Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 14

Teisininkas atsako. Baiminuosi priimti mirusios mamos palikimą, nes ji turėjo skolų. Ar jos paveldimos?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris atsirinks klausimus ir atsakys.
Euras
Euras / 123rf.com

Klausimas

Laba diena, mirus mamai norime susitvarkyti palikimo klausimus. Tėtis miręs prieš 10 metų ir testamentu visą savo turtą buvo palikęs mamai. Esame du broliai ir kitų paveldėtojų, kiek žinau, nėra, mama testamento nesudarė. Žinau kad, mama turėjo skolų ir dėl to bijau priimti palikimą. Ar yra būdas apsisaugoti nuo paveldimų skolų?

15min Gyvenimo skaitytojas

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokato padėjėjas Mažvydas Gerdvila

Atsakant į Jūsų pateiktą klausimą, svarbu pažymėti, jog vadovaujantis Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso (toliau – CK) 5.1 straipsnio nuostatomis paveldimi, be kita ko, gali būti materialūs dalykai (nekilnojamieji ir kilnojamieji daiktai) ir nematerialūs dalykai (vertybiniai popieriai, patentai, prekių ženklai ir kt.) tarp jų ir palikėjo turtinės reikalavimo teisės bei palikėjo turtinės prievolės (skolos).

Asmeninio archyvo nuotr./Advokato padėjėjas Mažvydas Gerdvila
Asmeninio archyvo nuotr./Advokato padėjėjas Mažvydas Gerdvila

Jūsų atveju, kadangi, kaip minėjote, nėra sudaryto testamento, mirusio asmens turtas būtų paveldimas pagal įstatymą. Kaip nurodyta CK 5.50 straipsnyje, kad įgytų palikimą, įpėdinis turi jį priimti, (jo atsisakyti Jūs galite CK 5.60 straipsnio numatyta tvarka). Pažymėtina, jog neleidžiama priimti palikimą iš dalies arba su išlygomis. Jūsų atveju, paprastai tariant, tai reiškia, kad apsisprendęs priimti palikimą, priimate jį visą, tai yra ne tik turtą, bet ir skolas, ir ne tik tas, kurios jums žinomos, bet ir tas, kurios priimant palikimą jums nežinomos.

Apsisprendus priimti palikimą bei žinant, jog miręs asmuo turėjo skolų, svarbu tinkamai pasirinkti palikimo priėmimo būdą, kadangi vadovaujantis CK 5.52 straipsnyje įtvirtinta taisykle, įpėdiniui priėmus palikimą turto valdymo perėmimu arba padavus pareiškimą notarui, už palikėjo skolas jis atsako visu savo turtu. Pažymėtina, kad kai šiais palikimo priėmimo būdais palikimą priima keletas įpėdinių, visi jie už palikėjo skolas atsako solidariai visu savo turtu. Trumpai tariant, galima situacija, kai paveldimo turto vertės gali neužtekti tam, kad būtų padengti visi mirusio asmens įsipareigojimai, tokiu atveju, jei įpėdiniai palikimą priėmė CK 5.52 straipsnyje nurodytais būdais, jie prieš mirusio asmens kreditorius atsako ir savo asmeniniu turtu.

Siekiant apsaugoti savo asmeninį turtą nuo mirusio asmens kreditorių pretenzijų, patartina, įpėdiniui teikiant pareiškimą notarui dėl palikimo priėmimo nurodyti, kad palikimą pageidaujama priimti pagal turto apyrašą. Tokiu atveju, laikoma, jog įpėdinis, priėmęs palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą, už palikėjo skolas atsako tik paveldėtu turtu. Svarbu paminėti, jog už informacijos, reikalingos apyrašui sudaryti, pateikimą antstoliui, vadovaujantis CK 5.53 straipsniu, yra atsakingas apyrašą sudaryti prašantis įpėdinis, o CK 5.54 straipsnis numato, jog šiam įpėdiniui dėl savo kaltės nurodžius ne visą turtą, sudarantį palikimą, nuslėpus palikėjo skolininkus, įpėdinio iniciatyva į palikimo sudėtį buvo įrašius nesančią skolą, CK numatyta tvarka nepapildžius turto apyrašo, šis įpėdinis už palikėjo skolas atsako visu savo turtu.

Taigi apibendrinant, kas buvo išdėstyta, bei atsakant į Jūsų pateiktą klausimą, pažymėtina, jog turite teisę įstatymo nustatyta tvarka atsisakyti priimti Jums pagal įstatymą priklausantį palikimą, tačiau visgi, jei nuspręstumėte jį priimti, vertėtų pasirinkti palikimo priėmimo būdą pagal turto apyrašą, kad apsaugotumėte savo asmeninį turtą tuo atveju, jei paveldimo turto nepakaktų mirusio asmens kreditorių reikalavimams patenkinti.

Pažymėtina, jog skaitytojos atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius