Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maistas mokyklą: ką ir kaip dėti į priešpiečių dėžutę

Vaikams svarbu ne tik tai, koks maistas atsiduria jų priešpiečių dėžutėse, bet ir kaip jis atrodo, pastebi mitybos specialistė Vaida Kurpienė. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ ji pasakoja, kad vaikai daug labiau linkę suvalgyti maistą tada, kai jį galima valgyti rankomis, todėl kartais į priešpiečių dėžutę reikėtų įdėti mažų pomidorų ar griežinėliais supjaustytą morką.
Priešpiečių dėžutė
Priešpiečių dėžutė / 123RF.com nuotr.

Mitybos specialistė pabrėžia – jeigu norime, kad vaikas valgytų daržoves, viskas pirmiausia turi prasidėti namuose. Negalima tikėtis, kad įdėjus vaikui į mokyklą tai, ko jis įprastai nevalgo ar netgi nemėgsta valgyti namuose, vaikas grįš su tuščia dėžute.

„Darbas prasideda namie. Vėliau viskas perkeliama į mokyklą, į užkandžių dėžutę. Labai paprastas triukas, kad nereikėtų versti vaiko valgyti, aptarti maistą ir vaiko paklausti – ar rytoj valgysi pomidorus, ar morkas? Mes neduodame pasirinkti iš traškučių, pomidorų ir morkų, duodame pasirinkti iš dviejų variantų. Kuo tai dar veiksminga? Mes įspėjame vaiką, kad rytoj jis valgys būtent tokį maistą ir jis tada tai daug ramiau priima“, – sako V.Kurpienė.

Maisto specialistė viliasi, kad įsigaliojus naujai maitinimo tvarkai mokykloje, klasėje daugės vaikų, kurie priešpiečiams atsineš daržovių. Tokiu būdu visi valgys daugmaž tą patį.

V.Kurpienė taip pat pabrėžia kad vaikams svarbi maisto išvaizda. Net jeigu vaikas ką nors valgo namuose, gali būti, kad to paties maisto jis gali nevalgyti mokykloje, nes vaisius ar daržovė, pavyzdžiui, supjaustytas ir pabuvęs dėžutėje pakeičia spalvą.

„Pavyzdžiui, tas pats avokadas. Mano dukra avokadus mielai valgo namuose, bet, pastebėjau, iš mokyklos vis parsinešdavo. [...] Avokadas oksiduojasi, pajuoduoja, todėl pradėjau perpjauto avokado puseles sudėti viena į kitą ir surišti gumele“, – pateikia pavyzdį pašnekovė.

Ji taip pat siūlo rinktis priešpiečių dėžutėms tas daržoves, kurias vaikai gali valgyti rankomis: „Vaikai daug mieliau valgo tokias daržoves, kurios yra mažos, kurias galima valgyti rankomis. Tai galima pastebėti ir namuose. Todėl galima, pavyzdžiui, morkas supjaustyti, kaip aš sakau, pinigėliais, pagaliukais arba tiesiog rinktis mažytes morkas. Taip pat galima įdėti mažus pomidorus. Jeigu įdėsime didelį, jis bus šlapias, tekės ir maža tikimybė, kad vaikas suvalgys.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius