-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natūralios vaistinės medžiagos – aktyvintoji anglis, vandenilio peroksidas – gali tapti ir nuodais

Egzistuoja klaidingas įsitikinimas, kad natūralios ar alternatyviosios medicinos šalininkų rekomenduojamos gydymo priemonės yra saugesnės nei tradiciniai vaistai ir procedūros, rašo time.com.
Aktyvinta anglis.
Aktyvinta anglis. / Fotolia nuotr.

Ciberžolė

Visai neseniai viena moteris mirė nuo ciberžolės tirpalo infuzijos, pasireiškus šalutiniam poveikiui dėl gautos per didelės dozės. Tai yra akivaizdus įrodymas, jog natūralios vaistinės medžiagos taip pat gali būti pavojingos.

„Ciberžolė pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl yra rekomendacijų ją vartoti (per burną). Iki šiol nė karto negirdėjau apie jos tirpalo leidimą į veną. Apskritai nevalia leisti į veną jokių medžiagų, jeigu jų nepaskyrė jūsų gydytojas. Kai kurie preparatai gali būti tiek vaistai, tiek nuodai, nelygu, kokia jų dozė ir vartojimo būdas, tad „eksperimentuojant“ labai lengva pakenkti savo sveikatai“, – komentavo gydytojas Malcolmas Taw iš Kalifornijos universiteto.

Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai
Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai

Aktyvintoji anglis

Vienas iš dažnai savarankiškai vartojamų, lengvai prieinamų ir įperkamų preparatų – aktyvintoji anglis. Ji virškinimo trakte gali prisijungti kenksmingas ar netinkamas medžiagas ir taip apsaugoti nuo jų absorbcijos žarnyne. Vis dėlto ji pati gali sukelti skrandžio sutrikimus, aktyvintos anglies negalima vartoti, jei žmogui įtariamas virškinimo trakto nepraeinamumas, diagnozuotas opinis kolitas. Be to, šis preparatas gali susilpninti kitų vaistų poveikį, pavyzdžiui, geriamųjų kontraceptikų.

Mėlynoji kurpelė

Kalifornijoje buvo atvejis, kuomet žmogus mirė išgėręs kurpelių (lot. Aconitum) arbatos iš Kinijos. Mėlynoji kurpėlė yra dekoratyvus augalas, žydintis labai gražiais mėlynais žiedais. Lietuvoje savaime neauga, tačiau seniau buvo auginamos darželiuose.

Kurpelės yra labai nuodingas augalas – apsinuodyti jomis galima net skinant augalą plikomis rankomis. Toksinis poveikis iš pradžių gali pasireikšti pykinimu, krūtinės skausmu, ritmo sutrikimais, galūnių silpnumu ar paralyžiumi.

Senovės kinai kurpelės sultimis netgi tepdavo strėlių antgalius. Nuodingos yra visos augalo dalys, vis dėlto jos preparatai kartais išoriškai naudojami neuralgijoms gydyti. Kaip bebūtų, gydytojas M.Taw rekomenduoja kurpelių iš viso vengti.

Vandenilio peroksidas

Pasitaiko keisčiausių istorijų: JAV buvo nuskambėjęs įvykis, kuomet 300 žmonių apsinuodijo ir penki jų mirė pavartoję vandenilio peroksido, tikėdamiesi, kad jis padės pagerinti sveikatą, nors jokių mokslinių duomenų apie tokį teigiamą medžiagos poveikį niekuomet neskelbta.

Taigi vienas vaistas, labai padėjęs kaimynės draugei, gali labai pakenkti kitam žmogui, nors ir sergančiam tokia pat liga. Savigyda gali turėti itin skaudžias pasekmes, todėl iškilus bet kokioms sveikatos problemoms pirmiausia būtina apsilankyti pas gydytoją.

TAIP PAT SKAITYKITE: Smaližėms: 6 saldūs užkandžiai, kurie jums padės numesti svorio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius