Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingi ženklai, kurie išduoda, kad jūsų žarnynas negaluoja

Dauguma medicinos ekspertų žarnyną vadina antrosiomis smegenimis dėl to, kaip jis komunikuoja su smegenimis ir kokią įtaką turi bendrai savijautai.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma puslapyje eatthis.com, „žarnyno ir smegenų ryšys yra toks stiprus, kad daro įtaką mūsų nuotaikai, pažintinėms funkcijoms, be to, žarnyne gyvena daugybė mikroorganizmų, kurie bendrai vadinami žarnyno mikrobioma“, – sakė šeimos gydytoja Tomi Mitchell.

Sveikas žarnynas užtikrina gerą savijautą, tačiau, remiantis Nacionalinio diabeto, virškinimo ir inkstų ligų instituto duomenimis, net 60–70 milijonų amerikiečių yra kamuojami virškinimo sutrikimų.

Gydytoja T.Mitchell paaiškino, kaip atpažinti, kad jūsų žarnynas yra nesveikas ir kokie požymiai tai išduoda.

Ką reiškia „nesveikas žarnynas“?

Daugelis iš mūsų yra girdėję posakį „žarnyno sveikata“, tačiau ką tai reiškia?

„Žarnyne gyvena milijonai mikrobų, kurie yra reikalingi mūsų sveikatai. Šios naudingos bakterijos padeda virškinti maistą, gaminti vitaminus ir apsaugoti nuo kenksmingų ligų sukėlėjų. Kai bakterijų pusiausvyra žarnyne yra pažeidžiama, tai gali sukelti būklę, vadinama disbioze, susijusia su daugybe sveikatos problemų, įskaitant alergiją, autoimunines ligas ir net depresiją.

Tad kaip išlaikyti sveiką žarnyną? Pirmas žingsnis – sveika mityba, kurioje būtų gausu šviežių vaisių ir daržovių. Taip pat turėtumėte vengti perdirbto maisto ir antibiotikų, kai jie nėra būtini. Reguliarus sportas, stresą mažinanti veikla taip pat gali padėti palaikyti sveiką žarnyno aplinką. Laikydamiesi šių paprastų patarimų, jūs galite padėti savo žarnynui išlikti sveikam“, – sakė specialistė.

Kaip nesveikas žarnynas paveikia jūsų sveikatą?

Dr.Mitchell sako, kad „didžioji dalis imuninės sistemos yra žarnyne, todėl sveikas žarnynas yra būtinas bendrai sveikatai. Nesveikas žarnynas gali sukelti įvairias sveikatos problemas, pavyzdžiui, alergijas, uždegimus, net autoimunines ligas, depresiją, nerimą, t. y. paveikti psichinę sveikatą.

Žarnyne esančios bakterijos padeda skaidyti maistą ir įsisavinti maistines medžiagas, taip pat jos atlieka esminį vaidmenį saugant organizmą nuo kenksmingų medžiagų. Kai bakterijų pusiausvyra žarnyne yra pažeista, tai gali sukelti tam tikras problemas. Pavyzdžiui, jeigu yra per daug kenksmingų bakterijų, jos gali išskirti toksinus, kurie gali pažeisti žarnyno gleivinę ir sukelti uždegimą.

123RF.com nuotr./Mityba
123RF.com nuotr./Mityba

Be to, bakterijų disbalansas gali sukelti maistinių medžiagų trūkumą ir prastą vitaminų bei mineralų įsisavinimą. Todėl valgykite sveikai, judėkite ir venkite streso. Jeigu turite nusiskundimų dėl žarnyno sveikatos, būtinai kreipkitės į specialistus“.

Kaip žarnynas susijęs su smegenimis?

„Žarnyne yra didžiulis neuronų tinklas, kuris komunikuoja su smegenimis. Mikrobioma turi lemiamą įtaką virškinimui, imuninei funkcijai ir bendrai sveikatai. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad žarnyno mikrobioma gali turėti įtakos uždegimo lygiui. Tai yra svarbu, kadangi lėtinis uždegimas yra susijęs su širdies ligomis, vėžiu ir kitomis sveikatos problemomis.

Kaip susiję žarnynas ir smegenys? Pirmiausia, smegenys ir žarnynas yra sujungti klajokliu nervu, atsakingu už signalų siuntimą tarp smegenų ir žarnyno. Antra, žarnyną ir smegenis jungia enterinė nervų sistema, atsakinga už virškinimo sistemos kontrolę. Galiausiai, žarnyną ir smegenis jungia mikrobioma – žarnyne gyvenančių mikrobų bendruomenė. Tad tai atskleidžia, kad tai, kas vyksta žarnyne, gali turėti tiesioginės įtakos smegenims ir atvirkščiai.

Pavyzdžiui, tyrimai atskleidžia, kad lėtinis stresas gali sukelti žarnyno bakterijų pokyčius, o tai nuvesti į uždegimą ir psichinės sveikatos problemas. Tad norint išlaikyti sveikatą, reikia rūpintis žarnynu ir smegenimis“, – sakė specialistė.

123RF.com nuotr./Stresas
123RF.com nuotr./Stresas

Jūs jaučiatės nuolatos pavargę

Remiantis T.Mitchell, jeigu žarnynas negaluoja, gali kamuoti nuovargis, energijos trūkumas. Kodėl kyla tokia savijauta? Pirmiausia, žarnynas yra atsakingas už maisto skaidymą ir maistinių medžiagų išgavimą. Kai žarnynas nedirba tinkamai, organizmas negauna reikalingų medžiagų, kad funkcionuotų. Antra, žarnynas yra namai milijardams bakterijų, kurios atlieka svarbų vaidmenį mūsų sveikatos naudai.

Žarnyno bakterijų disbalansas siejamas su nuovargiu ir kitomis sveikatos problemomis. Galiausiai, žarnynas yra sujungtas su smegenimis per klajoklį nervą, o jis atsakingas už signalų siuntimą tarp smegenų ir žarnyno. Kai žarnynas nėra sveikas ir ryšys sutrinka, jaučiamas nuovargis. Tai tik keli pavyzdžiai, todėl, jeigu jaučiate energijos trūkumą, pasitikrinkite žarnyno sveikatą.

Turite virškinimo problemų

„Daugeliui žmonių pažįstami tokie žarnyno negalavimai kaip rėmuo, pykinimas, virškinimo sutrikimai, – sako Dr. Mitchell. – Tačiau pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas taip pat rodo virškinimo problemas, kurias sukelti gali jautrumas maistui, virusinės infekcijos, virškinamojo trakto sutrikimai. Kai kuriais atvejais tai gali būti ir tokių ligų kaip celiakija, Krono liga požymiai. Jeigu jaučiate šiuos simptomus, nieko nelaukdami kreipkitės gydytoją.“

Jūs dažnai sergate

Remiantis T.Mitchell, žarnyne gyvena gerosios ir blogosios bakterijos, kurios vaidina esminį vaidmenį mūsų bendroje savijautoje. Gerosios bakterijos padeda skaidyti maistą, pasisavinti maistines medžiagas, kovoti su patogenais. Kai gerųjų ir blogųjų bakterijų balansas organizme pasikeičia, tai silpnina imuninę sistemą, gali sukelti virškinimo problemų.

Dėl nesveiko žarnyno galime pasidaryti jautresni peršalimui ir gripui.

Dėl nesveiko žarnyno galime pasidaryti jautresni peršalimui ir gripui, be to, tyrimai atskleidžia, kad žarnyno mikrobiota turi įtakos nulemiant ir mūsų imunitetą.

Jūsų nuotaika svyruoja

Kaip kalba T.Mitchell, kiekvienas mūsų esame patyrę nuotaikų kaitas savo gyvenime.

„Kai kuriems tokie svyravimai yra švelnūs ir greitai praeina, o kitiems gali tęstis ne vieną dieną ar net savaites. Nuotaikų svyravimus gali sukelti keli veiksniai, tarkime, stresas, hormonų disbalansas, tačiau dėl to gali būti kaltas ir nesveikas žarnynas. Kai jis sveikas, gamina įvairius neurotransmiterius, kurie padeda palaikyti stabilią nuotaiką, o kai negaluoja, prasideda uždegimas ir neurotransmiterių sumažėja.

Tai gali sukelti padidėjusį nerimą, depresiją, kitus nuotaikos sutrikimus, tad, jeigu jaučiate šiuos požymius, pasikalbėkite su gydytoju, kuris padės rasti sprendimą“, – sakė specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius