Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 01

Kaip išmokyti vaikus suvokti pinigų vertę? Pataria finansų ekspertai

Kredito kortelių, internetinės bankininkystės, įmokų kodų, investicijų ir pensijų kaupimo fondų amžiuje net ir suaugusiam žmogui tvarkytis su finansais gali būti sudėtinga, ką jau kalbėti apie vaikus. Taigi nuo ko pradėti tėvams, norintiems išmokyti savo vaikus ekonomikos ir finansų valdymo principų bei paruošti juos saugiai finansinei ateičiai?
Berniukas meta pinigus į taupyklę
Berniukas meta pinigus į taupyklę / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Pinigai Vaikai Šeima

Portalas „Huffpost.com“ apklausė finansų ekspertus, kaip išmokyti vaikus suvokti pinigų vertę, ir pateikė jų išskirtus patarimus.

Užtikrinkite, kad pinigai būtų „matomi“

Finansinės gerovės stiprinimo platformos „Edukate“ vadovo Chriso Whitlow teigimu, labai svarbu kiek įmanoma daugiau šeimoje atvirai kalbėtis apie finansus – pavyzdžiui, planuojant biudžetą ar naują pirkinį – tam, kad sudomintumėte vaikus ir paskatintumėte juos klausti.

Lygiai taip pat ir už pirkinius atsiskaitant kredito kortele verta skirti minutę ir paaiškinti, kad šis mažas dalykėlis piniginėje nėra nesibaigiančių pinigų šaltinis.

Ch.Whitlow taip pat atkreipė dėmesį, kad pokalbiai apie pinigus su vaikais yra puiki galimybė aptarti ir skirtumus tarp to, ko išties reikia ir kas yra tik norams patenkinti.

Leiskite savarankiškai mokytis valdyti pinigus

Vienas būdų, kaip išmokyti vaikus suvokti pinigų vertę, – leisti jiems turėti asmeninių lėšų. Grynieji dienpinigiai būtų gera to pradžia, rašo „Huffpost“.

„Grynieji pinigai yra materialiai apčiuopiamas objektas, – sako įmonės „Brain Arts Productions“ įkūrėja Gwen Tulin. – Tu gali lengvai matyti, kada jų turi ir kaip jie būna išleisti.“

Gali būti naudinga skirti vaikams namų ruošos ar ūkio priežiūros darbų ir už juos sumokėti tam tikrą sumą.

Be to, gali būti naudinga skirti vaikams namų ruošos ar ūkio priežiūros darbų ir už juos sumokėti tam tikrą sumą. Taip vaikai pajus, kad pinigai yra uždirbami.

Supažindinkite su finansų kalba

Vaikams skirtos taupymo platformos „Goalsetter“ įkūrėja Tanya Van Court teigia, kad nemažai tėvų jaučiasi įbauginti net pradėti pokalbį su vaikais pinigų tema.

Anot jos, naudinga vaikams paaiškinti finansinius terminus, pasitelkiant suprantamus pavyzdžius iš kasdienybės ar remiantis filmais, knygomis, televizijos laidomis ir kitais aktualiais dalykais.

O „Pipeline Angels“ įkūrėja ir vadovė Natalia Oberti Noguera pabrėžia, kad labai svarbu mokyti vaikus ekonomikos principų, asocijuojant juos su kasdieniu gyvenimu.

Vaikams svarbu žinoti ne tik, kaip pasiskirstyti pinigus savo reikmėms, bet ir tai, kad svarbu dalytis su tais, kuriems jų trūksta.

Pavyzdžiui, jei vaikas svajoja įkurti verslą ar yra verslus, galima jam patarti, kad jis galės susirasti darbą jį sudominusioje srityje ir kilti karjeros laiptais. Taip po truputį pavyks susitaupyti pinigų, kuriuos vėliau bus galima investuoti, kad pasiektų savo tikslą.

Pinigai gali būti galingas įrankis padedant kitiems

Nereikėtų pamiršti ir fakto, kad kai kurie žmonės turi didesnes finansines galimybes nei kiti.

Pasak T.Van Court, vaikams svarbu žinoti ne tik, kaip pasiskirstyti pinigus savo reikmėms, bet ir tai, kad svarbu dalytis su tais, kuriems jų trūksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius