-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 26

Mokinio krepšelis: kiek kainuoja suruošti vaiką mokyklai? Tėvų ir ekspertų patarimai

Artėjant mokslo metams, pagrindinis būsimųjų pradinukų tėvų rūpestis – mokinio krepšelis. Mat būtinųjų mokyklinių prekių sąrašas išties nemažas: pradedant nuo tinkamos kuprinės, sportinės aprangos, kanceliarinių prekių, baigiant uniforma ir pratybomis.
Moksleivio krepšelis
Moksleivio krepšelis / 123RF.com nuotr.

15min GYVENIMAS aiškinosi, kiek pastangų ir išlaidų pareikalauja vaiko paruošimas mokyklai.

Pirmoko krepšeliui tenka daug išlaidų

Būsimojo pirmoko mama Viktorija iš Vilniaus sakė, jog iki šios dienos mokyklinuko krepšeliui jos šeima jau yra išleidusi apie 183,5 euro: piešimo, rašymo priemonės kainavo apie 40 eurų, penalas – 7,5 euro, uniforma (švarkas, kelnės ir kaklaraištis) – 72 eurai, sportinė apranga – 28 eurai, ortopedinė kuprinė – 36 eurai.

„Ortopedinę kuprinę, penalą, didžiąją dalį rašymo ir piešimo priemonių siunčiausi internetu iš „AliExpress“, kur kokybės ir kainos santykis tikrai geresnis nei Lietuvoje.

123RF.com nuotr./Mokyklinės prekės
123RF.com nuotr./Mokyklinės prekės

Pavyzdžiui, Vilniuje ortopedinių kuprinių kainos yra kosminės. Labiau specializuotas prekes, kaip lipdymo lentelė, peiliukai, baltas kartonas, pirkau kanceliarinėje parduotuvėje. Visa kita, ko reikėjo, pirkau per akcijas Lietuvos prekybos centruose, kai buvo 40 procentų nuolaidos prekėms“, – pasakojo Viktorija.

Jos teigimu, šeima dar planuoja turguje sūnui nupirkti sportinius batelius ir sportinei aprangai skirtą maišą. Tai kainuos apie 15–25 eurus.

Taip pat teks įsigyti džinsus, kadangi juos leidžiama mūvėti kartu su uniforma. Be to, nemažai pinigų teks skirti metodinei mokyklinuko medžiagai: mokykla užsakys po trejas pratybas kiekvienai pamokai, kurių vieneto kaina – trys eurai.

„Laimė, kad turime baltus marškinius ir batelius iš darželio šokių laikų. Dar mums nemokamai padėjo pataisyti uniformą pagal sūnaus ūgį, kadangi ją pirkome išaugimui, kad vaikas galėtų ir antroje klasėje ją nešioti, juk pinigai nemaži“, – pridūrė Viktorija.

Anot moters, ruošiant būsimąjį pirmoką mokyklai, ji su vyru patiria nemažai streso, kadangi išlaidos – išties didelės, o ieškant galimybių sutaupyti tenka sekti akcijas, važinėti į skirtingas parduotuves ir ne po kartą.

Be to, būsimasis pirmokas yra šeimos vyresnėlis, tad šeimai tenka viską pirkti naujai.

Ruošiant būsimąjį pirmoką mokyklai, šeima patiria nemažai streso, kadangi išlaidos – išties didelės.

„Aišku, neperkame pigiausių reikmenų – orientuojamės į kainos ir kokybės santykį. Norisi, kad daiktas būtų naudojamas kuo ilgiau, išliktų kuo kokybiškesnis“, – aiškino Viktorija.

Daugiavaikėms šeimoms – sunkiau

Klaipėdos rajone gyvenanti Viktorija šįmet du vyresniuosius savo sūnūs ves į trečiąją ir ketvirtąją klases. Ji sakė, jog pasiruošimas mokyklai nesukelia jokio streso nei jai su vyru, nei vaikams, mat šeima mokyklinukų krepšeliais pradeda rūpintis iš anksto ir po truputį.

„Šiais metais rugsėjo pirmajai pradėjome ruoštis prieš gerą mėnesį. Mokyklines prekes stengiamės pirkti tada, kada yra nuolaidos – viską perkame prekybos centre.

Didžiausią dėmesį skyrėme kuprinėms: svarbu, kad jos būtų talpios ir patogios nugarai. Aišku, kai du mokyklinukai, tai kuprinė, kainuojanti 50 eurų, mums neįkandama“, – sakė ji.

Ji patikino, jog jiems, kaip daugiavaikei šeimai, aprūpinti vaikus mokyklai – brangu. Ir nors Viktorijos šeimai padeda valstybė, vienam vaikui per metus skirdama po 76 eurus, pašnekovės teigimu, tokie pinigai yra tik „lašas jūroje“, kadangi vien sportinė apranga vienam vaikui kainavo apie 20 eurų, jau nekalbant apie džinsus, batus, megztukus ir kitus rūbus.

„Kol kas mokyklinėms prekėms (įsigijome apie pusę reikalingų kanceliarinių prekių ir rūbus) išleidome po 100 eurų.

Kiekvienam vaikui planuojame išleisti plius minus dar tokią pat sumą, kadangi pirksime likusias reikalingas kanceliarines prekes ir pratybas“, – pasakojo ji.

Moteris taip pat pridūrė, jog jos sūnūs šįmet pradės lankyti naują mokyklą, kur reikalaujama įsigyti uniforminį švarką, kurio kaina siekia apie 30 eurų. Tačiau kadangi šeimai už švarkus tektų sumokėti 60 eurų, Viktorija dabar ieško, kur įsigyti dėvėtų.

„Esu girdėjusi, jog užsienio šalyse yra taip, kad vaikas, atėjęs į mokyklą, gauna visas reikalingas priemones – tuo pasirūpina mokykla. Būtų gerai, kad ir Lietuva sektų tokiu pavyzdžiu, nes nepasiturinčioms šeimoms yra labai sunku.

Kiek daug skelbimų, kur žmonės prašo jų vaikams paaukoti mokyklinių prekių, o kiek daug šeimų, kurios net neįstengia vaikams nupirkti būtiniausių daiktų“, – apgailestavo pašnekovė.

123rf.com nuotr./Mokiniai
123rf.com nuotr./Mokiniai

Kodėl rekomenduojama nesusipirkti visko iš karto?

Finansų ekspertė, verslininkė, lektorė ir dviejų vaikų mama Milana Jonikienė 15min GYVENIMUI sakė, jog ruošiant vaiką į mokyklą pirmasis dalykas, ką rekomenduoja tėvams – susidaryti mokyklai reikalingų prekių sąrašą ir nusistatyti biudžetą, kokią sumą norima ar galima tam išleisti.

Ji pateikė pavyzdį, jog suma pirmoko krepšeliui prasideda nuo 200 eurų, įskaičiuojant pratybas, kanceliarines prekes, kuprinę, sportinę aprangą. Visa kita priklauso nuo tėvelių nuostatų, įpročių, finansinių galimybių.

Finansų ekspertė patarė, kad racionaliausia būtų likus daugiau nei keliems mėnesiams iki rugsėjo pirmosios kas mėnesį atsidėti pinigų į mokyklinėms prekėms skirtą sąskaitą, kad netektų pulti į paniką atėjus paskutinėms rugpjūčio dienoms.

M.Jonikienės teigimu, galima pirkti pagal mokytojų rekomendacijas paruoštus būtiniausių dalykų rinkinius ar rinktis patiems vietinėse parduotuvėse arba užsisakant internetu.

Asmeninio archyvo nuotr. /Finansų ekspertė Milana Jonikienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Finansų ekspertė Milana Jonikienė

„Reikėtų nepamiršti, kad ir po rugsėjo pirmosios parduotuvės dirba. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad jei šiandien sąsiuvinis prekybos centre su 40 proc. nuolaida kainuoja 25 centus, tai rugsėjo pirmosiomis dienomis ir be nuolaidos kainuos 14 centų. Tad nepasimaukite ant akcijų kabliuko – tam jos ir daromos“, – patarė ekspertė.

Anot jos, siekiant sutaupyti, nebūtina vienu metu supirkti visų mokyklinių prekių: verta pasitarti su mokytojais. Galbūt dalis priemonių bus perkama visai klasei bendrai. Naudinga ir namuose atlikti inventorizaciją, taip galbūt rasite nepanaudotų sąsiuvinių, rašiklių ar kitų priemonių.

Reikėtų nepamiršti, kad ir po rugsėjo pirmosios parduotuvės dirba.

„O svarbiausia, prieš kažką pirkdami, atkreipkite dėmesį į kokybę. Dėl dviejų priežasčių: ne visada brangesnis daiktas yra kokybiškesnis. Ir, kaip sakydavo mano tėvai, „skūpas moka du kartus“. Pavyzdžiui, jei pripirksite pigesnių sąsiuvinių permatomais lapais, pamiršę, kad pirmokai turi rašyti rašaliniu parkeriu, gali būti, kad tų sąsiuvinių panaudoti nepavyks“, – aiškino M.Jonikienė.

Vadovaujasi mokytojų rekomendacijomis

PĮ „Buhalteris“ Vilniaus padalinio vadovė Kristina Čereškevičienė: „Pastebime, kad vis daugiau tėvelių mokyklines prekes perka atsižvelgdami į mokytojų rekomendacijas, net pagal jų nurodomą gamintoją.

Pavyzdžiui, jei mokykla patarė pirkti rusišką plastiliną, tai kitos šalies analogiško produkto atsisakoma. Taip pat mažiau nuperkama kūrybinių priemonių, renkamasi vis storesnį popierių tiek rašymo, tiek piešimo sąsiuviniams, net jei jų kaina dvigubai didesnė.

Mokytojų rekomendacijas atitinkanti kuprinė pradinukui vidutiniškai akcijos metu kainuoja apie 35–40 eurų, standartiniai sąsiuviniai – 0,25 euro, storo popieriaus sąsiuviniai – 0,45 euro. Aplankų kaina siekia 1,25 euro.

Mokytojų rekomendacijas atitinkanti kuprinė pradinukui vidutiniškai akcijos metu kainuoja apie 35–40 eurų.

Sakyčiau, jog mažiausia suma, kurią tenka išleisti mokinio krepšeliui (kuprinei ir kanceliarinėms prekėms) yra apie 55 eurus, vidutinė – 75 eurus, brangiausia, bet kokybiškiausia, gali siekti iki 100 eurų.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Kristina Čereškevičienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Kristina Čereškevičienė

Svarbu kuprinė ir rašiklis

Bendrovės „Officeday“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims Edita Skruibienė: „Mokyklinio pasiruošimo sezonas tampa iššūkiu pradinių klasių tėvams, todėl svarbu didžiausią dėmesį skirti tinkamos kuprinės ir rašiklio pasirinkimui.

Patarčiau ypatingą dėmesį skirti mokyklinei kuprinei, kad ji būtų ne tik graži, bet ir lengva, talpi, patogi, ilgaamžiška. Taip pat verta investuoti į kokybiškas rašymo ir piešimo priemones, atkreipti dėmesį, kad sąsiuviniai būtų storesniais lapais.

Visas mokyklines prekes verta išbandyti ar pasimatuoti dar prieš perkant, kad jūsų atžala atrastų jam patogiausius, labiausiai patinkančius modelius.

Be to, pastebime, jog keičiantis žmonių gyvenimo būdui bei stengiantis, kad vaikai nuo pat mažumės valgytų tinkamą maistą, dauguma tėvų vis dažniau perka priešpiečių dėžutes bei gertuves.

Vis daugiau mokyklų skatina kūrybinę popamokinę veiklą, todėl pastebimas didesnis susidomėjimas kūrybinėmis priemonėmis.

Didesnis dėmesys skiriamas ir kokybiškoms kuprinėms, penalams. Tai kaip investicija – svarbu, kad laikytų ne vienerius metus. Taip šeimos sutaupo. Tas pats galioja ir kalbant apie rašymo, piešimo priemones.

Vis rečiau perkama viskas iš karto iš mokyklos duoto sąrašo – tėvai, prieš pirkdami, įvertina, ką vaikas jau turi, kokių priemonių yra likę iš darželio ar ankstesnių klasių. Perka tik būtiniausią pradinį krepšelį su mintimi, kad mokslo metų eigoje prireikus nusipirks.

Apibendrinant, vidutiniškai tėvai skiria apie 50–100 eurų mokyklinėms prekėms kanceliarinių prekių parduotuvėje.“

Prekių sąrašas – netrumpas

Bendrovės „Imsema“ rinkodaros vadybininkė Dovilė Bagdanavičienė: „Pirmokams tenka skirti didžiausią sumą. Jeigu vyresnės klasės mokinys dar gali „sutaupyti“ naudodamasis priemonėmis iš ankstesnių metų, tai pirmokėliui reikalingų prekių sąrašas – tikrai netrumpas.

Dažniausiai mokyklinių prekių pasirinkimą lemia turimos šeimos pajamos. Mažesnes pajamas turintys stengiasi pataupyti, rinktis pigesnes ar mažesnio tūrio priemones, o ko nebūtina – atsisako. Didesnes pajamas turinčios šeimos mažiau atsižvelgia į kainas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Dovilė Bagdonavčienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Dovilė Bagdonavčienė

Tačiau pastebima bendra tendencija, nepriklausomai nuo šeimos pajamų: pirkėjai vis dažniau renkasi kuo kokybiškesnes prekes. Taip pat akivaizdu tai, jog tėveliai vis daugiau dėmesio skiria kuprinėms, kad jos būtų ergonomiškos ir kuo lengvesnės.

Žinoma, kuprinei įprastai tenka skirti didžiausią sumą. Aišku, kuprinę galima įsigyti ir nuo 10 eurų (senesnio modelio), tačiau patogesnių ir pritaikytų pradinukams kuprinių kaina dažniausiai svyruoja nuo 35 iki 70 eurų.

Pastebima bendra tendencija, nepriklausomai nuo šeimos pajamų: pirkėjai vis dažniau renkasi kuo kokybiškesnes prekes.

Aplankai, žinoma, nesudaro didelės kainos. Piešimo ir rašymo reikmenų kaina taip pat labai svyruoja nuo gamintojų ir nuo rinkinių dydžio. Pavyzdžiui, galima nusipirkti 12 spalvotų plonų pieštukų rinkinį už 1,19 euro, kai toks pats daug kokybiškesnių, garsių gamintojų rinkinys kainuos jau 4,43 euro. Taip ir su kitomis mokyklinėmis priemonėmis.

Labai taupant ir jei esama vyresnių sesių ir brolių, kurių ankstesnėse klasėse naudoti reikmenys dar tinkami, galbūt ir pavyktų sutilpti į 30 eurų biudžetą, perkant kanceliarines prekes (be kuprinės ir pratybų).

Na, o pirmoko krepšelis (su kanceliarinėmis prekėmis, kuprine ir pratybomis) vidutiniškai kainuoja apie 60–90 eurų, brangesnis – iki 150 eurų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius