-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Labašauskas: Seimo nariai iš Vyčio padarė prievartos simbolį

„Seimo nariai iš Vyčio padarė prievartos simbolį. Trypiantį – ne besivejantį, ne išdidų, bet trypiantį visus savo kelyje“, – 15min sakė skulptorius Andrius Labašauskas, sužinojęs, jog Seimas priėmė įstatymą, įteisinantį Vytį kaip Lukiškių aikštės akcentą. Toje pačioje aikštėje, laimėjus konkursą, turėjo atsirasti A.Labašausko projektas „Laisvės kalva“.
Andrius Labašauskas
Andrius Labašauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Labašauskas, komentuodamas Seimo sprendimą, teigė, jog tai yra tiesioginis laisvės – pirmiausia, kūrybinės laisvės – varžymas.

„Tokie įstatymai įmanomi tik autoritariniuose režimuose, ne demokratijose. Tai reiškia, kad Lietuvoje tikriausiai keičiasi santvarka, aš taip traktuoju, jeigu jau net nelieka dialogo tarp Seimo ir visuomenės, ekspertų, teisinės valdžios – tiesiog Seimas vienašališkai priima sprendimus, kurie yra ne jo kompetencijoje.

Man atrodo, toks įstatymas turėtų būti antikonstituciškas – apie tai pastabas išsakė Seimo Teisės departamentas. <…> Kritikos buvo labai daug sulaukta, todėl man labai keista, kad įstatymas vis tik buvo priimtas“, – sakė A.Labašauskas.

Susisiekus su Kultūros ministerijos atstovais, jie situacijos nekomentavo, motyvuodami tuo, kad šis klausimas susijęs su Seimo įstatymu ir teisiniais aspektais.

15min primena, jog 2017 m. Kultūros ministerija ir Šiuolaikinio meno centras paskelbė kūrybines dirbtuves, kvietusias siūlyti idėjas Lukiškių aikštės memorialui, kuris turėjo įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą. Komisija iš daugiau nei trisdešimties siūlytų idėjų išrinko penkias. Konkurso, kurio rezultatus lygiomis dalimis nulėmė žiuri ir internetinis balsavimas, nugalėtoju buvo paskelbtas A.Labašausko projektas „Laisvės kalva“.

Vilniaus apygardos teismas atmetė „Vyčio“ memorialo kūrėjų skundą prašant atšaukti sprendimus, patvirtinusius Lukiškių aikštės memorialo konkurse laimėjus „Laisvės kalvos“ projektui. Šis sprendimas buvo apskųstas.

Nors buvo planuojama, jog konkurso laureatas Lukiškių aikštėje iškils iki 2018 gruodžio 1-osios, tačiau jo aikštėje vis dar nėra.

Šį pirmadienį Seimas nusprendė, jog sostinės Lukiškių aikštė galės būti formuojama tik su laisvės kovų memorialiniais akcentais, jos tvarkymas negalės prieštarauti „viešajai tvarkai bei gerai moralei“, o Vytis bus pagrindinis šios reprezentacinės Lietuvos aikštės akcentas.

Už tai įtvirtinantį Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą pirmadienį Seimo posėdžio metu balsavo 78 parlamentarai, „prieš“ – 11, susilaikė 4. Įstatymas, jei jį pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda, įsigalios rugpjūčio 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius