-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 10 02

Teisininkas atsako. Tėvas 11 metų moka vaikams to paties dydžio alimentus. Ar galiu teistis didesnę sumą?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris mielai atsakys.
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klausimas

Sveiki, norėčiau pasiteirauti dėl alimentų vaikams. Su vyru išsiskyrėm prieš 11 metų. Teismo buvo nustatyti alimentai vaikams. Per visus tuos metus tėvas moka tą pačią sumą ir visiškai neprisideda prie vaikų auklėjimo, jau nekalbu apie kitas išlaidas.

Ar galėčiau kreiptis į teismą dėl didesnes alimentų sumos? Ar alimentai turi būti indeksuojami, atsižvelgiant į infliaciją? Ar galiu reikalauti kompensacijos dėl infliacijos už praėjusius 11 metų?

Gabija

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokatė Ieva Darandė

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso (toliau – CK) 3.201 straipsniu, teismas gali pagal vaiko, jo tėvo (motinos) arba valstybinės vaiko teisių apsaugos institucijos ar prokuroro ieškinį sumažinti arba padidinti priteisto išlaikymo dydį, jeigu po teismo sprendimo, kuriuo buvo priteistas išlaikymas, priėmimo iš esmės pasikeitė šalių turtinė padėtis ar atsirado papildomų vaiko priežiūros išlaidų.

Asmeninio archyvo nuotr./Advokatė Ieva Darandė.
Asmeninio archyvo nuotr./Advokatė Ieva Darandė.

Teismų praktikoje nurodoma, jog pagrindas reikalauti keisti išlaikymo dydį yra vaiko tėvo ar motinos turtinės padėties pablogėjimas ar pagerėjimas, vaiko poreikių pasikeitimas ir kita (pavyzdžiui, priėmus sprendimą dėl išlaikymo priteisimo, labai pablogėja tėvo ar motinos, iš kurio priteistas išlaikymas vaikui, turtinė padėtis ar gaunamos pajamos, jis tampa bedarbis, nedarbingas, šiam asmeniui gimsta vaikai kitoje santuokoje ir kita).

Paprastai nepilnamečių vaikų poreikiai didėja augant vaikams. Teismas kiekvienu konkrečiu atveju sprendžia, ar vaiko poreikiai pasikeitė tiek, kad yra pagrindas pakeisti išlaikymo dydį. Svarbu paminėti jog, CK 3.201 straipsnio 2 dalyje numatyta, jog priteisto išlaikymo dydis gali būti padidintas atsiradus papildomoms vaiko priežiūros išlaidoms (pavyzdžiui dėl vaiko ligos, sužalojimo, slaugymo ar nuolatinės priežiūros poreikio atsiradimo). Taip pat, prireikus teismas gali priteisti atlyginti ir būsimas vaiko gydymo išlaidas. Pažymėtina, kad teismas turi siekti vaikų išlaikymo teisinių santykių stabilumo, todėl pakeisti vaikų išlaikymo dydį ir formą gali tik aiškiai nustatęs įstatyme įtvirtintus išlaikymo dydžio ir formos pakeitimo pagrindus.

Siekiant apsaugoti vaiko, kuriam yra priteistas išlaikymas periodinėmis išmokomis, interesus, t. y., kad jam teismo sprendimu atitinkamam laikotarpiui priteistas išlaikymas turėtų tokią pačią perkamąją galią kaip ir teismo sprendimo priėmimo metu, įstatymų leidėjas yra įtvirtinęs priteisto periodinėmis išmokomis išlaikymo indeksavimo institutą.

CK 3.208 straipsnyje nustatyta, kad jeigu išlaikymas buvo priteistas periodinėmis išmokomis, išlaikymo suma indeksuojama kasmet Vyriausybės nustatyta tvarka atsižvelgiant į infliaciją. Pareiga indeksuoti priteistas išlaikymo bei žalos atlyginimo sumas atsirado nuo 2008 m. rugpjūčio mėnesio, kai Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2008-07-09 nutarimu Nr. 684 buvo patvirtintas Periodinėmis išmokomis priteisto išlaikymo sumos ir atlyginamos žalos indeksavimo tvarkos aprašas. Šio aprašo 9 punkte įtvirtinta taisyklė, jog skolininkas, mokantis periodines išmokas savo noru, privalo pats indeksuoti periodines išmokas. Jeigu skolininkas šios pareigos nevykdo, teismo sprendimas, kuriuo priteistas išlaikymas, gali būti pateikiamas vykdyti antstoliui.

Svarbu paminėti, jog remiantis teismų praktika, reikalavimams dėl periodiškai mokamo išlaikymo indeksavimo turi būti taikomas penkerių metų terminas (Klaipėdos apygardos teismo 2017 m. birželio 29 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 2S-961-538/2017). Tai yra, įsiskolinimas už neindeksuotas periodines išmokas gali būti skaičiuojamas paskutinių penkių metų laikotarpiui nuo vykdomojo dokumento pateikimo antstoliui vykdyti. Taip pat, svarbu paminėti, jog pagal Vyriausybės nustatytą tvarką periodinės išmokos indeksuojamos tada, kai vartotojų kainų indeksas (toliau – VKI) yra 101 ir daugiau.


Pažymėtina, jog skaitytojo atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius