Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistas M.Liekis: dėl priaugto svorio kalti netinkami pusryčiai

„Kada nors susimąstėte, ar pusryčiai tinka jūsų kūnui? Daugelis sako ir tiki, kad jie yra būtini, suteikia energijos ir neleidžia persivalgyti dienos pabaigoje. Šiek tiek tiesos yra“, – pranešime žiniasklaidai sako mitybos specialistas Mantas Liekis ir atskleidžia, kas yra subalansuoti pusryčiai ir ką derėtų valgyti ryte, kad nepriaugtumėte svorio.
Sveikas maistas
Pusryčiai / Vida Press nuotr.

Be to, daugelis įsitikinę, kad valgo „sveikus pusryčius“, tik nenutuokia, ar taip išties yra. Daug prirašyta, kad ryte reikia valgyti košes, blynus, kepinius, kiaušinius. Ar tai sveika ir naudinga organizmui, ar dėl to neauga svoris?

Atsakymas paprastas: tai priklauso nuo žmogaus ir jo norų. Geriausia pusryčiams rinktis maistingą, sveiką ir neperdirbtą maistą, kad gautumėte daugiau vitaminų, mineralų ir naudingųjų medžiagų, nesirgtumėte, būtumėte energingi, o virškinimo sistema puikiai veiktų.

Vien tik angliavandeniai, pavyzdžiui, kruopos, duona, vaisiai, – ne pats geriausias pasirinkimas produktyviai dienos pradžiai.

Vieni žmonės mėgsta lengvus ar gausius pusryčius, o antri juos praleidžia. Laimė, galite nevalgyti ryte, bet kartu valgyti viską. Tačiau svarbu paminėti, kad vien tik angliavandeniai, pavyzdžiui, kruopos, duona, vaisiai, – ne pats geriausias pasirinkimas produktyviai dienos pradžiai.

Pusryčių neturėtų sudaryti tik angliavandeniai, nes po kelių valandų galite likti be energijos. Kai pakyla cukraus kiekis kraujyje, iš pradžių esate labai energingi, o po kelių valandų jaučiate galvoje rūką arba ieškote užkandžių, kurie suteiktų energijos.

Ar pažįstama tokia situacija? Dabar suprantate, kodėl suvalgę nekokybiškus arba riebius, kaloringus pusryčius (kelis kiaušinius su šonine ir duona) nesijaučiate puikiai, apsunkstate ir neturite energijos.

Išskirtiniais atvejais, ypač, kai dabar populiarus protarpinis badavimas, pusryčiai praleidžiami. Jeigu nesijaučiate alkani, nieko tokio vietoj subalansuoto maisto išgerti paprasto ar mineralinio vandens, kavos ar arbatos. Svarbu suprasti, kad nevalgydami ryte galite persivalgyti vakare.

Pateiksiu paprastą pavyzdį. Jūs praleidžiate pusryčius, į darbą nepasiimate užkandžių, skubate, neturite laiko, lakstote, dirbate ir geriate daug kavos. Per pietus vėl neturite laiko, dirbate, išalkstate, paskui nebenorite valgyti arba tiesiog užkandate saldainių, sausainių...

Badauti arba vengti pusryčių netinka žmonėms, kurie dieną nepavalgo ir persivalgo vakare.

Po darbo jaučiate, kad esate išalkę ir nebegalite suvaldyti vidinės meškos, todėl iš šaldytuvo traukiate užkandžius ir tai, kas lengvai, greitai suvalgoma. Ir, žinoma, labai kaloringa. Kemšate, kol suprantate, kad persivalgėte, tada jaučiatės blogai, bet nieko negalite padaryti.

Persivalgę vakare rytą dar nenorite valgyti. Kartojasi užburtas ratas: nepusryčiaujate, persivalgote vakare ir priaugate svorio.

Dėl šios priežasties badauti arba vengti pusryčių netinka žmonėms, kurie dieną nepavalgo ir persivalgo vakare. Jiems būtina pusryčiauti namie arba darbe, visada turėti skanių ir sveikų užkandžių, kad išvengtų persivalgymų ir nežmoniško alkio. Visais kitais atvejais galima praleisti pusryčius.

Patarimai, kaip pusryčiauti skaniai

Pirmiausia svarbu suprasti, kas yra kokybiški pusryčiai. Jie sudaryti iš sveikųjų riebalų (avokadų, riešutų, sėklų, lašišos), kompleksinių angliavandenių (viso grūdo duonos, makaronų, avižų, grikių, rudųjų ryžių, vaisių, uogų), baltymų (lašišos, kiaušinių, varškės, jogurto, kumpio ir kt.).

Pusryčiams nevalgyti tik angliavandenių arba tik riebalų, labai svarbūs baltymai, kad papildytumėte organizmą amino rūgštimis, nagai būtų gražūs, o kaulai – tvirti, būtumėte energingi ir jaustumėtės sotūs. Dauguma lietuvių per dieną nesuvalgo užtektinai baltymų, gavęs jų per pusryčius, tikėtina, organizmas gaus reikiamų maistinių medžiagų.

Pavalgę subalansuotai ryte nepersivalgysite vakare, būsite energingi dieną. Pusryčiai gali būti paprasti, pavyzdžiui, sumuštinis su lašiša ir liesu sūriu arba košė su graikišku jogurtu, vaisiais ir prieskoniais. Jiems nereikia skirti daug laiko, todėl puikiai tinka skubantiems.

Jeigu ryte suvalgote per mažai baltymų arba pusryčiai yra nesubalansuoti, tikėtina, priaugsite svorio. O kas nori sverti daugiau ir džiaugtis rinkutėmis ant pilvo?

Dėl to pusryčių lėkštėje turi būti balansas: reikia baltyminio maisto, vengti angliavandenių ir riebalų.

Galiausiai mėgaukitės maistu, valgykite tik tai, ką mėgstate ir kas naudingiausia jūsų organizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius