Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite mesti rūkyti? 10 patarimų, kaip tai padaryti

Remiantis Amerikos vėžio draugijos duomenimis, tik nuo 4 iki 7 proc. rūkančiųjų sugeba atsisakyti šio žalingo įpročio savo jėgomis, nevartodami jokių vaistų ir nesikreipdami pagalbos.
Rūkymas
Rūkymas / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 1 Cigaretės

Jei ieškote būdų, kaip mesti rūkyti, portalas mensjournal.com siūlo jums 10 patarimų, kaip tą padaryti:

Mesti staiga ar pamažu?

Tikrai yra žmonių, kurie sugebėjo mesti rūkyti iškart, užuot žengę mažais žingsneliais savo tikslo link. Vis dėlto tyrimai rodo, kad staigus šio blogo įpročio atsisakymas neatneša ilgalaikių rezultatų.

„Fotolia“ nuotr./Rūkymas žudo
„Fotolia“ nuotr./Rūkymas žudo

Billas Blattas, tabako programos direktorius iš Amerikos plaučių sveikatos asociacijos, tikina, kad toks būdas mesti rūkyti nėra efektyvus. Visgi, jei mesite rūkyti žingsnis po žingsnio, tikėtina, jog taip pat nepasiseks, todėl B. Blattas pataria metimo rūkyti metodus iš anksto susiplanuoti, griežtai laikytis savo užsibrėžto tikslo, o jei nepavyksta – kreiptis pagalbos į specialistus ir pradėti vartoti vaistus.

Ieškokite specialistų pagalbos

Rūkymas – itin didelė žmonių sveikatos problema, todėl yra daugybė būdų, kaip ją išspręsti. Yra daug sveikatos organizacijų, draugijų ir asociacijų, kurios gali suteikti naudingos informacijos ir jums pagelbėti. Pabandykite pagalbos bei naudingų patarimų paieškoti ir internete.

Pasidarykite planą

Gali pasirodyti, kad mesti rūkyti yra taip pat lengva, kaip išmesti pakelį cigarečių ir daugiau nebepirkti naujų, tačiau realybė yra kitokia. Priklausomybė jus privers cigaretę ir vėl prisidegti.

Anot Billo Blatto, atsikratyti šio žalingo įpročio padės kruopščiai apgalvotas planas. Tiesiog susirašykite, kaip žadate mesti rūkyti, nuo ko pradėsite, kokių įpročių dėl to teks atsisakyti ir kokius išsiugdyti. Jei žadate pradėti vartoti vaistus, visų pirma pasikonsultuokite su specialistu ir išsiaiškinkite, kokie jums tiks ir kaip juos vartoti.

Išsiaiškinkite priklausomybės priežastis

Nikotinas dažnai vadinamas pagrindiniu rūkymo priklausomybės kaltininku. Taip, tai tiesa, tačiau rūkymas nėra tik paprastas įprotis, po šia priklausomybe neretai slypi ir psichologiniai faktoriai, dėl kurių ir būna taip sunku mesti rūkyti.

Dauguma žmonių griebiasi cigaretės tada, kai susinervina, patiria stresą arba tam tikrose situacijose, pavyzdžiui, su draugais ar vakarėlyje. Būtent dėl to labai svarbu išsiaiškinti – kas jums sukelia norą rūkyti, o tuomet ir kovoti su tuo bus daug lengviau.

Nepirkite elektroninių cigarečių

Dėl reguliuojamo nikotino kiekio elektroninėse cigaretėse gali atrodyti, kad tai itin patrauklus būdas mesti rūkyti. Visgi specialistai tikina, kad kol kas yra daugybė abejonių dėl šių priemonių.

Taip pat skaitykite: Griauname mitus: kodėl vis dar bijote mesti rūkyti?

Billas Blattas tikina, kad šių cigarečių pirkti specialistai nerekomenduoja, mat kol kas atlikta per mažai tyrimų, kad būtų galima tiksliai žinoti jų poveikį žmogaus sveikatai.

Vartokite vaistus

Metimas rūkyti yra ilgas procesas, reikalaujantis daug kantrybės ir pastangų, o geriausias būdas pasiekti savo tikslą – nepasiduoti.

Metus rūkyti, organizmas pradeda justi nikotino stoką, o ją užpildyti bent trumpam gali įvairūs vaistai, kurie pamažu pripratins organizmą nikotino visiškai atsisakyti. Yra preparatų, kurie gali padėti mesti rūkyti: įvairios nikotino gumos, pleistrai ar ledinukai.

Tokie vaistai gali būti itin naudingi, sumažindami norą griebtis cigaretės, tačiau prieš vartojimą reikėtų pasitarti su gydytoju. Visgi kiekvienam žmogui veikimas gali būti skirtingas, todėl nesibaiminkite pakeisti preparato, jei nejaučiate jo poveikio.

Nesileiskite kritikuojami ir visiems praneškite, kad mesite rūkyti

Visi puikiai žinome, kokią žalą daro rūkymas, todėl tie, kurie yra priklausomi nuo šio įpročio, dažnai sulaukia kritikos. B. Blattas tikina, kad rūkantieji yra dažnai kritikuojami, todėl jie gali patirti stresą ir dėl to, kad nori atsikratyti šio blogo įpročio, ypač jei yra apsupti nepalaikančių žmonių.

Vis dėlto artimiausiems žmonėms derėtų pasipasakoti apie savo planus mesti rūkyti, mat tik taip galėsite tikėtis palaikymo iš jų, negana to, ir patys jausite įsipareigojimą nesulaužyti savo duoto žodžio.

Ieškokite pagalbos

Jei kas nors jums parodys nuotrauką, kaip po ilgamečio rūkymo atrodo žmogaus plaučiai, tokia pagalba tikrai nebus naudinga, todėl reikėtų tiksliai visiems pasakyti, kas jums gali padėti.

Taip pat skaitykite: Kas įpratino moteris rūkyti?

Nesileiskite kaltinami ar menkinami, jei suklupsite ar per lėtai eisite savo tikslo link. Įspėkite draugus ir artimuosius, kad jūsų neteistų, neskubintų ir duotų jums laiko. Tie, kurie jus palaiko, turėtų žinoti, jog tokio įpročio atsikratymas yra ilgalaikis procesas, ir tai nėra labai paprasta.

Šis tas apie hipnozę

Fotolia nuotr./Hipnozė
Fotolia nuotr./Hipnozė

Hipnozė  – nėra pakankamai ištirtas metimo rūkyti būdas.  Taip yra dėl to, kad esama įvairių hipnozės rūšių, todėl sudėtinga analizuoti jų efektyvumą.

Atlikti moksliniai tyrimai rodo, jog toks gydymas nėra itin veiksmingas, tačiau kai kuriems žmonėms jis padėjo. Tiems, kurie nori išbandyti hipnozę, rekomenduojame pasitarti su gydytoju, kuris galėtų nukreipti pas gerą hipnozės specialistą.

Turėkite kantrybės

Visi, kurie nori mesti rūkyti, gali tai padaryti. „Žmonės dažnai vieną kartą pabando mesti rūkyti ir, jei tai nepavyksta, tiesiog nuleidžia rankas. Pasiduoti po pirmo karto tikrai nevalia, galbūt tiesiog neradote veiksmingo būdo atsikratyti šio žalingo įpročio arba naudojote netinkamus metodus.

Atminkite, kad metimas rūkyti yra ilgas procesas, reikalaujantis daug kantrybės ir pastangų, o geriausias būdas pasiekti savo tikslą – nepasiduoti. Nemanykite, kad bus taip paprasta vos per vieną dieną atsisakyti ilgus metus puoselėtos priklausomybės, tačiau žinokite ir patys patikėkite, kad jūs tikrai galite tai padaryti“, – tikina B. Blattas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius