Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tatuiruotės gali sukelti vėžį. Kuri spalva pavojingiausia?

Ilgalaikė kūno puošmena ir saviraiškos būdas – tatuiruotės – gali būti žalingesnės, nei iki šiol manėme. Jos gali sukelti vėžį ir mutacijų, taip pat dažna alergijos tikimybė. Mokslininkų teigimu, viena rašalo spalva yra toksiškesnė nei kitos.
Tatuiravimas
Tatuiravimas / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 2 Dažai Tatuiruotė

Tatuiruotes yra pasidarę apie 12 proc. europiečių ir perpus daugiau amerikiečių. Taigi ši tema liečia didelę dalį žmonių. Dar nedaug žinoma, kokių pasekmių žmogaus odai ir organizmui gali turėti šiuolaikinių tatuiruočių dažai. Tuo, be kitų institucijų, domisi Europos chemikalų agentūra.

„Daug pranešimų rodo ženklų susirūpinimą visuomenės sveikata, kuris kyla dėl tatuiruotėms naudojamo rašalo sudėties. Daugiausia susirūpinimo kelia alergijos, kurias sukelia rašale esančios medžiagos, taip pat – galimai kancerogeniniai, mutaciniai ir toksiški reiškiniai“, – prieš tris mėnesius pranešė minėta agentūra.

Rašalai šiuo metu nėra reglamentuojami ES, tačiau jei kuri nors cheminė medžiaga, esanti dažų sudėtyje, paaiškėtų esanti žalinga, rašalas būtų uždraustas.

Europos chemikalų agentūros pranešime teigiama, kad „yra reikalingi apribojimai, ir formalus pasiūlymas dėl medžiagų apribojimo bus pateiktas per vienerius metus, siekiant inicijuoti procesą.“

Vida Press nuotr./Daroma tatuiruotė
Vida Press nuotr./Daroma tatuiruotė

Pavojingiausiu laikomas raudonos spalvos rašalas, nes jo sudėtyje yra gyvsidabrio sulfido.

Pavojingiausiu laikomas raudonos spalvos rašalas – jis siejamas su dermatito atsiradimu, nes rašalo sudėtyje yra gyvsidabrio sulfido. Toks rašalas gali sukelti odos tinimą ir skausmą.

Pavyzdžiui, Lietuvos Valstybinėje vartotojų teisių apsaugos tarnyboje prieš pusantrų metų buvo užregistruota, kad vieno JAV gamintojo raudonas šviesus tatuiruočių rašalas yra pavojingas. Išmatuotas nikelio lygis jame – 9,56 mg/kg.

Taip pat neretai dėl rašalo pasitaiko kietų uždegiminių mazginių darinių – granulomų. Tokius guziukus ant odos gali sukelti raudonos, žalios, mėlynos ir violetinės spalvos rašalas.

Negana to, minėta agentūra pranešė net ir apie neutralios bei juodos spalvų chna dažų galimus pavojus. Tikroji chna dažų spalva yra oranžinė, o štai tamsesnė substancija gali būti išgauta iš cheminių dažų, kurie, agentūros teigimu, „gali būti tokie toksiški ir stiprūs, kad juos naudoti ant odos yra draudžiama“.

Vida Press nuotr./Chna dažais margintos rankos
Vida Press nuotr./Chna margintos rankos

Kaip siūlo Europos chemikalų agentūra, kiekvienas, kuriam pasidarius tatuiruotę ar vėliau kyla alerginių reakcijų, turėtų kuo greičiau kreiptis į gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius