Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Čapkauskienė: kokių maisto produktų atsisakyti, kai nepavyksta numesti svorio

Šylant orams turbūt ne vienas apsižiūrime, kad praėjusio sezono vasaros drabužiai mums šiek tiek per ankšti. Tokie sezoniniai svorio svyravimai įprasti, tačiau mitybos specialistė dr. Sandrija Čapkauskienė pabrėžia, kad mūsų svoris priklauso ne tiek nuo sezono, kiek nuo skydliaukės veiklos, kurią veikia ir sezonas, ir mūsų amžius. Pasak statistikos, viena iš dviejų moterų turi skydliaukės sutrikimų, kurie lemia svorio augimą. Gera žinia – išmetus iš mitybos tam tikrus produktus galima jį koreguoti.
Dieta
Dieta / 123RF.com nuotr.

Kaip svoris susijęs su skydliauke

Bene dažniausias skydliaukės sutrikimas – susilpnėjusi jos veikla, kitaip vadinama hipotiroze. Jos požymiai plačiai aprašyti, bene labiausiai iš jų pastebimi – nuovargis, kuris jaučiasi jau pabudus ryte, padidėjęs emocinis jautrumas ir nuotaikų kaita, su svoriu susijusios problemos – svoris nesikeičia, nors sportuojate, sveikai maitinatės. Sužinoti, kaip veikia skydliaukė, galima atlikus nesudėtingus kraujo tyrimus.

„Ne veltui skydliaukė vadinama medžiagų apykaitos karaliene. Mūsų nuotaikos, darbingumas, produktyvumas, smegenų veikla, kūno temperatūra, plaukų, nagų būklė, svoris, cholesterolis, net kraujospūdis priklauso nuo skydliaukės veiklos. Ir tai – moterų liga, šimtui moterų, turinčių problemų dėl skydliaukės, tenka vos vienas vyras. Statistiškai viena iš dviejų moterų susiduria su skydliaukės sutrikimais. Ypač ši problema tampa aktuali moterims nuo 35 metų“, – nuotolinėje paskaitoje vardino S.Čapkauskienė.

Viena iš dviejų moterų susiduria su skydliaukės sutrikimais. Ypač ši problema tampa aktuali moterims nuo 35 metų.

Pasak lektorės, svarbiausi veiksniai, lemiantis gerą skydliaukės veiklą, yra mityba ir judėjimas, nors apie 80 proc. į ją besikreipiančių klienčių prisipažįsta, kad juda labai minimaliai, nes neturi laiko. O tai reiškia, kad neskiria laiko sau.

Kodėl sunku sulieknėti jaučiant stresą

Kai gyvename iškreiptu darbo ir poilsio režimu, persidirbimą, nuovargį ir stresą bandome slopinti saldumynais (cukrumi), miltiniais produktais ir besaikiu kavos vartojimu, o tai skatina insulino ir streso hormonų (ypač kortizolio) koncentracijos didėjimą. Kortizolio padidėjimas savo ruožtu skatina uždegiminius procesus organizme – pradeda kauptis laisvieji radikalai, padidėja oksidacinis stresas, atsiranda tam tikrų ląstelių, audinių pažaida, į kurią ypatingai jautriai reaguoja skydliaukė.

Dėl nuolatinio kortizolio padidėjimo daugėja alkio hormono gamyba, mes pradedame daugiau valgyti, padidėjęs insulinas neleidžia skaidytis riebaliniam audiniui, į kurį atidedamas maisto perteklius. Be to, kortizolis sutrikdo miegą, o tai vėlgi išderina alkio ir sotumo centrų aktyvumą. Natūralu, kad organizmui veikiant tokiomis apsunkintomis sąlygomis numesti svorio sudėtinga. Todėl pirmas dalykas, kurį būtina padaryti – peržiūrėti savo gyvenimo būdą bei susireguliuoti darbo ir poilsio režimą.

Asmeninio albumo nuotr./Sandrija Čapkauskienė
Asmeninio albumo nuotr./Sandrija Čapkauskienė

Juolab kad su antinksčiais, kurie kaip tik ir gamina kortizolį, pasak lektorės, labai susijusi skydliaukės veikla: susilpnėjus vieno organo funkcijai automatiškai susilpnėja ir kito. Tiek kortizolio sumažėjimas, tiek padidėjimas gali būti viena iš hipotirozės priežasčių. Beje, vienas iš antinksčių išsekimo požymių – kai norisi ko nors saldaus arba sūraus.

Norint kontroliuoti antinksčių stresą, reikėtų vengti perdirbtų produktų, rafinuotų angliavandenių (baltųjų miltų, cukraus), vartoti mažiau kavos (ir kitų stimuliuojančių medžiagų). Palaikyti jų funkciją padeda visi žalumynai, kokosas, skaidulos, sezoninės daržovės ir vaisiai.

Draudžiami produktai

Esant sulėtėjusiai skydliaukės veiklai ir niekaip nepavykstant numesti svorio, S.Čapkauskienė primygtinai rekomenduoja tam tikrus produktus visiškai išbraukti iš savo mitybos raciono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius