Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metam pilvą: nuo kokio maisto didėja liemens apimtis

Plokščias pilvukas – daugelio moterų svajonė. Prieš kalėdinius vakarėlius tiesiog privalote sumažinti atsiradusį „gelbėjimosi ratą“. Ir ne tik dėl grožio – padidėjus liemens ir pilvo apimtims, gresia daugelis ligų.
Liemens apimtis
Liemens apimtis / „Shuterstock“ nuotr.

Pasak gydytojų, jeigu moters liemens apimtis yra didesnė kaip 88 cm, tai jau pilvinis nutukimas. Taigi atsiradęs „gelbėjimosi ratas“ didina riziką susirgti kraujotakos sistemos, sąnarių ir kitomis ligomis. Vadinasi, svarbu palaikyti normalų kūno svorį ne tik dėl estetikos ir patrauklumo, bet ir dėl sveikatos.

Mitybos specialistai teigia, kad kūno masės indeksas turi būti ne didesnis kaip 25 kg/m2, o optimali dailiosios lyties atstovių liemens apimtis – 80–85 cm. Geriau dažniau žvilgterėti į veidrodį ir matuoti liemens apimtį nei svertis ant svarstyklių!

Kodėl didėja pilvas

Pilvas gali didėti ne tik dėl persivalgymo, nesveiko ir nejudraus gyvenimo būdo. Viena iš priežasčių – sutrikęs virškinimas ir žarnyne besikaupiančios dujos. Tokiu atveju mitybos specialistai pataria daugiau judėti, sportuoti ir mažiau vartoti pilvą pučiančių produktų: gazuotų vaisvandenių, ankštinių ir raugintų daržovių, kepto (ypač bulvių), sunkaus ir riebaus maisto, mielinės tešlos gaminių.

Taip pat skaitykite: 4 svarbiausi sveikos mitybos principai

Taip pat prieš kiekvieną valgymą naudinga išgerti po puodelį virškinimą gerinančios ir pilvo pūtimą mažinančios arbatos (kmynų, pankolių, pelynų, jonažolių, imbierų ir kt.).

Pilvas gali didėti ir dėl sutrikusios žarnyno mikrofloros. Jai ypač kenkia antibiotikai, piktnaudžiavimas konservantų ir sintetinių maisto priedų turinčiu maistu, taip pat stresas. Atsisakykite greitojo maisto, vartokite produktų, kuriuose yra natūralių bifido ir kitų gerųjų bakterijų. O svarbiausia – išmokite atsipalaiduoti.

Specialistų teigimu, dėl atsikišusio pilvo neretai būna kalti ne tik susikaupę riebalai, bet ir skysčių perteklius, užsiteršęs organizmas. Pilvo ertmėje gali susikaupti iki vieno litro vandens. Dažniausiai taip nutinka piktnaudžiaujant sūriu ir nesveiku maistu. Druska organizme sulaiko vandenį, todėl kaupiasi toksinų, šlakų, lėtėja medžiagų apykaita.

Taip pat skaitykite: 10 pačių kenksmingiausių maisto produktų

Reikėtų mažiau vartoti druskos (jos gausu paslėptos, esančios paruoštuose maisto produktuose), valgyti kuo natūralesnį maistą ir kartą per savaitę daryti iškrovos dieną. Patartina pagerti margalapių margainių sėklų, ugniažolių, smiltyninių šlamučių, trūkažolių, varpučių šaknų, takažolių, dilgėlių lapų arbatos – valo organizmą.

Be priežasties padidėjusio pilvo apimtis gali signalizuoti ir apie sutrikusią kasos veiklą, moteriškųjų lytinių organų ligas (miomas, uždegimus ir kt.). Pasikonsultuokite su gydytoju.

Tekstas L. Grinkevičienės.

Plačiau apie tai, kaip atsikratyti gelbėjimosi rato, skaitykite 48-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 48
Redakcijos archyvo nuotr./2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 48

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius