Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistas A.Sujeta apie išpopuliarėjusius lieknėjimo gėrimus: „Jie patikimai lieknins tik jūsų piniginę“

Atrodo, kad šiais laikais nėra nė vienos srities, kurios neišmanytų „influenceriai“. Jie sugalvoja, kaip galima pareklamuoti bet kokį produktą – nuo grožio injekcijų iki ledų. Tačiau kai kalba pasisuka apie sveikatą ir mitybos įpročius – ar tikrai galime pasitikėti jų patirtimi? Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose ypač plinta esą greitai ir be didelių pastangų sulieknėti padedančios priemonės. Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta visgi pripažįsta, kad vartojant panašius papildus greičiau jau sulieknės jūsų piniginė, o ne figūra.
Artūras Sujeta
Artūras Sujeta / Asmeninio albumo, 123rf nuotr.

Artėjant vasarai, kone kiekvieno žinomo žmogaus socialinių tinklų profilyje buvo reklamuojamos skirtingos lieknėti padedančios priemonės. Esą pačios produktus išbandžiusios garsenybės džiaugėsi pakitusiomis kūno linijomis ir ragino tą patį išbandyti kiekvieną.

Šiemet ši tema dar ir buvo kaip niekada aktuali dėl karantino, po kurio ne vienas užlipęs ant svarstyklių neapsižiaugė, pamatęs papildomus kilogramus. O vasara tai ant nosies!

Visgi biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta įspėja, kad nereikėtų skubėti galvoti, kad pagaliau atsirado priemonė, padedanti lengvai atsikratyti nereikalingo svorio. Vartojant panašius produktus, geriausiu atveju – jūs tik išmesite pinigus, blogiausiu – dar ir pakenksite savo sveikatai.

Be to, dviračio išradinėti šioje srityje nereikia – sena patikima tiesa – sportas ir sveika mityba – tai yra jūsų raktas į dailesnes kūno formas.

„Nuomonės formuotojai feisbuke ir instagrame plaukia pasroviui, skatindami žmones pirkti ir vartoti neveiksmingus, dažnai žalingus maisto papildus. Stebuklinga apetito kontrolė, tinklinės rinkodaros sektos, papildai lieknėjimui, kanapių aliejai…

Žodžiu, visi tie stebuklingi, labai dažnai iš rytų pusės kilę stebuklai, kurie būtinai bus prikėlę ką nors iš mirusių ar išrasti daktaro Vladimiro, ir yra „paslaptis“, kurią bijo pripažinti pasaulinės farmacijos magnatai. Brangieji, nustokite tikėti durniais“, – tiesiai šviesiai sako A.Sujeta.

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Sujeta
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Sujeta

– Pastaraisiais mėnesiais ypač išpopuliarėjo neva greitai sulieknėti padedančios priemonės. Kadangi kalba eina apie sveikatą, ar šiuo atveju mes galime aklai pasitikėti žmonėmis, kurie reklamuoja remdamiesi savo patirtimi, o su medicininiu išsilavinimu neturi nieko bendra?

– Visų pirma, noriu pabrėžti, kad mano, kaip akademinės bendruomenės nario, nuomonę formuoja tik atlikti ir publikuoti moksliniai tyrimai. Jokių išankstinių nusiteikimų, emocijų, empatijos vienam ar kitam produktui, jei jis nėra ištirtas, neturi ir negali būti. Tad savo darbe atlikdami mokslinius tyrimus, niekada nenaudojame išankstinio nusistatymo, naudojame hipotezes, kurias patvirtiname arba paneigiame.

Gaila, bet žmonės labiau pasitiki „influenceriais“. Galėčiau išvardinti tik kelis, kurie tikrai turi tam tikrų žinių ir suvokia, ką reklamuoti yra etiška, o ką ne.

Galėčiau išvardinti tik kelis „influencerius“, kurie tikrai turi žinių ir suvokia, ką reklamuoti yra etiška, o ką ne.

Daugybė žmonių kasmet nukenčia nuo klaidinančios reklamos, tą rodo ir faktai. Pavyzdžiui, pasak statistikos, kiekvienais metais Amerikoje rimtų sveikatos sutrikimų dėl netinkamų maisto papildų vartojimo patiria apie 6% žmonių. Ne išmintis ir papildai, skirti lieknėjimui, tarp kurių ir arbatos.

Nors turiu pripažinti, kad pastaruoju metu vis garsiau girdime ir medikų balsą. O tai yra labai gerai, nes be mokslinės dalies, yra ir praktinė patirtis, paremta medicininiais atvejų tyrimais ir moksliniais darbais.

– Ką jūs, kaip profesionalas, apie panašias, lieknėti padedančias priemones, galvojate?

– Kaip mokslininkas, praktikas universitete, buvau „auklėjamas“ galvoti, remiantis mokslo faktais, tai yra aukšto citavimo mokslinėmis publikacijomis, formuojančiomis kritišką nuomonę.

Tad pabrėžkime du dalykus: pirma, daugybė lieknėjimui skirtų priemonių nėra pakankamai ištirtos ir saugios vartoti, todėl jos patikimai lieknins tik jūsų piniginę.

Antra, „sėkmės džentelmenai“ siekia trumpalaikio pelno iš žmonių. O tvarios farmacijos kompanijos naudoja saugias ir ištirtas veikliąsias medžiagas tinkamomis dozėmis, bet tokių papildų yra mažai.

Daugybė lieknėjimui skirtų priemonių nėra pakankamai ištirtos ir saugios vartoti, todėl jos patikimai lieknins tik jūsų piniginę.

– Ar šiose priemonėse yra kažkas naudingo? O gal jūs, kaip mitybos specialistas, niekada savo klientams šio lieknėjimo būdo nesiūlytumėte?

– Vėlgi vienos nuomonės apie viską būti negali, negali būti ir šališkumų, kadangi verslui šios temos yra labai jautrios.

Iš saugių, ergogeniniu poveikiu pasižyminčių papildų turime: kofeiną, katechinus ir kitus polifenolius, kurie geriant arbatas tam tikrais kiekiais padeda mums lieknėti. Tokios arbatos dažniausiai yra tiesiog žalioji arbata arba jos ekstraktas maisto papildo pavidale.

Sveikatos sutrikimų gali sukelti netinkamos dozės ir sveiko proto trūkumas. Suvartojus per didelį kiekį kofeino, geriant arbatą su senos ar beržų lapais, nežinomas „detoksikuojančias arbatas“, galima tikėtis sveikatai žalingo poveikio.

– Kokią žalą tokie produktai daro organizmui? Ko mes, paprasti vartotojai, neįsivaizduojame ir nesuprantame, skaitydami etiketes?

– Mokslinėje literatūroje aprašyti atvejai dažniausiai susieti su ūminiu kepenų arba inkstų pažeidimu. Pavyzdžiui, žaliose daržovėse bei kokteiliuose gausiai aptinkami oksalatai gali pažeisti kepenis, inkstus, ir tikrai negali atlikti kepenų funkcijos, t. y. detoksikuoti organizmo.

Mokslinėje literatūroje aprašyti atvejai dažniausiai susieti su ūminiu kepenų arba inkstų pažeidimu.

Taip pat yra senos žolelės – skirtos laisvinti vidurius esant jų užkietėjimui. Tačiau neretai šios veikliosios medžiagos pastovus vartojimas, neturint vidurių užkietėjimo, sukelia viduriavimą. Galbūt tai yra kažkieno tikslas metant svorį, bet ilgalaikis arbatų vartojimas su šia medžiaga yra per mažai ištirtas.

Beržų lapai ir kitos diuretizuojančios priemonės, laikomos natūraliais diuretikais, mažina skysčių kiekį organizme. Vartojant be tikslo, dehidratacijos grėsmės komentuoti turbūt man nebūtina.

Tas pats kofeinas, vartojamas didesniais nei 250 mg kiekiais, žinoma, priklausomai nuo asmens jautrumo, gali sukelti pašalinį poveikį. Visgi žmonės dažnai net nežino, kiek jo suvartoja – būna ir po 1000 mg per kartą išgeria. O paskui stebimės, kodėl prastai miegame ir kodėl širdelę permuša.

– Vienos iš šiuo metu populiarių priemonių veikimo principas – užpildžius skysčiu skrandį, norisi mažiau valgyti ir taip esą krenta svoris. Bet ar galima tokiomis priemonėmis slopinti apetitą?

– Kaip ir sakiau, verslui šios temos labai jautrios. Maistinės skaidulos ir gliukomanano veiklioji medžiaga gana gerai aprašyta mokslinėje literatūroje – poveikis žarnyno mikroflorai, peristaltikai yra palankus sveikatai. Didžiausia problema – dozė, vartojimo klaidos ir trukmė.

– Kitos priemonės – padeda detoksikuoti organizmą ir taip atsikratyti nereikalingų kilogramų. Ką jūs apie tai galvojate?

– Faktas tas, kad žmogaus kūną detoksikuoja buferiniai organai, tokie kaip kepenys. Todėl norint numesti nereikalingus kilogramus, užtenka vandens ir kalorijų apribojimo. Svoris kris, organizmas „valysis“, o jei tik norisi, pakaks gerti ir žaliąją arbatą.

Kepenys ir inkstai detoksikaciją atlieka 24/7. Mūsų vidaus organų tam pakanka ir tikrai nereikia jokių papildomų skatinamųjų priemonių. O jei organai nepadeda, patikėkite, arbatos vartojimo klausimas – tai mažiausia jūsų problema.

Kepenys ir inkstai detoksikaciją atlieka 24/7. Tam nereikia jokių papildomų priemonių.

– Internete jau sklinda pavyzdžiai, kaip per kelis mėnesius merginos, vartodamos panašius gėrimus, neva numetė net 25 kilogramus.

– Nesant kalorijų apribojimui, niekas nenumeta 25 kg. Merginos ir be arbatų, bet mažiau valgydamos ir vartodamos sveikatai palankų maistą, atsisakiusios žalingų įpročių, gali numesti ir 45 kg. Jei tai padaro per 1, 2, 3 metus – viskas gerai, o jei per vieną mėnesį praranda 10 kg… Nenoriu net pagalvoti apie jų raumenų masę bei patiriamas apkrovas vidaus organams (inkstams, kepenims).

– Esu skaičiusi, kad ir sulčių dietos, obuolių sidro actai, aliejai, kuriuos kai kurie geria kiekvieną rytą, nes neva tai – geriau organizmui, yra iš tiesų išmislas?

– Obuolių actas yra viena iš sudedamųjų vienos dietos dalių, jo poveikis, kurį tyrė Japonijos mokslininkai, gan gerai įrodytas. Sulčių dietos nėra, aliejai – klausimas, kokie, bet dažnu atveju, tai išmislas, bent jau dėl svorio pokyčio.

– Įsivaizduoju, kad neatsakingas požiūris į žmogaus sveikatą, dietologams, mitybos specialistams turėtų kelti nerimą? Garsiems žmonėms reklamuojant plaukų šepetį žalos turbūt neįmanoma pridaryti, čia ir nereikia specialių žinių, tačiau kai apie mitybą nenusimanantys žmonės ima aklai reklamuoti produktus, kurie yra susiję su sveikata… Taip neturėtų būti, kaip jūs galvojate?

– Jei šepetys peštų plaukus, žala juk būtų? Manau, daug kas pritars, kad reklama visais laikais buvo skirta vartojimui didinti, bet ne visada geriems tikslams.

Aš kai kuriuos "influencerius" vadinu „nuomonės prostitutėmis“, nes viskas turi savo kainą, o moralinė pozicija vis dažniau yra pakeičiama poza už pinigus.

Tad, brangieji, nustokite tikėti durniais. Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, daugiau ar mažiau, vietiniuose kaimuose ir miestuose, yra savi "influenceriai" – vieni yra normalūs, kiti – ne. Taip buvo, yra ir turbūt bus.

Tačiau labai svarbu suvokti faktą ir būtinai jį užsirašyti ant šaldytuvo ar savo kaktos: jeigu nukentėjote nuo prekės, kurią jums įpiršo "influenceris", būtina kreiptis į atsakingas institucijas, išviešinti žmogų tam, kad jis „neužkrėstų“ kitų žmonių, kaip kokia lytiškai plintati liga.

Manau, daug kas pritars, kad reklama visais laikais buvo skirta vartojimui didinti, bet ne visada geriems tikslams.

– Turbūt jau visi žino atmintinai, bet pakartokime – tai kokios geriausios priemonės, norint sulieknėti, atsigauti po karantino, kai porcijos ir apimtys padidėjo?

– Na, padidėjo ne visiems, kai kas net pagerino savo formas. Sportas, sveikatai palankus maistas, kalorijų deficitas arba perteklius su tinkamomis makro- ir mikromedžiagų proporcijomis, vanduo, gera nuotaika, fizinis krūvis – ir viskas bus gerai. Yra žinoma, kad sportuojant raumuo yra linkęs hipertrofuoti (augti), mokantis jūsų smegenys, kaip ir raumuo, „stiprės“, todėl treniruokime abu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius