Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 06

Teisininkas atsako. Pinigus internetu pervedžiau ne tam gavėjui – kaip juos atgauti?

Teisininkas atsako – tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitomis rūpimomis temomis atsako teisininkai.
Internetinė bankininkystė
Internetinė bankininkystė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klausimas

Atliekant bankinį pavedimą padariau klaidą ir pinigus pervedžiau ne tam gavėjui. Kreipiausi į banką, tačiau šis nurodė, kad pinigų operacija atlikta, todėl pinigų grąžinti negali ir pasiūlė kreiptis į teismą.

Kaip galėčiau atgauti pinigus?

15min GYVENIMAS skaitytojas

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokato padėjėjas Mažvydas Gerdvila

Šiuo atveju visų pirma reikėtų pamėginti surasti asmenį, kuriam per klaidą buvo pervestos piniginės lėšos ir pareikalauti pervestus pinigus grąžinti. Asmeniui nesutinkant grąžinti pinigus, turėtumėte kreiptis į teismą su reikalavimu grąžinti be pagrindo gautą turtą, – šiuo atveju pinigines lėšas.

Asmeninio archyvo nuotr./Advokato padėjėjas Mažvydas Gerdvila
Asmeninio archyvo nuotr./Advokato padėjėjas Mažvydas Gerdvila

Kreipimuisi į teismą turite keletą būdų, pvz., teikti pareiškimą dėl teismo įsakymo išdavimo, ieškinį. Nuo kreipimosi į teismo būdo priklausys mokėtinas žyminis procesas, proceso trukmė ir kt. Galimų būdų, jų privalumų ir trūkumų plačiau neanalizuosime.

Be pagrindo įgyto turto grąžinimo pareiga reglamentuojama Civilinio kodekso 6.237 straipsnyje. Minėtas straipsnis nustato, kad asmuo, kuris be teisinio pagrindo savo veiksmais ar kitokiu būdu tyčia ar dėl neatsargumo įgijo tai, ko jis negalėjo ir neturėjo gauti, privalo visa tai grąžinti asmeniui, kurio sąskaita tai buvo įgyta. Pareiga grąžinti be pagrindo įgytą turtą neeliminuoja nei turtą įgijusio asmens sąžiningumas, nei atliktų veiksmų pobūdis (tyčia ar neatsargumas).

Už be pagrindo įgytą pinigų sumą skaičiuojamos penkių procentų dydžio metinės palūkanos.

Svarbu paminėti, kad turtas pripažįstamas įgytu be pagrindo tada, kai: 1) asmuo įgyja tai, ko jis negalėjo ir neturėjo gauti; 2) turtas įgyjamas savo veiksmais ar kitokiu būdu; 3) turtas įgyjamas tyčia arba dėl neatsargumo; 4) turtas įgytas be teisinio pagrindo arba pagrindas, kuriuo įgytas turtas, išnyksta paskiau (Civilinio kodekso 6. 237 straipsnio 1, 2 dalys).

Jeigu turto įgijimas gali būti pagrindžiamas teisės aktu, sandoriu ar kitokiu civilinių teisių atsiradimo pagrindu (Civilinio kodekso 1.136 straipsnis), toks turtas bus laikomas įgytas teisėtai. Ginčui persikėlus į teismą, ieškovui reikėtų įrodyti, kad atsakovas praturtėjo ieškovo sąskaita (šiuo atveju, kad piniginės lėšos atsakovui buvo realiai pervestos), o pareiga įrodyti turto gavimo teisinio pagrindo egzistavimą (pvz. piniginės lėšos gautos sandorio pagrindu) tektų atsakovui.

Atkreiptinas dėmesys, kad be teisinio pagrindo įgijęs turtą asmuo privalo grąžinti ar atlyginti visas pajamas, kurias jis gavo ar turėjo gauti iš šio turto, nuo to laiko, kai sužinojo ar turėjo sužinoti apie turto įgijimo nepagrįstumą. Už be pagrindo įgytą pinigų sumą skaičiuojamos penkių procentų dydžio metinės palūkanos. Šios palūkanos pradedamos skaičiuoti nuo to momento, kai asmuo sužinojo arba turėjo sužinoti apie nepagrįstą pinigų gavimą ar sutaupymą (Civilinio kodekso 6.240 straipsnio 1 dalis).

Taigi apibendrinant tai kas išdėstyta, įvertinus nurodytą situaciją, jūs turite realias galimybes atgauti per klaidą pervestus pinigus. Pažymėtina, jog skaitytojo nurodyta situacija vertinta tik nurodytų aplinkybių kontekste, nevertinus kitų galimai svarbių aplinkybių, kurios nebuvo nurodytos, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai.

Pažymėtina, jog skaityto atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.


Pažymėtina, jog skaitytojo atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius