Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tingite sportuoti? Jums pagelbės tinkama motyvacija

Negalite prisiversti daugiau judėti? Rytais nenorite net pagalvoti apie bėgiojimą parke ar aerobikos treniruotę?
Mankšta
Mankšta / „Fotolia“ nuotr.

Žengti pirmą žingsnį visada sunkiausia, tačiau jei užsibrėšite konkretų tikslą ir žinosite, ko norite, jūsų tikrai niekas nesustabdys!

Štai 10 dalykų, kuriuos derėtų atsiminti ir motyvuoti save sportui:

1. Sugalvokite svarbią priežastį

Sportuosite su malonumu, jei išsikelsite sau tikslą. Norite numesti svorio ir gražiai atrodyti, ilgai gyventi bei pagerinti ne tik sveikatą, bet ir nuotaiką? Tai yra tik keletas iš daugybės priežasčių bėgti į sporto klubą. Sugalvokite sau konkretų tikslą ir kryptingai jo siekite.

2. Sportas – ne kankynė

Jei norite reguliariai sportuoti, turite būti pozityvūs. Kartais žmonės pradeda lankyti sporto klubą ar sportuoti namuose, tačiau labai greit meta ką pradėję, nes neturi tinkamos motyvacijos. Jei norite ko nors pasiekti, tuomet nesakykite, jog tingite ir pasportuosite paskui.

Taip pat skaitykite: Išvenkite nugaros skausmo: specialūs pratimai dirbantiems sėdimą darbą

Motyvuokite save sakydami sau: „Vėliau sportuoti negalėsiu, turiu tai padaryti dabar“. Kuo negatyvesnis bus požiūris į sportą, tuo sunkiau bus užlipti ant bėgimo takelio ar kitaip aktyviai leisti laiką.

3. Būkite realistiški

Nenorėkite iškart per mėnesį numesti 20 kilogramų. Geriau iki tokio didelio tikslo eikite pamažu. Gal pabandykite atsikratyti 1–2 kilogramų per mėnesį? Jei tikslo sieksite mažesniais žingsniais, tikėtina, jog jums pavyks pasiekti tai, ko norite, ir nepaslysite.

Kartais žmonės liajasi sportuoti, nes užsiregistruoja į sporto klubą, į kurį nėra patogu nuvykti, mat jis yra toli nuo namų ar darbo vietos. Galbūt paieškokite sporto klubo, į kurį greičiau nuvažiuosite, arba tiesiog sportuokite namuose.

Shutterstock nuotr./Stipri, valinga mergina.
Shutterstock nuotr./Stipri, valinga mergina.

4. Pirma savaitė – sunkiausia

Dauguma žmonių meta sportus vos tik pradėję. Taip, turėkite omenyje, jog pradžia – pati sunkiausia. Raumenys dar nebus prisitaikę prie krūvio ir net jausite nemalonų skausmą.

Jei neseniai pradėjote sportuoti ir turite kalnus motyvacijos, tikriausiai lėksite į sporto klubą kaip ant sparnų ir kilnosite sunkiausius svorius. Geriau nekankinkite savęs, sportuokite pamažu, pripratinkite organizmą prie fizinio krūvio, pradėkite nuo mažesnų svorių ir taip auginkite taip norimus raumenukus.

5. Apdovanokite save

Kuo negatyvesnis bus požiūris į sportą, tuo sunkiau bus užlipti ant bėgimo takelio ar kitaip aktyviai leisti laiką.

Geras savęs paskatinimas – puiki motyvacija pasiekti savo tikslą. Jei norite atsikratyti nereikalingų kilogramų ir jau pradėjote jausti, kad apimtys mažėja, o džinsai pradeda kristi nuo liemens – puiku!

Griebkite piniginę ir lėkite pirkti mažesnio dydžio drabužių.

6. Sveikai maitinkitės

Dar viena priežastis, kodėl žmonės nesportuoja, – jie nemato akivaizdžių rezultatų. Dažnai rezultatų nematyti dėl to, kad nesimaitinate sveikai. Sportuojant jūsų kūnui reikia daugiau kalorijų negu tada, kai nesate fiziškai aktyvūs.

Taip pat skaitykite: Norite lieknesnio liemens? Vadovaukitės šiomis taisyklėmis

Jei reguliariai sportuojate, tikriausiai ir alkani jaučiatės dažniau, tačiau dėl to nepradėkite valgyti to, kas tik pakliūna po ranka. Geriausia yra ugdyti sveikos mitybos įpročius, kad greičiau pasiektumėte norimų rezultatų.

7. Pailsėkite ir nepersistenkite

Suprantama, jog būna dienų, kai tingite sportuoti ar prastai jaučiatės ir negalite lankytis sporto klube. Visgi turite pajusti, kada iš tiesų neturite sveikatos, o kada tik tingite pasikelti nuo patogios sofos. Padarykite sau ir savo kūnui paslaugą – nueikite į sporto klubą.

Jei pamatysite, kad neturite jėgų kilnoti svarmenis, tiesiog grįšite namo. O jei nueisite į klubą ir dar užlipsite ant bėgimo takelio, tikėtina, kad dar pabūsite ten kurį laiką ir smagiai pasportuosite.

Jei negalite sugalvoti įtikinamo pasiteisinimo, kodėl turėtumėte likti namuose, tuomet pirmyn!

8. Paviešinkite savo tikslus

Daktaras Robertas Cialdianis, psichologijos ir rinkodaros profesorius, sako, jog įsipareigojimas ir nuoseklumas yra svarbūs dalykai jei norite pasiekti užsibrėžtą tikslą.

Tad jei paviešinsite savo tikslus socialiniame tinkle, tikėtina, jog būsite labiau motyvuoti ir stengsitės labiau. Galbūt nenorėsite apsikvailinti prieš kitus ir stengsitės įgyvendinti tai, ką užsibrėžėte.

„Fotolia“ nuotr./Treniruotė klubams
„Fotolia“ nuotr./Treniruotė klubams

9. Semkitės įkvėpimo

Jei skaitysite kitų istorijas apie sėkmę ir pasisekimą, galbūt ir patys būsite įkvėpti imtis iniciatyvos. Net jei ir pradėsite kažką daryti dėl kilusio pavydo – nesvarbu.  Svarbiausia, kad pasieksite tai, ką užsibrėžėte.

Net jei ir pradėsite kažką daryti dėl kilusio pavydo – nesvarbu.  Svarbiausia, kad pasieksite tai, ką užsibrėžėte.

Internete kasdien atsiranda įvairiausių istorijų, kur žmonės dalijasi savo pasisekimais ir net atskleidžia savo sėkmės paslaptis.

Jei norite sveikiau maitintis ir skaitysite straipsnius apie sveiką mitybą, tikėtina, jog ir patys pradėsite atidžiau žiūrėti, ką dedate į burną.

10. Ieškokite kompanijos

Vienas iš lengviausių būdų save motyvuoti – susirasti draugų, kurie turi tokius pačius tikslus. Jei kartu sportuosite klube, bus ne tik smagiau, bet ir motyvacijos bus daugiau.

Jei vienam iš jūsų atsibostų ar pasidarytų nuobodu, kitas galės padėti ir paskatins nepasiduoti. Žinoma, geriausia būtų, jei kitas žmogus būtų geras jūsų draugas, kuriuo pasitikite ir kuris yra užsispyręs taip, kaip ir jūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius