Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Kurpienė pataria, ką valgyti per karščius, kad jaustumėmės gerai

Vasarai persiritus į antrą pusę, Lietuvai smogė dideli karščiai. Dažnas iš mūsų jaučiasi apsunkęs, išsekęs, neturintis nuotaikos ir apetito. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria, kokius produktus ir patiekalus rinktis, kad savijauta būtų gera.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė / G.Kropio nuotr.

Uogos

Pasak mitybos specialistės, reikėtų rinktis laukines uogas, pavyzdžiui, avietes, bruknes, spanguoles, mėlynes. Jose yra daug daugiau antioksidantų nei vaisiuose ar daržovėse. Antioksidantai mums padeda išvengti infekcinių ligų, taip pat tai gali užkirsti kelią cukriniam diabetui, Alzheimeriui ar net nevaisingumui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pakelėse parduodamos miško gėrybės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pakelėse parduodamos miško gėrybės

Kilograme agurkų yra litras vandens. Įprastai sakoma, kad žmogus turi išgerti 30 mililitrų vandens vienam kilogramui savo svorio.

Mitybos specialistė V.Kurpienė pataria uogas užšaldyti kuo greičiau jas nuskynus, taip jose lieka daugiausia naudingų medžiagų.

Vanduo

Nors vanduo nėra maisto produktas, tačiau jo galime gauti ir iš daržovių bei vaisių. Pavyzdžiui, kilograme agurkų yra litras vandens. Tačiau specialistė pabrėžia, kad įprastai sakoma, jog žmogus turi išgerti 30 mililitrų vandens vienam kilogramui savo svorio. Šio kiekio nereikia didinti, jei žmogus sėdi kondicionuojamoje patalpoje ir nedirba fizinio darbo, ir atvirkščiai, jei darbas yra fizinis ir žmogus prakaituoja, reiktų šį kiekį didinti.

Ar reikia didinti skysčių suvartojimą, išduoda jūsų šlapimas. Jei skysčių netrūksta, šlapimas turėtų būti šviesiai gelsvos spalvos.

V.Kurpienė taip pat siūlo atsisakyti visų vaisvandenių ar „gaiviųjų“ gėrimų, nes jie neatgaivina, o tik skatina dehidrataciją.

TAIP PAT SKAITYKITE:Testas. Ką jūsų šlapimo spalva sako apie sveikatą?

Žuvis

Karštą dieną žuvis mūsų skrandį apkrauna mažiau. Dabar labai populiarėja lašiša, bet visgi nereiktų atsisakyti menkės, lydekos ar kitos baltos žuvies. Jose gausu baltymo, kurį organizmas pasisavina geriau nei jautienos ar vištienos.

Gaminant žuvį nepadauginkite aliejaus, jis mūsų organizmui gali būti pavojingas, ypač jei kepant patiekalas pradeda svilti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Fisheria“ - šviežios žuvies restoranas Nidoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Fisheria“ - šviežios žuvies restoranas Nidoje

Daržovės

Geriausia valgyti sezonines daržoves. Kaip teigia V.Kurpienė, geriausia rinktis tas daržoves, kurios yra arčiausiai mūsų, t. y. gali augti šiltnamiuose. Taip užtikrinsime, jog išvengsime chemikalų, kurie skirti išlaikyti daržoves šviežias. Tačiau nereiktų bijoti ir atvežtinių prekių, šiuo metų laiku jos auga greičiau, todėl joms užauginti nereikalingi tokie dideli chemikalų kiekiai.

Be to nereikėtų pamiršti, jog geriausia daržoves valgyti šviežias. Karštomis dienomis turime neapkrauti savo organizmo ir neeikvoti jo energijos sunkaus maisto virškinimui.

Arbatos

Shutterstock.com nuotr./Mėtų arbata
Shutterstock.com nuotr./Mėtų arbata

Mes esame įpratę gerti žalią, juodą arbatą, tačiau jas vertėtų keisti į mėtų, melisų ar čiobrelių arbatą. Taip pat arbatžolės bus praturtintos daugiausiai naudingų medžiagų, kai bus šviežios. Tokia arbata turi daug antioksidantų, kurie atstato mūsų ląsteles. Jei per mažai miegojome, esame susinervinę ar prastos nuotaikos, mūsų organizmui arbatžolės padeda atsistatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius