Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 11

Kaišiadorių senjorus šokti įkvėpė televizijos žvaigždė 

Kaišiadorių rajono senjorai du kartus per savaitę juda linijinių šokių ritmu. Tokiam užsiėmimui juos įkvėpė televizijoje ir šokių festivalyje pamatyti energingi televizijos projektų dalyvės, Lietuvos Moterų sporto asociacijos prezidentės Joanos Bartaškienės linijinių šokių pasirodymai.
Kaišiadorių senjorų užsiėmimai
Kaišiadorių senjorų užsiėmimai

Taip gimė didelio susidomėjimo sulaukęs socialinis projektas, kuriantis naujas užimtumo galimybes Kaišiadorių senjorams. Jo idėjos autorė – Kaišiadorių rajono pensininkų klubo pirmininkė Genovaitė Šidiškienė – buvusi pedagogė, veikli Kaišiadorių bendruomenės narė ir lyderė.

Anot projekto koordinatorės Rūtos Tomkienės, yra veiklų, kuriems joks amžius – ne riba. „Linijiniai šokiai ypatingi tuo, kad jiems nebūtina pora – gali šokti vienas. Šokant, žingsnelių seka kartojama sustojus į linijas. Tai gera fizinė veikla, kartu – nesunkus sportas, todėl puikiai tinka senjorams“, – pasakoja R. Tomkienė. Anot jos, nesudėtingi judesiai nekelia ir per didelės įtampos: „Nėra didelio krūvio. Visi šoka išsirikiavę eilėje po vieną – atlieka sinchroninius judesius“.

Žavi judesys ir estetika

Šių pamokų idėja įgyvendinama pagal LR Vidaus reikalų ministerijos (VRM) administruojamą priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“.

Kaišiadorių vietos veiklos grupės (VVG) parengta vietos plėtros strategija – tarp 39-ių, kurių įgyvendinimui buvo suteiktas finansavimas. Gautos lėšos per miesto VVG paskirstomas vietos bendruomenių rengiamiems socialiniams projektams, kuriais siekiama mažinti skurdą ir socialinę atskirtį, skatinama savanorystė, gyventojų įsitraukimas į bendruomenės veiklą.

Kaišiadorių rajono pensininkų klubo parengtam projektui iš Europos Sąjungos (ES) fondų ir bendrojo finansavimo lėšų buvo skirti beveik 9 tūkst. eurų. Tai suteikė galimybę šešiasdešimčiai miestelio senjorų lankyti linijinių šokių užsiėmimus.

Vienoje linijinių šokių pamokoje pagal muziką juda dvidešimt senjorų.

Vienoje linijinių šokių pamokoje pagal muziką juda dvidešimt senjorų. Pamokas jiems veda iš Vilniaus į Kaišiadoris gyventi atvykusi šokių mokytoja ir šokių kolektyvo „Vizijos“ vadovė Margarita Rainienė.

Kaišiadorių entuziastes organizuoti senjorams šokių pamokas įkvėpė ne tik žymių žmonių pavyzdžiai. „Šokiu sukuriama ir pozityvi energija, ir estetinis vaizdas. Kad jis būtų dar geresnis, galima pasitelkti kūrybiškus aprangos sprendimus – žaismingai derinti spalvas, aksesuarus – skėčius ar skareles“, - sakė R. Tomkienė.

Kaišiadorių senjorai
Kaišiadorių senjorai

Šokis suteikia naujų emocijų

Projekto koordinatorė pasakoja, kad vidutinis linijinių šokėjų amžius yra šešiasdešimt – septyniasdešimt metų. „Pamokos senjorams atneša tik gerų emocijų ir patirties. Pirmiausia, tai yra nauja, dinamiška veikla. Senjorai nesėdi namuose prie televizoriaus, o išeina pabendrauti. Pamokose susitinka su panašaus amžiaus ir interesų žmonėmis“, - pasakoja pašnekovė.

Anot jos, fizinė veikla, judesys – kiekvienam žmogui labai svarbus. O senjorams tai ypač aktualu – ne tik palaiko geresnę fizinę forma, bet ir pakelia nuotaiką. „Muzika suteikia pozityvių emocijų, džiaugsmo ir didesnio noro gyventi. Naujos prasmės gyvenimui atneša ir tai, kad žmonės ruošiasi kitoms projekto veikloms“.

Muzika suteikia pozityvių emocijų, džiaugsmo ir didesnio noro gyventi.

Kaišiadorių rajono pensininkų klubo projekto idėja vien šokių pamokomis neapsiriboja. „Atrinksime geriausius mūsų šokėjus ir važiuosime į linijinių šokių festivalį. Be to, Kaišiadoryse patys rengsime šventę – miestelio gyventojams pristatysime, ko išmokome per pusę metų nuo spalio mėnesio“, – pasakoja R. Tomkienė. Anot pašnekovės, pasibaigus šokių užsiėmimams, dalyviai bus kviečiami savanoriškai vesti nemokamus lininių šokių užsiėmimus kitiems miestelio bendruomenės nariams.

Žymusis Kaišiadorių rajono pensininkų klubas gyvuoja nuo 1994 ir jungia apie 170 narių. Klubas palaiko ryšį su kitais senjorų klubais, o dalis jo narių priklauso Lietuvos Moterų sporto asociacijai. Aktyvi ir organizuota klubo pirmininkė G. Šidiškienė nuolat inicijuoja keliones po Lietuvą. Jų metu senjorų klubo nariai lanko muziejus, istorines vietas. Kartais prasiblaško ir jėgas atgauna kurortiniuose miesteliuose įkurtose sanatorijose ar vandens parkuose.

Vietos veiklos grupės

Vietos veiklos grupės – kas tai, kam jos skirtos ir kuo gali jums pasitarnauti?

Vietos veiklos grupių žemėlapis

Žemėlapyje galite rasti miestų vietos veiklos grupes, kurių vietos plėtros strategijoms jau skirtas finansavimas. Renkite projektus ir prisidėkite prie pokyčių.

VRM
VRM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius