Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natūralūs būdai nerimui įveikti: atsipalaiduoti padės ir kvėpavimo technika „4-7-8“

Esate sunerimę, jaudinatės, o galbūt tiesiog einate iš proto? Širdis plaka didesniu greičiu, kvėpavimas netolygus ir greitas, galvoje sukasi ištisi minčių verpetai ir taip norėtųsi tiesiog atsipalaiduoti...
Nerimas
Nerimas / „Fotolia“ nuotr.

Nesvarbu, kokios priežastys tą savijautą lėmė: pinigai, sveikata, šeima ar nepavykusi meilė, norisi jos kuo greičiau atsikratyti! Neskubėkite griebtis raminamųjų, yra tiek pat veiksmingų ir natūralių būdų nerimui išvaryti. Portalas health.com kviečia juos išbandyti!

Ramunėlių arbata

Jei apėmė nerimas, kiek aprimsite išgėrę puodelį garuojančios ramunėlių arbatos – šį būdą tikriausiai puikiai jums primintų ir močiutė. Pakankamai veiksmingas ir ramunėlių maisto papildas.

Jo veiksmingumą įrodė Pensilvanijos universiteto mokslininkai, kurie generalizuotu nerimo sutrikimu sergančius pacientus aštuonias savaites gydė ramunėlių maisto papildu. Pastebėta, kad pacientų būklė akivaizdžiai pagerėjo.

Apyniai

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apyniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apyniai

Taip, jie naudojami alaus gamyboje, tačiau šis gėrimas jūsų tikrai nenuramins. Raminamosios medžiagos slypi apynių eteriniame aliejuje, taigi nerimui gydyti vartojamos apynių arbatos ir ekstraktai. Tiesa, dėl kiek kartoko apynių skonio arbatą verčiau patartina gerti sumaišius su mėtomis ar ramunėlėmis. Apyniai labai tinka esant nemigai, nervų sistemos išsekimui dėl ligos ar ilgalaikio streso.

Gydymo tikslais apyniai vartojami nuo XVII a. kaip priemonė dantų skausmui, nerimui slopinti, apetitui gerinti. Apyniai taip pat slopina traukulius, atpalaiduoja lygiuosius raumenis. Apynių spurgų prikimštos pagalvėlės buvo plačiai naudojamos Europoje nemigai gydyti.

Valerijonas

Kai kurie žoliniai papildai mažina nerimą, nesukeldami mieguistumo, tuo tarpu yra ir tokių, kurie pasižymi ir migdančiu poveikiu. Valerijonas yra būtent toks. Jis rekomenduojamas esant miego sutrikimams bei stresinėms situacijoms, naudojamas nervingumui mažinti.

Valerijonas pasižymi daugialypiu poveikiu organizmui: slopina centrinę nervų sistemą, mažina lygiųjų raumenų spazmus, reguliuoja širdies veiklą, gerina virškinimo trakto veiklą, šalina skrandžio skausmus. Tinka naudoti ir suaugusiems, ir vaikams.

Tačiau atminkite, kad visos valerijonų gydomosios savybės pasireiškia esant ilgalaikiam ir sistemingam jo vartojimui (ne trumpiau nei 1 mėnesį).

Vaistinė melisa

Fotolia nuotr./Melisa puikiai atbaido uodus
Fotolia nuotr./Melisa

Nerimui ir stresui raminti vaistinė melisa buvo naudojama nuo pat viduramžių, jomis buvo gydomi ir miego sutrikimai. Žolelių veiksmingumą įrodė ir šių dienų mokslininkai, tyrimų metu pastebėję, kad vartojant melisų ekstraktą nukrenta nerimo lygis. Kiti mokslininkų tyrimai įrodė, kad melisų perdozuoti nevalia, mat tokiu atveju nerimas gali tik dar labiau padidėti, tad patartina jas pradėti vartoti tik nuo mažų kiekių.

Šiuo metu vaistinė melisa vartojama kaip raminanti, prieštraukulinė, nuskausminanti priemonė. Gerai veikia širdies kraujagyslių sistemą. Reguliuoja virškinamojo trakto veiklą. Išoriškai vartojama sergant odos ir gleivinių ligomis. Ja galima skalauti burną, nes panaikina blogą kvapą. Taip pat skatina prakaitavimą, malšina krūtinės skausmus.

Sportas

Sportuoti yra saugu (aišku, jei nepersitempsite), naudinga smegenims, ir tai puikus priešnuodis nuo depresijos, streso ar nerimo.

„Jei reguliariai sportuosite, kur kas labiau pasitikėsite savimi ir būsite sveikesni“, – tikina Kolumbijos universitete dirbantis klinikinės psichiatrijos profesoriaus asistentas Drew Ramsey.

21 minutės savigydos planas

Tyrimai įrodė, kad melisų perdozuoti nevalia, mat tokiu atveju nerimas gali tik dar labiau padidėti.

Dvidešimt viena minutė – būtent po tiek laiko sportuojant nerimas atsitrauks. Tai įrodė mokslininkų atlikti tyrimai. Nors žinoma, priklausomai nuo žmogaus ir nerimo lygio, gali būti ir keleto minučių paklaida.

„Jei jaučiate nerimą, sėskite ant dviračio sporto salėje ar lipkite ant bėgimo takelio. Savo pacientams rekomenduoju sportuoti bent 20–30 minučių. Tai išties padeda įveikti nerimą“, – sako D.Ramsey.

Kryžiažiedė

„Fotolia“ nuotr./Kryžiažiedė (angl. Passion flower)
„Fotolia“ nuotr./Kryžiažiedė (angl. Passion flower)

Tai taip pat migdomuoju poveikiu pasižyminti ir raminanti žolelė. Kai kurie tyrimai įrodė, kad nerimo simptomus kryžiažiedė padeda įveikti taip pat efektyviai, kaip ir vaistai, dažnai ji naudojama ir nemigai gydyti.

Levandos

„Fotolia“ nuotr./Levandos
„Fotolia“ nuotr./Levandos

Violetiniais žiedais pasidabinusios levandos savyje turi sutelkę ištisus sveikatos lobynus. Vien jų kvapas padeda nuraminti juntamą įtampą, atsipalaiduoti ir įveikti galvos skausmus bei nerimą. Levandose esantys antioksidantai taip pat padeda gerinti virškinimą.

Levandų kvapas praktiškai iš karto gali nuraminti tiek protą, tiek ir kūną. Didžiausią naudą šis kvapas teikia nemigos kankinamiems studentams. Neseniai atliktame tyrime levandų kvapu buvo gydomos 42 koledžo studentės, kurios skundėsi nemiga ir depresija, netrukus mokslininkai pastebėjo, kad studenčių savijauta gerokai pagerėjo jau vos po keletos aromaterapijos seansų.

Taigi jei dažnai negalite užmigti, nusipirkite eterinio levandų aliejaus. Jis ne tik padės saldžiai ir kokybiškai išsimiegoti, bet ir nuims visą per dieną patirtą stresą.

Sulaikykite kvėpavimą!

2011 metais išleistoje savo knygoje „Spontaniška laimė“ (angl. Spontaneous Happiness) garsus JAV gydytojas Andrew Weilas pristatė kvėpavimo techniką, kurią pavadino „4-7-8“, ji, anot gydytojo, ypač padeda nusiraminti.

Kaip ji veikia? Visų pirma visiškai iškvėpkite orą per burną. Tada kvėpkite orą tik pro nosį, kol suskaičiuosite iki keturių. Tuomet sulaikykite orą ir skaičiuokite iki septynių. Orą iš lėto iškvėpkite per burną skaičiuodami iki aštuonių. Jei reikia, pakartokite.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kankina nerimas? Patarimai, kaip jį suvaldyti

Vartokite omega-3 rūgštį

Tikriausiai žinote, kad daugelyje žuvų aptinkamos omega-3 rūgštys yra itin naudingos širdies sveikatai bei smegenims, taip pat gydant depresiją. Tačiau jos, pasirodo, yra efektyvios ir norint įveikti nerimą. Tai įrodė su studentais atliktas tyrimas, kurio metu papildus jie vartojo 12 savaičių.

Omega-3 šaltiniai yra riebi žuvis (ypač lašiša), chia sėklos, linų sėmenys ir kanapių sėklos, taip pat geri pasirinkimai: ančiuviai, sardinės ir midijos.

Nustokite iš musės daryti dramblį

Kai apima nerimas, labai lengva pasiduoti katastrofinėms mintims, taigi pradėti katastrofuoti dėl nerimą keliančios situacijos. Nepasiduokite šioms mintims.

Verčiau išeikite pasivaikščioti, giliai įkvėpkite ir iškvėpkite, pasistenkite negalvoti apie blogiausius scenarijus. Verčiau raminkite save ir stenkitės situaciją blaiviai apmąstyti.

Gerai įkaiskite

Ar kada susimąstėte, kodėl jaučiatės taip gerai atsipalaidavę po gerų pirties procedūrų? Šiluma atpalaiduoja kūną, mažina raumenų įtampą, o kartu – ir juntamą nerimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius