Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rūpinkis savimi“: kas geriausiai atgaivina vasarą ir kodėl taip norisi gazuotų gėrimų?

Penktoje ciklo „Rūpinkis savimi“ laidoje svečiuojamės pas mitybos ekspertę Gintarę Jonaitytę. Joje kalbamės apie tai, kas vasarą geriausiai atgaivina. Taip pat sužinosite: ar sveika gerti šaltą vandenį? Kodėl reikėtų dozuoti gazuoto mineralinio vandens vartojimą? Kodėl reikėtų vengti tiek gazuotų, tiek negazuotų vaisvandenių, energinių gėrimų? Kokias sultis rinktis? Ir kuo pakeisti nerekomenduojamus vartoti gėrimus?

Mitybos ekspertė G.Jonaitytė, išgirdusi klausimą, kas geriausiai mus atgaivina, šypsodamasi sako: „Be abejonės, paprastas, natūralus krano vanduo.“

Tačiau, kaip sako pašnekovė, dažnas vasarą mėgsta gerti šaltą vandenį, į jį įsimesti ledukų. O tai nėra gerai mūsų organizmui.

„Vanduo turėtų būti kambario arba mūsų kūno temperatūros. Tada nebūna temperatūrų išsibalansavimo, nereikia virškinti ir vanduo atlieka pirminę funkciją – detoksikuoja ir valo tai, kas nereikalinga“, – paaiškina mitybos ekspertė.

Angliarūgštė slopina maisto medžiagų įsisavinimą

Kad ir kaip būtų, yra žmonių, kurie teigia nuo paprasto vandens neatsigeriantys. Jiems būtinai reikia „gazo“. Tad renkasi vieną arba kitą gazuotą mineralinį vanduo. Ar sveika gerti tokius gėrimus ir kaip dažnai ar retai turėtume sau tai leisti?

„Kalbant apie gazuotą vandenį reikėtų paminėti kelis dalykus. Gazuotas vanduo būna mineralizuotas arba ne. Mineralizuotas reiškia, kad jame yra labai daug elektrolitų – kalio, magnio, kuris vasarą labai reikalingas, nes daug prakaituojame.

Tačiau, kita vertus, angliarūgštė nėra gerai. Ji gal suteikia tam tikrą skonį, ypač tiems, kurie suvalgo per daug šašlykų, riebaus maisto, norisi atsigerti ne paprasto vandens, o turinčio burbuliukų. Tai natūralu. Mūsų gomurys ir receptoriai labai greitai pripranta prie cukraus ir prie angliarūgštės, dėl to dauguma žmonių ir renkasi šiek tiek pagazuotą vandenį.

123RF.com nuotr./Gazuotas mineralinis vanduo
123RF.com nuotr./Gazuotas mineralinis vanduo

Bet, pirma – angliarūgštė slopina maisto medžiagų įsisavinimą, antra – labai dirgina skrandžio gleivinę, trečia – apsunkina toksinų, bakterijų, nereikalingų riebalų pasišalinimą iš organizmo, ketvirta – kraujui neleidžia įsisavinti deguonies, ir galiausiai – nuo jos ima pūsti pilvą, nes skrandyje, o paskui ir žarnyne renkasi oras“, – aiškina G.Jonaitytė.

Mineralizuotas vanduo, pasak mitybos ekspertės, yra tinkamas tada, kai daug išprakaituojame, aktyviai sportuojame, judame. Tokiais atvejais, G.Jonaitytės teigimu, vienas kitas gurkšnis gazuoto mineralinio vandens nebus žalingas.

„Bet jeigu gersime kasdien, iš tiesų moterims, kurios kenčia nuo celiulito, jis tikrai padidės, nes poodiniame sluoksnyje ir renkasi tie vadinamieji burbuliukai“, – šypsodamasi sako pašnekovė.

Vaisvandeniai dar labiau sukelia troškulį

Žinome, kad visi saldinti gazuoti arba negazuoti gėrimai, tokie kaip limonadai, gira, energiniai gėrimai, šaltos arbatos ir kt., nėra sveiki mūsų organizmui. Tai laidoje patvirtina ir pašnekovė – mitybos ekspertė G.Jonaitytė, ir paaiškina, kodėl.

„Dažniausiai tokių gėrimų sudėtyje būna vanduo, įvairūs gliukozės, fruktozės sirupai arba tiesiog cukrus, konservantai, dažikliai, kvapikliai. Taigi ten praktiškai nėra nieko naudingo mūsų organizmui.

Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai
Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai

Kalbant apie kalorijas, 100 gramų tokio gazuoto ar negazuoto vaisvandenio yra nuo 8 iki 12 gramų angliavandenių, iš kurių – visi cukrai. Jokių skaidulų, jokių maistinių medžiagų, kurių dar galime gauti iš sulčių.

Ir vaisvandeniai troškulį ne mažina, o kaip tik jį sukelia. O jei juose yra angliarūgštės, ji dar labiau sustiprina tą pripratimą prie cukraus, – sako mitybos ekspertė.

– Kalbant apie šaltąsias arbatas – jose arbatos yra iki 15 proc. Vėlgi yra fruktozė, gliukozė, vanduo, saldikliai, kvapikliai ir t. t. Taigi nuo jos mes neatsigeriame.

Arba energiniai gėrimai, kurių pagrindą sudaro kofeinas, vanduo, įvairūs konservantai, stabilizatoriai ir t. t. Taip, jie suteikia laikiną energijos efektą, bet tikrai nėra gėrimai, skirti atsigaivinti. Tad tikrai šių gėrimų niekam nerekomenduoju, ypač žmonėms, kurie turi padidintą riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, paaugliams.

100 gramų tokio gazuoto ar negazuoto vaisvandenio yra nuo 8 iki 12 gramų angliavandenių, iš kurių – visi cukrai.

Energijos galime gauti iš labai natūralių gamtos produktų: imbiero, kardamono, cinamono – jie tikrai tonizuoja. Įdėkite jų į vandenį, citrinos ir gausite puikų gėrimą, kuris labai tiks atsigaivinti vasarą ir net šiek tiek kilogramų pamažės“, – šypsodamasi sako mitybos ekspertė.

Likusią pokalbio dalį kviečiame žiūrėti laidos įraše. Sužinosite, kaip dažnai galime leisti sau mėgautis sultimis ir kodėl vaisius geriau keisti daržovėmis, kuo galima pakeisti visus nerekomenduojamus gėrimus, kad vasarą atsigaivintume, ir keletą vandens su skoniu, kurį galėsite vos per minutę pasiruošti namuose, receptų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius