Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymaus biochemiko patarimai: ką valgyti, kad nepriaugtumėte svorio?

Garsus biochemikas, bestselerio „The China Study“ autorius amerikietis T. Colinas Campbellas (83 m.) žino, ką atsakyti žmonėms, kurie nuolat klausinėja, kaip stabilizuoti svorį ir pamiršti griežtas dietas, rašo goodhouse.ru.
Įdarytos paprikos
Įdarytos paprikos / Fotolia nuotr.
  • Nustatykite savo asmeninę motyvaciją. Jūs sugebėsite pasiekti norimų rezultatų, jei jausite, kad visi pokyčiai vyksta tik jūsų pačių iniciatyvos dėka. Nieko neišeis, jei mėginsite vadovautis primestomis taisyklėmis. Jei norite numesti svorio, laikydamiesi dietos, tiksliai įvardinkite, kam jums to reikia.
  • Padidinkite suvartojamų nekrakmolingų žalių, geltonų ir oranžinių daržovių kiekį iki trečdalio, o dar geriau – iki pusės viso suvartojamo maisto. Kita pusė turėtų būti krakmolo turintys produktai (kukurūzai, kviečiai, avižos, rudieji ryžiai, spelta, bulvės, moliūgai, pupelės, ankštinės daržovės).

  • Atsisakykite produktų, kurių sudėtyje yra didelis kiekis paprastųjų angliavandenių, įskaitant džiovintus vaisius ir sultis. Šviežius vaisius valgykite 1–2 kartus per dieną.
  • Sveika dieta yra ta, kurios pagrindas – augaliniai baltymai: ji sveikatina, užkerta kelią riebalų kaupimuisi, diabetui, autoimuninėms ligoms, vėžiui, širdies ligoms, regėjimo, kaulų ir inkstų veiklos sutrikimams.
  • Pamirškite vitaminų papildus. Mityba – tai sudėtingas biocheminis procesas. Net ir pačiuose paprasčiausiuose produktuose galima rasti šimtus ir tūkstančius mikroelementų. Maisto papildai niekuomet nebus geras pakaitalas produktams.
  • Iš valgiaraščio išbraukite miltinius patiekalus, taip pat duoną ir pyragus. Miltai – angliavandenių šaltinis, tačiau gamybos procese jie netenka tokių naudingų elementų, kaip ląstelienos, vitaminų ir mineralų.
Astos Černės nuotr./Saldus pusryčių sumuštinis su prancūziška duona
Astos Černės nuotr./Saldus pusryčių sumuštinis su prancūziška duona

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip pagreitinti su amžiumi lėtėjančią medžiagų apykaitą?

  • Geriau valgyti dažnai, bet mažomis porcijomis, negu retai, bet didelėmis.
  • Pirmenybę teikite paprastiems patiekalams, pavyzdžiui, bulvėms su brokoliniais kopūstais arba ryžiams ir nekrakmolingomis daržovėmis. Kuo patiekalas sudėtingesnis, tuo didesnė tikimybė priaugti antsvorio.
  • Susilaikykite nuo lankymųsi restorane.
  • Atsikratykite kenksmingo maisto. Skirkite kelias valandas ir iš virtuvės išmeskite visus blogus produktus: margariną, saldainius, sausainius, ledus, baltuosius ryžius, pusgaminius. Taip pat jums nereikia ir produktų, kuriuose gausu pridėtinio cukraus.
  • Surenkite dviejų savaičių veganišką eksperimentą. Po žalingų produktų atsisakymo jūs būsite pasirengę šiam išbandymui, kurio privalumus pajusitę po dviejų savaičių. Nauda sveikatai – geriausias motyvacijos šaltinis, taigi nenustokite gerinę savo gyvenimo būdo.
  • Atminkite, jog ne visada reikia susilaikyti nuo pagundos. Todėl pažadėkite sau: suvalgysite kažką naudingo, tarkim, vaisių, prieš suvalgydami kažką neleistino. Suvalgę vaisių išlaukite 15 minučių ir pagalvokite, ar tikrai norite to prasto maisto. Tikėtina, kad noras praeis.
  • Nepamirškite, jog kasdien ant stalo turi būti tamsiai žalių lapinių žalumynų. Keli salotų lapeliai ant sumuštinio tikrai nesiskaito. Žalėsių suvalgysite daugiau, jei dėsite jų į kitus patiekalus.
  • Palaikykite namuose švarą, kad betvarkė nepakirstų valios stiprybės. Tyrimai parodė: kai kambaryje švara ir tvarka, žmogus renkasi naudingesnį maistą.
  • Kad sudegintumėte daugiau kalorijų, padidinkite fizinį krūvį.
  • Raštu analizuokite rezultatus, turinčius įtakos jūsų sveikatai. Rašykite suvartojamų produktų kiekį, fiksuokite kilokalorijas ir sueikvotą energiją (per dieną nueitus žingsnius ir pan.). Mitybos dienoraštis pravers ne tik tiems, kurie panoro sulieknėti, bet ir žmonėms, kuriems įdomu, kiek maistinių medžiagų jie gauna.
  • Jūsų dietos sėkmės ir svorio stabilizavimo pagrindinis veiksnys yra malonumas ir mėgavimasis tuo, ką darote. Jei persistengsite ir pradėsite fanatiškai rinktis spalvotas daržoves, atsisakysite krakmolingų patiekalų, jūs nuolat jausite alkį. Jis iš karto apsunkins programos vykdymą ir padidins riziką viską mesti. Kad alkis nekankintų, valgykite krakmolo turinčių produktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius