau dievinate omletą? Į sveikatą, tik naudokite mažai sviesto bei pieno.

9. Obuolių tyrė

Prisiminkite vaikystę ir pasimėgaukite obuolių tyre. Kaip ir virta košė, obuolių tyrė laikoma „dalinai suvirškinta“, kadangi skrandžiui nebereikia smulkinti viso obuolio. Be to, obuolių tyrė yra skani, saldi, joje yra šiek tiek maistinių medžiagų, o turint virškinamojo trakto problemų, gauti reikiamą vitaminų kiekį ir taip yra sunku.

Fotolia nuotr./Vištienos sultinys
Fotolia nuotr./Vištienos sultinys

10. Vištienos sriuba

Lėkštė šiltos vištienos sriubos ne tik ramina, tačiau tai taip pat yra saugus būdas gauti daugiau maistinių medžiagų lengvai virškinamu pavidalu. Kelias valandas kartu verdant daržoves, vištieną ir sultinį, dauguma komponentų yra suskaidomi, todėl kūnui beveik nelieka jokio darbo.

Jei situacija su skrandžiu tokia bloga, kad vien nuo minties apie vištieną ir daržoves, norisi vemti, pasiurbčiokite sultinio: vandens ir druskos kombinacija gali padėti sudrėkinti kūną.

11. Žolelių arbatos

Nors žolelių arbatos yra ne visai maistas, jos gali labai padėti, jei negalite net pagalvoti apie maisto kramtymą, tačiau norite kažko raminančio. Ramunėlių arbata yra gerai žinoma švelni ir skrandį raminanti arbata, o kmynų arbata gali palengvinti spazmus ir vidurių užkietėjimą. Imbiero arbata tinka pažaboti pykinimą, o pipirmėtės arbata gali padėti numalšinti skrandžio skausmą ir viduriavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius