-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukrečiančios istorijos. Kai sveika mityba tampa gyvenimą žlugdančia manija

Pastaruoju metu, atrodo, tik ir girdime: „Daugiau sportuokite ir sveikai maitinkitės“, „Valgykite kuo daugiau vaisių bei daržovių“ ir panašiai.
Ekologiškas maistas
Ekologiškas maistas / „Shutterstock“ nuotr.

Ir nors šie patarimai išties naudingi, verta prisiminti auksinę taisyklę „Kas per daug, tas nesveika“, nes ji galioja net ir kalbant apie sveiką mitybą.

Oklahomoje gyvenanti Christine Johnson (28 m.) tapo perdėtos sveikos gyvensenos pavyzdžiu – mergina buvo taip apsėsta noru būti sveika, kad ištisus metus maitinosi vien tik daržovėmis ir net tris kartus per dieną lankydavosi sporto klube.

Už pastarąją veiklą merginai nebuvo nieko svarbiau – dėl sporto klubo ji praleisdavo Kalėdų vakarienes su šeima ir kartą vos spėjo aplankyti ligoninėje gulintį savo senelį, kuriam netrukus turėjo būti atlikta gyvybei itin pavojinga operacija.

Su antsvoriu Christine Johnson kovojo jau nuo pat paauglystės – būdama 17-os mergina svėrė 98 kilogramus, vėliau ji jau nusprendė ir nebesisverti.

Sulaukusi 20-ies Ch. Johnson nusprendė susiimti ir ryžtis visų nereikalingų kilogramų atsikratyti.

„Nuo pat apsisprendimo pradžios aš siekiau tobulumo. Vaikystėje ir paauglystėje nuolat tekdavo girdėti patyčias dėl to, kad esu stora, kad mano juokas keistas ar dėl bet ko, ką tik sugalvodavo mano bendraklasiai ar universiteto bendramoksliai. Galiausiai nusprendžiau, kad noriu tapti tokia, kokios jie manęs net negalėtų įsivaizduoti“, – apie kilusį norą keistis portalui „The Daily Mail“ pasakojo mergina.

Nusprendusi maitintis sveikai, Ch. Johnson valgydavo tik neperdirbtą maistą ir labai dažnai lankydavosi sporto klube. Dabar mergina pasakoja, kad tuo metu ji net nesuprato turinti problemą, mat manė esanti tiesiog labiau motyvuota nei kiti.

Ištisus metus valgiusi vien tik daržoves bei alinusi save nesibaigiančiomis treniruotėmis sporto salėje, Ch. Johnson sulaukusi 24-erių jau buvo atsikračiusi beveik 45 kilogramų.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria: kaip paversti patiekalą sveiku?

Pirmą kartą mergina suprato turinti problemą tada, kai sportas ir sveika mityba jai tapo gerokai svarbiau už bet ką kita – dažnai ji vengdavo susitikimų su savo giminaičiais ir dėl nuolatinio sportavimo ne kartą praleido svarbias šeimos akimirkas.

Manau, daug kas mano, jog ortoreksija tiesiog yra sveika mityba, bet tai netiesa. Tai sveikos mitybos manija, kuri tave tiesiog apsėda. Ji atima kasdienį džiaugsmą, ir praktiškai niekas jau nebeteikia malonumo.

„Manau, daug kas mano, jog ortoreksija tiesiog yra sveika mityba, bet tai netiesa. Tai sveikos mitybos manija, kuri tave tiesiog apsėda. Ji atima kasdienį džiaugsmą, ir praktiškai niekas jau nebeteikia malonumo“, – pasakoja mergina.

Atsitiesti jai padėjo privačios konsultacijos pas psichoterapeutę, kuri padėjo merginai suprasti, kad sveika mityba ir sportas neturi būti apsėdimas. Šiuo metu jau 28-erių sulaukusi Christine Johnson sveria 62 kilogramus ir neseniai sužinojo esanti nėščia.

„Dabar esu laiminga, kad laukiuosi kūdikio, bet jei būčiau tapusi nėščia prieš ketverius metus, tikriausiai būčiau pasijutusi sužlugdyta. Juk kai bandai atsikratyti antsvorio, nėštumo tai jau tikrai nenori, nes tuomet svarbu ne tai, kad tavyje auga mažas tavo vaikas, o tai, kad jis sugadins tavo kūną. Džiaugiuosi, kad dabar galiu kur kas realiau vertinti savo situaciją“, – tikina mergina.

Kaip atrodo Christine Johnson, žiūrėkite ČIA.

Kas toji ortoreksija?

Ortoreksija reiškia pernelyg didelį, liguistą potraukį į sveiką maistą. Terminą šiai būklei pavadinti 1997 metais pirmą kartą pavartojo amerikiečių gydytojas Stevenas Bratmanas. Beje, jis pats buvo ortoreksikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius