Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokoladiniai velykiniai saldumynai: ko ieškoti etiketėje?

Šv. Velykas siejame su gamtos pabudimu, širdį užliejančiu džiaugsmu ir susitikimu su artimiausiais žmonėmis. Tačiau patys mažiausi pavasario šventės laukia dėl margučių, dovanų ir, žinoma, pačių svarbiausių atributų – šokoladinių velykinių skanėstų. Dovanojant vaikams šokoladinius kiaušinius ar kiškučius, specialistai ragina atkreipti dėmesį į tokių produktų etiketes ir ženklinimą, bei įsitikinti, kad Velykų bobutės lauknešėlis ne tik gardus, bet ir kokybiškas bei pagamintas atsakingai.
Velykos
Šokoladiniai velykiniai saldumynai / 123RF.com nuotr.

Daugiausia kakavos – iš Vakarų Afrikos

Kakava – viena populiariausių žaliavų pasaulyje, o jos paklausa nuolat auga. Tarptautinės kakavos organizacijos (International Cocoa Organizavion, ICCO) duomenimis, iš 2018-2019 m. derliaus bus pagamintas rekordinis kakavos miltelių kiekis – daugiau nei 4,7 tonos. Didžioji dauguma importuojama iš Vakarų Afrikos valstybių: Vien Dramblio Kaulo Krante ir Ganoje užauginamos pupelės sudaro beveik pusę visos pasaulio kakavos. Šiose šalyse kakavos žaliava ne tik pagrindinė eksporto prekė, bet ir vienas svarbiausių valstybės ekonominio vystymosi veiksnių.

Tačiau didžiausią kiekį kakavos eksportuojančios šalys susiduria ir su daugiausiai problemų: Dramblio Kaulo Kranto ir Ganos kakavos ūkiuose dirba daugiau nei 2 milijonai vaikų, o minimalus atlygis, itin prastos darbo sąlygos ir viršvalandžiai – didelės dalies šių Vakarų Afrikos valstybių šeimų kasdienybė. Kakavos industrija daro neigiamą poveikį ir gamtinei aplinkai: kuriant naujas plantacijas kertami atogrąžų miškai, o siekiant kuo didesnio derliaus naudojamas didelis trąšų ir pesticidų kiekis, todėl pavojus kyla visai ekosistemai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kakavos pupelės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kakavos pupelės

Atsakingi velykiniai saldumynai

Aplinkosaugos valdymo ir technologijų centro ekspertų teigimu, prie situacijos kakavos rinkoje gerinimo prisidėti gali kiekvienas vartotojas. Rinkdamasis socialiniais ar ekologiniais kokybės sertifikatais (pavyzdžiui, „Fairtrade“, UTZ, „Rainforest Alliance“) pažymėtą ar ekologišką šokoladą bei perdirbtus produktus, kurių sudėtyje yra šokolado, pirkėjas prisideda prie kovos su socialinėmis ir aplinkosaugos problemomis besivystančiose šalyse.

Tvarumą bei sąžiningą prekybą patvirtinantys sertifikatai vis labiau vertinami ir Lietuvoje: prieš keletą mėnesių prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ pranešė, kad nuo 2021-ųjų sausio 1 d. visų privačių „Lidl“ prekės ženklų gamyboje bus naudojama tik minėtais sertifikatais pažymėta, tvariai išgauta kakava.

Pasak „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovės Ilonos Čiužienės, rinkdamiesi socialiniais ar ekologiniais sertifikatais pažymėtus šokolado gaminius pirkėjai ne tik įsigyja kokybišką produktą, bet kartu prisideda prie kovos su socialinėmis ir aplinkosauginėmis problemomis.

„Velykiniu laikotarpiu pirkėjų dėmesys vis dažniau krypsta į saldumynų lentynas. Šokoladiniai kiškiai, kiaušiniai ir kiti gardėsiai – neatsiejamas šios šventės atributas vaikams. Tačiau mažiesiems skirtas šokoladas turėtų būti ne tik dekoracija, bet ir išskirtinės kokybės produktas, todėl didžioji dalis mūsų šventinio prekės ženklo „Favorina“ saldumynų turi „Fairtrade“ sertifikatą“,– teigia I. Čiužienė.

LIDL nuotr./Šokoladinis kiaušinis
LIDL nuotr./Šokoladinis kiaušinis

„Fairtrade“ reikšmė

Ką rodo „Fairtrade“ logotipas? Pasak Aplinkosaugos valdymo ir technologijų centro ekspertės Vaivos Ramanauskienės, „Fairtrade“ sertifikatas užtikrina, kad kakavos ūkiuose laikomasi socialinių standartų, o žaliavos auginimas ir gamyba tausoja aplinką: „Didelis dėmesys čia skiriamas ir skaidrumui, tinkamoms darbo sąlygoms bei kenksmingų medžiagų emisijoms ūkiuose mažinti. „Fairtrade“ dėka žmonės iš besivystančių valstybių turi galimybę pragyvenimui užsidirbti oriai, o ūkiai už žaliavą gauna vienodą atlygį.“

Ekspertei antrina ir I. Čiužienė: „Kiekvienas iš tokios kakavos pagamintas šokoladinis kiaušinis ar kiškis – žingsnis į ateitį, atsakingos kakavos gamybos ir tvarios aplinkos kūrimo link.“

„Fairtrade“ sertifikatu pažymėtų šokoladinių prekės ženklo „Favorina“ kiškučių, kiaušinių, ir kitų šokoladinių saldumynų Velykoms nuo kovo 25 d. ieškokite visose „Lidl“ parduotuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius