Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūsų vidaus organų laikrodis

Mūsų kūne visą parą vyksta nenutrūkstami procesai, tik mes retai apie tai pagalvojame. Kaip kvėpavimas yra neatsiejama ir nepastebima mūsų dalis, taip ir organai, kurie kasdien atlieka itin svarbius darbus.
Mergina laikanti laikrodį
Mergina laikanti laikrodį / Fotolia nuotr.

Deja, tik sustreikavus vienam ar kitam organui, susimąstome, kaip labiau save palepinti, ar ne? Pasidomėkime, kokiu metu mūsų organai dirba aktyviausiai, kada jiems metas pailsėti ir kaip tai veikia mūsų nuotaiką bei organizmą.

 

Organai

Aktyvumo laikas Pasyvumo laikas

Kepenys

1–3 val. 13–15 val.

Tulžies pūslė

23–1 val. 11–13 val.

Plonoji žarna

13–15 val. 1–3 val.

Širdis

11–13 val. 23–1 val.

Kasa, blužnis

9–11 val. 21–23 val.

Skrandis

7–9 val. 19–21 val.

Plaučiai

3–5 val. 15–17 val.

Storoji žarna

5–7 val. 17–19 val.

Šlapimo pūslė

15–17 val. 3–5 val.

Inkstai

17–19 val. 5–7 val.
 

► Rytinis laikas (nuo 5 val. iki 12 val.)

 

Laikas tarp 5–6 val. yra geriausias prabusti. Tuo metu padidėja kraujospūdis, širdies ritmas (todėl rytas iš dalies gali būti pavojingas metas kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių ligų), stiprėja imuninė sistema, mat virusams ir bakterijoms patekti į jūsų organizmą sunkiau nei bet kuriuo kitu metu.

Žinoma, norint prabusti ankstyvą rytmetį, reikia ir nakties miegui ruoštis kuo anksčiau, t. y. bent jau iki 23 valandos.

 

7–9 val. idealus metas pusryčiams. Tokiu metu efektyviausiai dirba skrandis, storoji žarna, kasa ir blužnis. Virškinimo sistemos organai iš organizmo pašalina druskas, vandenį, todėl puiku rytą pradėti šiltu vandeniu su citrina. Išgerkite nuo 0,5 iki 1 l vandens su pertraukomis. Taip suaktyvinsite skrandžio veiklą.

 

9–12 val. prasideda tikras darbymetis visomis prasmėmis. Dirba ir mūsų kūnas, ir mūsų galva, nes tokiu metu dažniausiai sukamės darbo veikloje. Greičiausiai sutiksite, kad iki pietų padarome daugiausia! Beje, ryte kūnas būna jautriausias kvapams ir skausmingoms procedūroms, todėl pastarųjų geriau vengti.

 

► Dienos metas (12–18 val.)

 

12–14 val. energijos pliūpsnis pamažėle pradeda sekti... Pirmiausia todėl, kad sumažėja cukraus kiekis kraujyje. Organizmui ateina laikas pasistiprinti, tad ne veltui pietaujame ar sočiai užkandžiaujame būtent tokiu metu. Aktyviausiai dirba širdis, žarnynas, šlapimo pūslė. Pietaudami šiukštu nepersivalgykite, kad netaptumėte mieguisti. Idealu skanauti šviežių daržovių salotų, sriubos, liesos mėsos, žuvies patiekalų, ankštinių augalų, sėklų, riešutų, grūdų ir šiek tiek pajudėti – pasivaikščioti ir pakvėpuoti gryname ore.

 

14–16 val. vėl prasideda aktyvumo laikotarpis. Svarbu, kad kūnas nebėra toks jautrus skausmui, todėl, jeigu planuojate apsilankyti, pavyzdžiui, pas odontologą, šis laikas būtų idealus.

 

16–18 val. intensyvėja inkstų veikla. Pavakary gali padidėti kraujospūdis. Tuo metu gerai toliau tęsti fizinę ir protinę veiklą. Puiku, jeigu galite pasportuoti, pajudėti, mat organai vis dar dirba visu pajėgumu.

 

► Vakaro metas (18–23 val.)

 

Po 18 val. jaučiamės labiau pavargę, nervingi, dažnai tokiu metu skauda galvą. Nuo 19 val. sulėtinkite tempą. Virškinimo sistemos pajėgumas pradeda slopti, todėl be saiko neprisikimškite. Geriausiai, jeigu galite, pavakarieniauti iki 19–20 val., antraip maistas apsunkins jūsų organizmą, tad prasčiau miegosite, o ryte prabudę nesijausite aktyvūs ir žvalūs. Vakarienė tegul būna lengva: salotos, vaisiai, košės ar jogurtas.

 

20–21 val. laikas skirti dėmesio sau. Pasivaikščioti gryname ore, atsipalaiduoti. Ar žinote, kad šiuo metu jūsų kūno svoris didžiausias? Taip pat pagerėja atmintis ir stabilizuojasi psichinė būsena.

 

21–23 val. organizmas ruošiasi miegui. Ne vienas specialistas tikina, kad miegas iki 24 valandos mūsų organizmui duoda kur kas daugiau naudos nei vėlesnis. Apskritai, po 23 val. užmigti darosi vis sunkiau. Tuo pačiu metu pamažėle krinta kūno temperatūra, nurimsta virškinimo sistema, mažėja skrandžio sulčių išsiskyrimas ir gaminasi vis daugiau laimės hormonų.

 

► Nakties metas (23–5 val.)

 

23–1 val. organizmas ilsisi, atsipalaiduoja, atsistato, perdirba visą informaciją, sukauptą per dieną, ir  ruošiasi naujai. Atsinaujina ląstelės, aktyvi šlapimo pūslė.

 

1–3 val. efektyviai dirba kepenys, šalindamos kenksmingąsias medžiagas, intensyviai valosi visas organizmas.

 

2–4 val. sulėtėja judesiai, koordinacija, jeigu dirbate, padidėja klaidų tikimybė, sulėtėja širdies ritmas ir kvėpavimas, sumažėja jėgų. Įdomu, kad paaštrėja klausa, todėl galite atsibusti nuo menkiausio triukšmo.

 

3–5 val. ateina laikas plaučiams. Tuo laiko tarpsniu jie valosi, todėl sergantys kvėpavimo ligomis gali sulaukti kosulio priepuolių. Apskritai iki 5 val. ryto miegas būna pats saldžiausias.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius