Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 13

Kodėl verta išeiti į pensiją anksčiau: tai padariusieji gailisi taip ilgai delsę

Ar esate pasiruošę į pensiją išeiti anksčiau? Prieš atsakydami „ne“, nes dar nepasiekėte numatyto amžiaus ir nesukaupėte pakankamai pinigų, turite žinoti, kad jokio teisingo laiko ir nėra. Bent jau tokia nuomonė vyrauja tarp portalo uk.businessinsider.com kalbintų žmonių, kurie į pensiją išėjo anksčiau laiko.
Vyresnio amžiaus moteris
Vyresnio amžiaus moteris / 123RF.com nuotr.

Įdomu tai, kad dauguma jų gailisi tiek ilgai laukę ir sako, kad geriau būtų išėję į pensiją anksčiau, net jei dar nebuvo sutaupę tiek pinigų, kiek norėtųsi.

Nors sutaupytų pinigų kiekis yra svarbus veiksnys (juk gyventi iš kažko reikia), kai kurie anksti į pensiją išėję žmonės tikina, kad jis nėra svarbiausias arba bent jau neturėtų toks būti.

„Gaila, kad tiek ilgai delsiau, – prisipažino Chrisas Reiningas, 37-erių į pensiją išėjęs milijonierius, šiuo metu rašantis tinklaraštį. – Buvo lengva išsikelti tikslą tapti finansiškai nepriklausomam. Sudėtinga buvo to pasiekti. Tačiau sustoti – štai kas buvo sunkiausia“.

Išėjo į pensiją rizikuodamas patirti nuostolius

Taip kalba žmogus, kuris į pensiją išėjo dar nepasiekęs pradinio finansinio tikslo. Ch.Reiningas planavo nustoti dirbti, kai turės sutaupęs pakankamai, kad galėtų gyventi pagal „4 procentų taisyklę“, o tai reiškia, kad iš investicijų kasmet jis galėtų pasiimti 4 procentus. Tai jam leistų nepatirti pinigų stokos dėl infliacijos. Tačiau jis atsisakė darbo, kai galėjo išsiimti tik 3 procentus.

„Su pinigais yra taip, kad visada jautiesi, jog reikia dar – net kai turi pakankamai, jų niekada nebus gana“, – sakė vyras.

Net kai pasieksite išsikeltą tikslą, yra tikimybė, kad manysite, jog galite dar šiek tiek pataupyti. Galbūt niekada nesijausite iš tiesų pasiruošę, tačiau tai neturėtų jūsų sustabdyti.

Išėjo į pensiją 29-erių

Pasišalinimas iš verslo pasaulio nereiškia, kad niekada nebeuždirbsite. Greičiausiai netgi bus priešingai. Pinigų kiekis, reikalingas pensijai, kiekvienam yra skirtingas ir priklauso nuo dviejų veiksnių: pragyvenimo lygio ir investicijų augimo bei pasyvių pajamų potencialo. Bet kokiu atveju, pasišalinimas iš verslo pasaulio nėra pabaiga.

„O, kad būčiau žinojęs, kad nieko baisaus tai padaryti anksčiau nei manai esąs pasiruošęs“, – „Business Insider“ sakė Joe Olsonas, kuris kartu su žmona išėjo į pensiją sulaukęs 29-erių. Kartu jie keliauja ir rašo tinklaraštį. „Greičiausiai viskas bus gerai, o jei ne, gyvenimas suteikia tiek daug galimybių, kad prireikus galėsite eiti ir užsidirbti tuos pinigus“, – įsitikinęs pašnekovas.

J.P.Livingston, atsistatydinusi 28-erių, turėjo susitaupiusi daugiau kaip 2 milijonus dolerių, o iš komisinių bei asmeninio finansų tinklaraščio uždirbo daugiau kaip 62 tūkst. dolerių.

Įmanoma generuoti pajamas dirbant mažiau

Anksčiau ji sakė „Business Insider“, kad jei būtų žinojusi, kad išėjus į pensiją vis dar įmanoma generuoti pajamas su daug mažiau kasdienių įsipareigojimų, kurių reikalauja darbas verslo sferoje, ji būtų tai padariusi dar anksčiau.

„Norėjau būti tikra, kad kai nuspręsiu tai padaryti, daugiau niekada nebereikės dirbti, – sakė J.P.Livingston. – Jei tada būčiau žinojusi tai, ką žinau dabar, būčiau bent jau pakoregavusi santaupų tikslą, nes žinojau, kad galėsiu dirbti puse etato, jei prireiktų“.

Kaip sakė J.Olsonas, jei „išėjimo į pensiją nesėkmę“ apibrėžiate kaip poreikį keliems metams grįžti į darbą ir dėl to jį atidedate, norėdami užtikrinti, kad niekada nebereikės grįžti į darbą, užtikrinate sau tą „išėjimo į pensiją nesėkmę“, kadangi dirbate kelis papildomus metus – tiesiog atidirbate juos avansu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius