-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuolat baratės? O ar mokate taikytis?

Kiekvienos poros tvirtumas priklauso nuo to, ar žmonės moka pyktis ir taikytis, o kartais gebėjimas susitvardyti lemia daugiau, nei įsivaizduojame. Taip teigia šeimos psichoterapeutė Debra Campbell-Tunks.
Apsikabinimas
Apsikabinimas / Vida Press nuotr.

Dėmesys – savo silpnosioms vietoms ir skauduliams 

Nuo ko jus išpila šaltas prakaitas ir ima daužytis širdis? Jūsų skauduliai gali būti susiję su jūsų praeities patirtimi, kuri visai nežinoma jūsų partneriui ar jam neturi tiek reikšmės, kiek jums. Kai tai suvoksite, bus lengviau save kontroliuoti, kai partneris palies jums skaudžią temą. Be to, ir pačiai patartina jų vengti. 

  • Jei jau pradėjote aiškintis santykius, pasistenkite pažvelgti į save iš šalies: galbūt jus užvaldžiusi viena vienintelė mintis: „Aš esu teisi!“ Kartais šeimyniame ginče geriau būti geru, o ne teisiu. 
  • Paklauskite savęs, ar tai, ką dabar ruošiatės pasakyti, padės pataisyti padėtį ar dar labiau įklampins į ginčus?
Vida Press nuotr./Pora pykstasi
Vida Press nuotr.
  • Kartais atrodo, kad partneris nori jus įžeisti, specialiai smogia į skaudžiausias vietas, bet jis apie tai gali net nenutuokti. Minutei nustokite jį kaltinti ir tiesiog giliai pakvėpuokite.
  • Pabandykite pagalvoti, kur jus nuves tas ginčas? Ko norite juo pasiekti ir ko gali norėti partneris? Gal abu norite to paties? Sutelkite dėmesį į tą tikslą, o ne į tai, kaip nugalėti ginče.

Kritika neišsprendžia problemų

Nors jums ir atrodo, kad kiti tik ir taikosi jus įskaudinti ir kad tik jūs taip jautriai į viską reaguojate, taip nėra. Iš tikrųjų visi mes vienodai pažeidžiami, visi būname silpni – vyrai taip pat. Jei su kažkuo esate itin artimi, tai abu esate daug atviresni vienas kitam, nei visiems likusiems – tėvams, draugams, kolegoms. O kai esi atviras, tampi labiau pažeidžiamas. Tiesą sakant, kritika žmonių santykiuose yra absoliučiai bevertė.

Jei esate itin kritiška aplinkai ir dar savikritiška, yra didelė tikimybė, kad negailėsite kritikos ir mylimam žmogui. Ir jums pasisekė, jei jis tik pajuokaus ar praleis tai pro ausis. Nes jei sureaguos jautriau, po vienos skaudžios kritinės pastabos prireiks penkių komplimentų, kurie neutralizuotų tai, kas pasakyta. 

Nepamirškite, kad partneris irgi gali jaustis silpnas ir nelaimingas

  1. Apie tai ne visada pagalvojame. Dažna mūsų minčių eiga tokia: jei jau kenčiu aš, tai dėl rimtos priežasties, o jei jau jis kažkuo nepatenkintas, tai smulkmena – matyt, nori eilinį kartą prie manęs dėl ko nors prikibti.
  2. Jei jau jaučiate, kad tuo imsite aršiai ginčytis, stabtelkite ir pagalvokite, ką abu net ir tą momentą turite bendro. Ogi tai, kad ABU norite, jog jus vertintų, gerbtų ir mylėtų, o ne kritikuotų ir bartų. 
  3. Prisiminkite, kad už kiekvieno skundo slypi troškimas, kad kas nors pasikeistų. Jei keliskart vis grįžtate prie vienos temos, reiškia, kad vienas jūsų negirdi kito. Kartais žmonės ginčyjasi vien todėl, kad pagaliau būtų išgirsti. Taigi žodžiai: „Suprantu tave“ kartais gali kitam reikšti labai daug. 

    Nelaikykite pykčio
  • Pirmiausia išmokime nusiraminti ir daugybę kartų „nepersukinėkime filmo“, kaip mus įžeidė. Už savo emocinę būseną atsakome pačios. Ir ar mokame taikytis, nesvarbu, kaltos mes ar jie? Kaip tai darote jūs? Apsikabinate mylimąjį ar pasakote, kad jį mylite? Tai nėra kapituliacija. Tai meilė.
  • Nė vienas nesame idealus. Kartais prarandame kantrybę, kartais atrodo, kad nekenčiame viso pasaulio, o kartais pavargstame taip, kad negalime išspausti nė žodžio. Bet mūsų savitvarda dažnai būna svarbiausias dalykas, norint išvengti santykių krizės.
Vida Press nuotr./Supykusi moteris

Vida Press nuotr.

  • Nesileiskite išmušama iš vėžių, jei kas tyčia ar atsitiktinai baksteli į jautrią vietą. Kaip sužinoti, kam esate jautriausia? Paklauskite savęs, ko labiausiai bijote ir kas jus labiausiai pykdo.
  • Jei jaučiate, kad tuoj pararsite savitvardą ir pratrūksite, geriau iškart baikite pokalbį. Arba patylėkite, giliai pakvėpuokite ir tęskite (tai sunkiau...)
  • Išmokite klausytis partnerio, o ne savęs. Jie jis kažkuo skundžiasi, bandykite įžvelgti, kas po tuo skundu slypi – kokia problema? 
  • Jei ruošiatės kirsti iš peties, pagalvokite, kad nepadairiai išsprūdę žodžiai gali gerokai sugadinti santykius. Kartais geriau patylėti.
  • Kaip galima greičiau taikykitės.
  • Žinokite, kad norint būti laiminga, nebūtina trokšti visada būti teisia.
Vida Press nuotr./Susitaikymas
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius