-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 12 06

Rašytojai Herbjørg Wassmo – 80 metų: „Visa mano kūryba yra pastangos sukurti kažką didesnio nei aš pati“

„Iš viso to, ką išmokau šiame gyvenime, rašymas yra vienintelis dalykas, be kurio aš negalėčiau funkcionuoti kaip visavertis žmogus“, – sako garsi norvegų rašytoja Herbjørg Wassmo, visame pasaulyje labiausiai žinoma kaip kūrinio „Dinos knyga“ autorė. Šiandien ji švenčia 80 metų jubiliejų.
Rašytoja Herbjorg Wassmo
Rašytoja Herbjorg Wassmo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiame interviu 15min ji pasakoja apie savo kūrybos ryšius su Lietuva, „nesutramdomus“ personažus, tai, kiek jos pačios autobiografija atsispindi kūryboje ir kodėl po ilgo laiko tarpo ji nusprendė pratęsti Dinos giminės istoriją, kuriai skirta naujausia jos knyga.

– Vilniuje jūs lankysitės ne pirmą kartą. Kai kurie skaitytojai galbūt pamena, kad jūs 2006 metais dalyvavote Vilniaus knygų mugėje. Kokie jūsų ryškiausi prisiminimai iš to vizito? Ir kiek jums svarbūs susitikimai su skaitytojais? Kai kurie rašytojai nelabai mėgsta susitikimų su skaitytojais, sakydami, kad knygos turi kalbėti pačios už save, o susitikimas su autoriumi netgi gali pakeisti tai, kaip skaitytojas vertina knygą.

– Iš savo pirmosios viešnagės Lietuvoje, kuri įvyko 2006 metų vasario 22 d., geriausiai prisimenu savo vertėją Eglę, kuri sutiko mane oro uoste, ir aš pasijutau Vilniuje laukiama. Atsimenu ir kelionę automobiliu. Peizažą. Namus. Detales.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius