-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rugilė Kančaitė. Mityba nėštumo metu: kokie produktai gali lemti persileidimą?

Naujausioje „Mano draugė klausia“ laidoje Rugilė Kančaitė aptaria daugeliui moterų aktualią temą – kaip maitintis nėštumo metu. Pasak jos, net iš pirmo žvilgsnio nekalti produktai gali pakenkti vaisiui ar net gi lemti persileidimą, todėl labai svarbu juos rinktis sąmoningai. Taigi kurių produktų reikėtų vengti, o kurie – kaip tik naudingi?

Visų pirma, R.Kančaitė užduoda klausimą – mitybą reikėtų keisti tik pradėjus lauktis ar jau netgi planuojant nėštumą. Tikėtina, kad kai kuriuos aspektus reikėtų papildyti prieš planuojant nėštumą – verta apie tai pasikalbėti su savo gydytoja, taip pat paieškoti tinkamos informacijos, kokių vitaminų ir medžiagų reikėtų planuojant nėštumą. Taip pat laidos vedėja primena, kad reikėtų pradėti gerti maisto papildus, kurių sudėtyje yra folio rūgšties.

Ko nevalgyti?

„Netinkama mityba netgi gali sužaloti vaisių. Pavyzdžiui, vartojant nepasterizuotą pieną, valgant sūrį iš nepasterizuoto pieno ar valgant žalią, nepakankamai iškeptą mėsą, galima gauti infekciją, kuri netgi gali sukelti persileidimą. Taip pat vartojant didelius vitamino A kiekius, t. y. daugiau negu 3000 mikrogramų arba 10 000 tarptautinių vienetų per dieną, kūdikis gali gimti turėdamas defektų.

Tinkamos mitybos pasirinkimas yra svarbus ne tik vaisiui, bet ir mamai, kadangi nėštumo metu, kaip sako liaudies išmintis, mama vaikui atiduoda viską, ką turi. Todėl, siekiant pasipildyti atsargas, mitybą reikėtų rinktis kuo įvairesnę ir kuo maistingesnę.

Tačiau dabar pakalbėkime apie maisto produktus, kurių nėštumo metu vartoti negalima. Visų pirma, reikėtų nevartoti žuvų, kurių sudėtyje yra daug gyvsidabrio. Viena tokių – ryklio mėsa. Nėštumo metu negalima vartoti jokio alkoholio kiekio, kadangi netgi ir mažiausias jo kiekis gali pakenkti vaisiui.

Labai svarbu riboti, kiek kofeino suvartojate per dieną. Jeigu jis neviršija vieno ar dviejų puodelių, turėtų būti viskas tvarkoje. Tačiau sekite ir tai, kad kai kurios arbatos arba, pavyzdžiui, coca cola savo sudėtyje taip pat turi kofeino. Taigi leidžiamą kofeino kiekį labai nepastebimai galima viršyti“, – teigia R.Kančaitė.

Žoliniai preparatai daug kam atrodo nekalti ir iš pirmo žvilgsnio saugūs. Tačiau, pasak jos, vartojant kokius nors žolinius preparatus ar arbatas, būtina pasitarti su gydytoju, kadangi dalis jų gali būti kenksmingi. Taip pat reikėtų žinoti, kad nėštumo metu negalima vartoti maisto produktų, kurių sudėtyje yra kanapių. Nors aiškus mechanizmas, kaip kanapės kenkia vaisiui, dar nėra išaiškintas, tačiau yra manoma, kad jos tikrai kenksmingos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugilė Kančaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugilė Kančaitė

Ką valgyti?

Kokį maistą rekomenduojama valgyti nėštumo metu? Dieta, pasak R.Kančaitės, turėtų būti subalansuota ir pakankamai maistinga, kad ji būtų tinkama tiek mamai, tiek vaisiui. Joje turi būti gausu daržovių, vaisių, grūdų, taip pat baltymų, t. y. mėsos, žuvies, kuri saugi vartoti, ir ankštinių produktų.

„Jeigu nevartojate pieno ir jo produktų, būkite tikra, kad kalcį gausite iš kitų šaltinių. Galima valgyti žuvį, kurioje yra mažai gyvsidabrio. Pavyzdžiui, labai tinka krevetės. Taip pat į mitybą galima įtraukti ir gerai apdorotą lašišą arba šamą. Yra ir daugiau žuvų, kurios tinkamos valgyti nėštumo metu, tačiau reikėtų pasidomėti gyvsidabrio koncentracijomis jose.

Jeigu laikotės vegetarinės arba veganinės mitybos, būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju, kokiais būdais galite užtikrinti, kad jūsų mityboje būtų pakankamai visų reikiamų medžiagų“, – patarė laidos vedėja.

Kaip gaminti?

Na, ir labai svarbus momentas – nėštumo metu gali tekti pratintis prie naujų maisto ruošimo įpročių, kadangi šiuo laikotarpiu itin svarbu vengti bet kokių infekcijų, kurios susijusios su maistu. Pirmiausiai reikėtų išmokti sąžiningai plauti rankas su muilu ir vandeniu, ką tikriausiai jau išmokote pandemijos laikotarpiu. Taip pat reikia itin gerai termiškai apdoroti valgomą mėsą, žuvį, kiaušinius bei kitus produktus.

Jeigu iki šiol vaisius ir daržoves tiesiog tik perpildavote vandeniu, verta pradėti juos plauti kruopščiau, kadangi ant jų paviršiaus gali būti patogeninių mikroorganizmų. Kai maisto gamyba yra baigta, visus paviršius, ant kurių buvo žalios mėsos, žuvies ar kitų žalių produktų, reikėtų dezinfekuoti ir nuplauti karštu vandeniu su muilu. Siekiant sumažinti infekcijų, kurios patenka su maistu, riziką, reikėtų vengti ir tokių vaisių ir daržovių, kurie lengvai gali nešioti mikroorganizmus. Vieni iš jų yra Briuselio kopūstai. Taip pat reikėtų nevartoti nepasterizuotų pieno produktų ir vaisių sulčių.

„Taigi planuojant nėštumą ir jo metu mitybos įpročius teks šiek tiek pakeisti, bet tai nėra sunku, tereikia atsiminti keletą taisyklių ir keletą produktų, kurių reikėtų nevartoti, bei atsiminti, kad mitybos racionas turėtų būti maistingas ir platus“, – apibendrino R.Kančaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius