Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaldytos daržovės ir uogos: ar tikrai sveika? Mitybos specialistės V.Kurpienės komentaras

Neilgai trukus prasidės šaldymo sezonas – uogos, įvairios žolelės, daržovės šaldiklyje puikus išsigelbėjimas, kai norisi gyventi sveikai ir skaniai. Tik turbūt dažnam kyla klausimas – ar tikrai tai, ką užšaldėme, yra lygiai taip pat sveika, kaip ir šviežia?
Šaldytos braškės
Šaldytos braškės / Vida Press nuotr.

Štai „Guardian“ rašoma, kad atlikti tyrimai atskleidė, jog tarp šaldytų ir šviežių daržovių nėra didelio skirtumo. O juk stereotipiškai dažnas mąsto, kad užšaldytuose produktuose nebelieka naudingų medžiagų. Šiuo atveju reikia pasakyti, kad naudingųjų medžiagų netenka ir ką tik nuskintos daržovės, tarkime, žirneliai 50 proc. vitamino C praranda per 48 val. Kaip ruošiamos šaldytos daržovės? Pirmiausia jos nuplikomos, o tada užšaldomos.

Kalifornijos universiteto tyrimo metu buvo pasitelkti skirtingi vaisiai ir daržovės – saldieji kukurūzai, špinatai, morkos, žirneliai, pupelės, braškės, mėlynės. Vitamino C buvo gausiau šaldytuose saldžiuosiuose kukurūzuose žaliosios pupelėse ir mėlynėse nei palyginti jų šviežiuose ekvivalentuose. Taip pat daugiau riboflavino, arba kitaip vitamino B, buvo rasta kai kuriose šaldytose daržovėse. Cinko, magnio, kalcio, geležies kiekis buvo panašus tiek šaldytuose, tiek nešaldytuose produktuose.

Sveikos mitybos specialistė, tinklaraščio sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė sako, jog nėra išrasta geresnio konservavimo būdo nei šaldymas, kuris padėtų taip gerai išlaikyti visas naudingas medžiagas: „Tai yra vieninteliai „pusfabrikačiai“, kuriuos aš naudoju savo mityboje“, – teigia specialistė.

Tačiau yra keletas svarbių dalykų, kuriuos turėtumėte žinoti, tiek pirkdami šaldytą produkciją, tiek užšaldydami ją namuose savarankiškai.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Vaida Kurpienė.
Roberto Daskevičiaus nuotr./Vaida Kurpienė.

„Pramoniniu būdu vaisius, daržoves ir uogas galima užšaldyti per 15 minučių, o to neatliksite namuose. Tačiau jeigu turite greito užšaldymo stalčių šaldiklyje, tada šis procesas bus greitesnis nei įprastai.

Kadangi vitaminai ir mineralai nuskynus produktus greitai nyksta, užšaldyti rekomenduojama kuo greičiau. Tokiu atveju geriausia rinkti mažus kiekius ir užšaldyti pasirinkus greitojo užšaldymo funkciją, o vėliau perkelti į kitus šaldiklio stalčius“, – sako V.Kurpienė.

Specialistė pabrėžia, kad šaldydami produktus turime būti atidūs ir rinktis tik tokią tarą, kuri tinkama šaldymui: „Dažniausiai tokia tara būna pažymėta specialiu ženklu, snaige, reiškiančiu, kad ją galite dėti į šaldiklį. Jeigu vaisius, daržoves ir uogas šaldysite tam nepritaikytoje plastikinėje taroje, tuomet į jūsų maistą pateks sintetinės kenksmingos medžiagos“.

Ką Vaida Kurpienė mano apie prekybos įstaigose parduodamas šaldytas daržoves? „Kaip minėjau, tai vienintelis pusgaminis, kurį valgome, – parduodamose šaldytose daržovėse tikrai nėra nieko blogo, tačiau rinkitės atidžiai.

Pavyzdžiui, jeigu daržovės sulipusios į gumulus ar tiesiog maišelyje vienas didelis ledo gabalas, tuomet tai reiškia, kad jos buvo atitirpusios ir vėl užšaldytos. Tokių valgyti nerekomenduočiau. Atkreipkite dėmesį ir į skonines savybes, kadangi vienų gamintojų daržovės sutęžta, o kitų išlaiko formą“.

Fotolia nuotr./Šaldytos daržovės
Fotolia nuotr./Šaldytos daržovės

Kadangi artėja braškių sezonas, daugelis mūsų skubės ne tik atsivalgyti šių uogų, bet ir užsišaldyti. Specialistė sako, kad ji šaldo „cielas“ uogas, t. y. jų nebūtina trinti ar pjaustyti. Ar labai blogai padarysime, jeigu šaldomas braškes pagardinsime cukrumi?

„Visi žinome, kad cukrus kenkia mūsų organizmui, tačiau braškės, užšaldytos su cukrumi, vis tiek sveikiau nei palyginti saldainiai ar sausainiai. Netgi ta pati uogienė su cukrumi ir uogos su cukrumi gali turėti lygiai tiek pat kilokalorijų, tačiau jų vertė kardinaliai skirsis – užšaldytos bus nepalyginti vertingesnės.

Braškes galite šaldyti ant padėklo, ledukų formelėse, o vėliau sušalusias perpilti į maišelį ar kitą tarą – taip jos nesulips tarpusavyje ir galėsite vartoti pagal poreikį. Apskritai geriau šaldyti mažesnėmis nei didelėmis porcijomis“, – sako mitybos specialistė, patarianti užsišaldyti pačių įvairiausių prieskoninių žolelių, vaisių, uogų, daržovių, netgi sultinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius