-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Saulė – ne tik priešas, bet ir draugas. Kaip saugiai ja mėgautis?

Galime jaustis nemenkai sutrikę, kai kalba pakrypsta apie saulę, jos naudą ir žalą. Iš vienos pusės, saulė reikalinga dėl geros nuotaikos, gražaus įdegio ir sveikatos – pabuvus joje 15 min., organizmas pradeda gaminti vitaminą D, kurio su maistu gauname nepakankamai. Iš kitos pusės, per ilgai pabuvus saulėje galime ne tik nudegti, bet ir susirgti odos vėžiu. Todėl dažniausiai esame skatinami jos saugotis. Ar tikrai saulė tokia baisi?
Moteris deginasi
Moteris deginasi / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Saulė

Kitoks požiūris į saulę – su tokiu šūkiu į Lietuvą atkeliauja „Institut Esthederm Paris“ saulės linija, kurią sudaro penki produktai. Jos pristatyti į Vilnių neseniai iš Paryžiaus buvo atvykusi tarptautinė šio prekių ženklo trenerė, grožio ekspertė Natalia Kovylkina.

„Institut Esthederm Paris“ nuotr.
Institut Esthederm Paris nuotr.

Dauguma gydytojų vis dažniau kalba apie saulės žalą mūsų odai ir sveikatai. Tai tiesa. Bet kažkodėl nelabai kas šneka apie tai, kad saulės trūkumas taip pat pavojingas.

„Dauguma gydytojų vis dažniau kalba apie saulės žalą mūsų odai ir sveikatai: saulė sukelia vėžį, senėjimą ir t. t. Yra neigiamų saulės faktorių, tai tiesa. Bet kažkodėl nelabai kas šneka apie tai, kad saulės trūkumas taip pat pavojingas. Saulė tuo pat metu yra ir mūsų priešas, ir draugas. Jos dėka gaminasi vitaminas D, nuotaika gerėja, o oda gražiai įdega. Saulė stimuliuoja mūsų odą, ji tampa gyvybinga. Saulės nereikia blokuoti, tik reikia riboti spindulių, prasiskverbiančių į mūsų odą, kiekį“, – teigė N.Kovylkina.

Esmė yra ne visais įmanomais būdais vengti saulės, o padėti odai prie jos prisitaikyti.

Koks įdegis yra sveikas

Grožio trenerė papasakojo, kad kiekvieno žmogaus sveiko įdegio lygis yra skirtingas. Tai priklauso nuo skirtingo odos fototipo. Jų yra keturi, ir lietuviai dažniausiai priklauso II-ajam.

„Sakyčiau, sveikas įdegis yra dviem tonais tamsesnis nei natūrali odos spalva. Įdegis – tai pirmoji natūrali biologinė odos apsauga nuo UV spindulių. Dėl tamsesnio atspalvio sveikai įdegusi oda geriau atspindi šviesą ir dėl to yra labiau apsaugota. Kuo tamsesnė oda, tai labiau ji apsaugota nuo žalingų saulės spindulių. Taigi kiekvienas gali mėgautis gražiu ir sveiku įdegiu“, – apibendrino tarptautinė trenerė.

„Institut Esthederm Paris“ nuotr./Natalia Kovylkina
Institut Esthederm Paris nuotr./Natalia Kovylkina

Įdegti nelygu senti

Mūsų odos ląstelėse yra natūralios apsaugos nuo saulės. Kai į odą pradeda patekti žalingų spindulių, oda pradeda gaminti specialių baltymų, kurie apsaugo ląstelių DNR nuo šviesos. Tai vyksta be jokių apsauginių priemonių pagalbos. Lygiai taip pat jei mes nudegame odą saulėje, ji pati turi savybę atsistatyti, nes turi priešuždegiminių savybių, pasakojo N.Kovylkina.

Saulė reikalinga tam, kad aktyvuotų natūralią odos apsaugą.

Taigi gamta yra sutvarkiusi odos sistemą taip, kad oda apsisaugotų nuo kenksmingo spindulių poveikio. Ir jei deginantis oda patepama stipria apsaugine priemone, kuri užblokuoja bet kokį šviesos patekimą į odą, ši natūrali apsauga nesuveiks. Saulė reikalinga tam, kad aktyvuotų natūralią odos apsaugą. Apsauginėse priemonėse turi būti palikta pralaidumo, kad nedidelė dalis spindulių galėtų tiesiogiai pasiekti odą.

Saulės stiprumas Lietuvoje ir Tailande nėra vienodas. Ir jei vykstama į šiltesnius kraštus, natūralu, kad pati oda nesugeba staigiai prisitaikyti prie kitokios saulės ir jai reikia padėti, tik ne visiškai užblokuojant saulę, o iš dalies apsaugant odą.

„Yra mitas, kad jei tu įdegi, tu senėji. Tai netiesa, nes melaninas nesusijęs su odos senėjimo procesu. Deginimasis yra apsauga nuo UV spindulių. Degintis ir nesendinti odos įmanoma.“

Vida Press nuotr./Įdegis
Vida Press nuotr.

Kenkia ne tik UVA ir UVB

Nors esame įpratę girdėti, kad reikia saugotis kenksmingų UVA ir UVB spindulių, ir todėl naudojame priemones su SPF apsauga, Natalia Kovylkina priminė, kad yra ir daugiau rūšių spindulių, tokių kaip infraraudonieji ar matoma šviesa, kurie veikia odą ir nuo jų SPF filtrai neapsaugo.

„Europoje aukščiausias SPF filtro lygis yra 50. Karštuose kraštuose, tokiuose kaip Brazilija, SPF lygis gali siekti 99. Žmonės tiki, kad aukštesnį SPF filtrą turinti priemonė daug labiau apsaugos nuo saulės. Tačiau SPF 50 98-iais procentais apsaugos odą nuo saulės spindulių, o SPF 30 – 95 proc. Taigi skirtumas tarp priemonių – tik 3 procentai. Tai neteisinga, tai klaidina pirkėjus. Todėl, mūsų manymu, priemonių nuo saulės skirstymas į SPF lygį nėra teisingas. Yra kitų technologijų, kurios turi apsaugoti odą nuo spindulių, kad galėtume ramiai degintis“, – pabrėžė grožio ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius