Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Peršalote arba užpuolė gripas? 5 maisto produktai, kurie padės pasveikti

Šį sezoną specialistai įspėja žmones apie padažnėjusias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, gripo susirgimus ir tebesitęsiančią COVID-19 pandemiją. Nors jų 100 proc. išvengti neįmanoma, reikėtų kaip įmanoma labiau save apsaugoti. Pirmiausia svarbu paruošti kūną daugiausia dėmesio skiriant sveikai imuninei sistemai.
Sinusitas, sloga ar Covid-19?
Sinusitas, sloga ar Covid-19? / 123RF.com nuotr.

Norint turėti stiprią imuninę sistemą, rekomenduojama laikytis subalansuotos mitybos, mankštintis, gerti vitaminus, mažiau vartoti alkoholio ir kiekvieną naktį gerai išsimiegoti, rašoma „Eat this, not that“.

Šie veiksmai gali padėti turėti sveikesnį imunitetą, tačiau visada išlieka tikimybė, kad vis tiek peršalsite ar susirgsite gripu. Kai taip atsitinka, svarbu, jog namie turėtumėte naudingų, imunitetą stiprinančių maisto produktų.

123RF.com nuotr./Vaisiai ir daržovės
123RF.com nuotr./Vaisiai ir daržovės

Norėdami išsiaiškinti, kokie maisto produktai padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą, kad ji būtų pakankamai stipri peršalimo ir gripo sezonu, paklausėme dietologų, ką jie mėgsta turėti po ranka, kai suserga.

1. Spalvingi vaisiai ir daržovės

Turėdami po ranka spalvingų produktų, susirgę galėsite greičiau pasveikti.

„Antioksidantai, tokie kaip flavonoidai, antocianinai ir karotinoidai, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, dar vadinamais blogiukais, kurie gali pažeisti ląsteles ir pakenkti imuninei sistemai, – sako Amy Goodson, knygos "The Sports Nutrition Playbook" autorė. – Laimei, šių maistinių medžiagų yra visuose spalvinguose produktuose.“

Taigi, jei peršalote ar susirgote gripu, kokių produktų reikėtų turėti, kad kuo greičiau gautumėte šių antioksidantų?

„Flavonoidų yra tokiuose produktuose, kaip uogos, lapiniai kopūstai ir net juodasis šokoladas, antocianinų – uogose, vynuogėse, granatuose bei datulėse, o karotinoidų – oranžinės, geltonos ir raudonos spalvos produktuose, pavyzdžiui, moliūguose, manguose, abrikosuose“, – sako A.Goodson.

2. Vitaminas C

„Vitaminas C yra dar vienas stiprus antioksidantas, kuris gali padėti išlaikyti imuninę sistemą stiprią“, – teigia A.Goodson.

Iš tiesų šis vitaminas gali padėti gamintis baltiesiems kraujo kūneliams, kurių organizmui reikia kovojant su infekcijomis. Be to, vitaminas C gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais, panašiai kaip ir kiti minėti antioksidantai. Be abejo, galite turėti vitamino C papildų, bet jo galima gauti ir iš įvairių maisto produktų.

„Nors galvojate tik apie apelsinus ir apelsinų sultis, vitamino C taip pat galite gauti iš pomidorų ir pomidorų sulčių, raudonųjų paprikų, kitų citrusinių vaisių, braškių, žaliųjų daržovių, tokių kaip špinatai ir šparaginės pupelės“, – aiškina A.Goodson.

123RF.com nuotr./Klementinai ir mandarinai
123RF.com nuotr./Klementinai ir mandarinai

3. Liesa jautiena

Jei mėgstate mėsą, gali būti naudinga turėti liesos jautienos.

„Cinkas yra mineralas, padedantis palaikyti stiprią imuninę sistemą, o jautiena laikoma puikiu cinko šaltiniu“, – sako A.Goodson.

Jei esate vegetaras arba tiesiog mieliau renkatės augalinius baltymus nei raudoną mėsą, anot A.Goodson, cinko taip pat galite gauti iš ankštinių daržovių, riešutų, sėklų, pieno produktų ir juodojo šokolado.

4. Graikiškas jogurtas

Mitybos ekspertės Toby Amidor teigimu, valgydami graikišką jogurtą, galite suteikti organizmui svarbiausių maistinių medžiagų.

„Turiu didelių graikiško jogurto indelių, nes tai natūralus imunitetą stiprinančių maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, vitaminas B12, selenas ir cinkas, šaltinis, – teigia T.Amidor. – Graikiškame jogurte taip pat yra gerųjų bakterijų, kurios padeda apsaugoti virškinamąjį traktą.“

123RF.com nuotr./Jogurtas, uogos ir ispaninio šalavijo sėklos
123RF.com nuotr./Jogurtas, uogos ir ispaninio šalavijo sėklos

5. Žalioji arbata

Techniškai tai nėra maistas, bet geriant žaliąją arbatą galima pagerinti bendrą sveikatos būklę, ypač gripo sezonu.

„Žaliojoje arbatoje yra galingų antioksidantų, kurie padeda kovoti su ligomis“, – sako T.Amidor.

Svarbu nuolat rūpintis savo imunine sistema, tačiau suteikdami savo organizmui šių maistinių medžiagų susirgę padėsite paspartinti sveikimo procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius