Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nėštumas ir kava: kiek jos galima gerti, kad nedidėtų persileidimo rizika?

Nėštumas kartais gali atrodyti magiškai. Juk jūsų kūnas augina kitą žmogų. Tačiau taip pat yra nesąžininga, kai dėl nėštumo devyniems mėnesiams turite atsisakyti patinkančių dalykų. Daugumos nėštukių mėgstamas gėrimas, kurio jos nenori atsisakyti, yra kava.
Kaip taisyklingai maitintis nėštumo metu
Kaip taisyklingai maitintis nėštumo metu / 123RF.com nuotr.

Taip yra todėl, kad yra gausybė viena kitai prieštaraujančios informacijos bei mokslinių tyrimų apie tai, ar kofeinas (randamas ne tik kavoje) gali neigiamai paveikti vaisiaus sveikatą.

Tad portalas womenshealthmag.com paprašė akušerių-ginekologų ir registruotos dietologės paaiškinti, ar būsimos mamytės tikrai privalo visiškai atsisakyti rytinio energijos eliksyro (nes, pripažinkime, nėštumas gali labai išsekinti). Verdiktas pateiktas žemiau.

Kaip kava veikia jūsų kūną (ir kūdikį) nėštumo metu?

Pradėkime nuo jūsų kūno: kofeinas gali padidinti kraujo spaudimą ir paspartinti širdies ritmą, sako „Women‘s Health“ patarėja Jessica Shepherd, medicinos mokslų daktarė, akušerė-ginekologė ir „Her Viewpoint“ įkūrėja. Moteriai, kuri nesilaukia ir kuri yra sveika, tai normalu, ir tai iš dalies suteikia budrumo atsigėrus kavos.

Tačiau, jei laukiatės, problema yra tai, kad aukštas kraujo spaudimas padidina per mažo vaisiaus svorio gimimo metu riziką bei yra siejamas su priešlaikiniu gimdymu, praneša Ligų Kontrolės ir Prevencijos Centrai (JAV). Be to, kofeinas gali prasiskverbti pro placentos barjerą (placenta yra organas, tiekiantis jūsų mažyliui deguonį ir maistines medžiagas), taigi mažam augančiam vaisiui yra gerokai sunkiau metabolizuoti šį stimuliantą, nei jums, sako Amanda Baker Lemein, registruota dietologė ir „Women‘s Health“ patarėja iš Čikagos.

Kofeinas taip pat yra diuretikas, sako dr. J.Shepherd, o tai reiškia, kad dėl jo dažniau šlapinatės, o tai galite paskatinti dehidrataciją. O nėštumas ir taip priverčia dažnai lakstyti į tualetą.

Neišsigąskite: dauguma ekspertų sutinka, kad svarbus yra suvartojamo kofeino kiekis

Pagrindinė prieinamų tyrimų apie kofeino vartojimą ir nėštumą mintis – kuo daugiau kofeino vartojate, tuo didesnė kyla rizika.

Yra gausybė vienas kitam prieštaraujančių tyrimų, tačiau bendras mokslinis sutarimas yra tas, kad kasdien vartodamos daugiau kaip 300 mg kofeino, padidinate persileidimo bei kūdikio gimimo su per mažu svoriu riziką; tokią išvadą dėl fiziologinio galimo kofeino poveikio kūdikiui pateikia Pasaulio Sveikatos Organizacija.

123RF.com nuotr./Moteris ilsisi
123RF.com nuotr./Moteris ilsisi

Svarbiausia atminti – negerti vieno kavos puodelio po kito. „Vartojant daug kofeino iškyla vaisiaus augimo suvaržymo klausimas, tačiau yra labai mažai duomenų“, – aiškina Mary Jane Minkin, medicinos mokslų daktarė, Jeilio universiteto klinikinė akušerijos, ginekologijos ir reprodukcijos mokslų profesorė.

Saikingas kofeino kiekis neturėtų pakenkti besilaukiančioms moterims, sako A.Baker Lemein: „Kaip besilaukianti moteris ir dietologė, tikrai neatsisakiau kasdienio kavos puodelio, ir būtų labai liūdna, jei tektų tai padaryti.“

Kaipgi atrodo saikingas kiekis? Stenkitės per dieną negerti daugiau kaip 240 ml kavos; paprastai tokiame kiekyje yra mažiau kaip 200 mg kofeino. Šį patarimą palaiko Amerikos Akušerių ir ginekologų asociacija; ši organizacija praneša, kad mažiau kaip 200 mg kofeino per dieną „neturėtų“ kelti nerimo dėl persileidimo ar priešlaikinio gimdymo.

Žinoma, kitos gerbiamos sveikatos organizacijos siūlo kitokias rekomendacijas (nes niekas negali būti taip paprasta, tiesa?). Pavyzdžiui, PSO teigia, kad besilaukiančios moterys neturėtų viršyti 300 mg kofeino per dieną.

Vida Press nuotr./Šokoladas
Vida Press nuotr./Šokoladas

Nepamirškite: kofeino yra ir kitame maiste bei gėrimuose, įskaitant ir šiuos:

  • Arbata (48 mg viename puodelyje)
  • Šokoladas (30 mg vienoje juodojo šokolado plytelėje)
  • Gazuoti gėrimai (37 mg 350 ml buteliuke)
  • Kavos ir šokolado skonio desertai (2 mg pusėje stiklinės kavos skonio leduose)

Tai reiškia, kad turite stebėti bendrą kofeino suvartojimą – turite skaičiuoti suvartojamą kofeino kiekį iš kitų šaltinių.

Galiausiai turite pasikalbėti su savo akušeriu-ginekologu ir aptarti visus rūpimus su kofeinu susijusius klausimus arba, jei tiesiog nesate užtikrinta, ar kasdien vartojami produktai yra saugūs.

Tad – nepadauginkite kasdienės kavos normos. O jei norite energijos pliūpsnio be kofeino...

...rūpinkitės savimi natūraliu būdu – miegui ir sveikai mitybai teikite prioritetą (o mes žinome, kad šiuo metu tai gali būti labai sudėtinga). „Nors kava yra stimuliantas ir dėl to palaiko jūsų budrumą, vienintelis tikras būdas padidinti energijos kiekį yra subalansuota mityba ir pakankamas miego kiekis“, – aiškina A.Baker Lemein.

Dienos metu valgykite pakankamai ir rinkitės energijos suteikiančio maisto (pavyzdžiui, avižinė košė su braškėmis ir bananu arba humusas su agurku), tačiau neprisikimškite. Persivalgymas taip pat gali jus išvarginti, nesvarbu, laukiatės ar ne, sako A.Baker Lemein.

Ir, galiausiai, gerkite pakankamai vandens bei sportuokite (tačiau laikykitės nėštukėms tinkamų pratimų, kuriuos rekomenduoja jūsų gydytojas). Abu veiksniai padės padidinti energijos kiekį, o būtent to ir nori būsimos mamytės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius