-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant Žaliojo tilto bus eksponuojamos instaliacijos „Megarealybės gerumo aktyvatorius“ ir „Šeima“

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia pirmuosius Žaliojo tilto meninių instaliacijų konkurso laimėtojus: skulptoriaus Donato Norušio projektą „Šeima“ ir menininko, fotografo Sauliaus Paukščio meninę instaliaciją „Megarealybės gerumo aktyvatorius“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Sauliaus Paukščio meninė instaliacija „Megarealybės gerumo aktyvatorius“
Sauliaus Paukščio meninė instaliacija „Megarealybės gerumo aktyvatorius“ / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Pakaitomis po pusmetį šios laikinos instaliacijos ant tilto bus eksponuojamos 2019-aisiais, kol jas pakeis nauji tęstinio konkurso laimėtojų projektai.

„Džiaugiuosi, kad ilgus dešimtmečius Žaliojo tilto postamentus bjaurojusios sovietinio laikotarpio skulptūros bus keičiamos laisvos Lietuvos, kūrybingo ir atviro Vilniaus menininkų meninėmis instaliacijomis. Kaip ir buvo skelbta konkurso nuostatuose – tai bus laikinos instaliacijos, jos keisis kas 6–9 mėnesius, kol bus nuspręsta galutinai, kokia yra šio seniausio Vilniaus tilto vizija ir kokie menininkų darbai turi likti ateities kartoms. O kol kas – mėgaukimės meno atstovų darbais ir aktyviai diskutuokime“, – sakė tarybos narys ir šio konkurso iniciatorius Marius Skarupskas.

Nuo kitų metų sausio beveik 6 mėnesius ant tilto bus eksponuojama autorius Sauliaus Paukščio meninė instaliacija „Megarealybės gerumo aktyvatorius“. Savo darbu menininkas kvies aktyviau reaguoti į aplinką ir puoselėti svarbiausias visuomenės vertybes.

„Žaliojo tilto postamentus papuoš keturi vėjo energijos agregatai/vėjarodės. Kiekvienas agregatas aktyvuoja skirtingą energetinę – visuomeninę žmogiškojo pradmens informaciją“, - rašoma pranešime.

Šios instaliacijos autorius Saulius Paukštys žinomas fotografinėmis portretų serijomis, išgarsėjo kaip visuomeninių, pilietinių projektų iniciatorius ir kūrėjas.

„Mano pasirinktos vertybės – drąsa, sąžinė, teisybė ir ryžtas – neatsitiktinės, nes jaučiu, kad yra didelis jų trūkumas dabartinėje visuomenėje, ypač tarp vadovų, vedlių ar politikų. Mano kurtos vėtrungės mums primintų, kad tos vertybės dar egzistuoja, o jų besikeičianti padėtis bus aliuzija į tai, kad nėra vienos teisybės ar vienos drąsos, kad negali būti kategoriškų dalykų, nes vienas elementas paprastai turi daug variantų. Tai būtų ne tik kinetinė atrakcija tiesioginiame vertime, bet ir šiek tiek filosofinės potekstės“, – sakė menininkas Saulius Paukštys.

Kaip teigiama pranešime, antrosios instaliacijos autoriaus Donato Norušio meninėje instaliacijoje „Šeima“ „naudojami tokie artefaktai, kaip geležis, keramikinis indas, bei saulės baterija maitinamas skaidrių projektorius, kalbama apie miesto teikiamus išteklius“.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Donato Norušio meninė instaliacija „Šeima“
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Donato Norušio meninė instaliacija „Šeima“

„Nuo 2019 m. birželio iki metų pabaigos instaliacija kvies analizuoti šeimos kaip socialinės institucijos santykį su urbanistine vietove ir atvaizduos miesto daromą įtaką šeimai tiek iš fiziologinės, tiek iš filosofinės pusės. Jaunasis menininkas, skulptorius aktyviai dalyvauja Lietuvos ir Baltijos šalių festivalių erdvėse ir geriausiai yra žinomas jaunosios kartos atstovams“, – teigiama savivaldybės išplatintoje informacijoje.

„Žaliojo tilto meninių instaliacijų konkurse“ taip pat dalyvavo menininkai Eglė Grėbliauskaitė ir Paulius Zaviša.

2019 metais Žaliojo tilto meninėms instaliacijoms miestas skirs daugiau kaip 28 tūkst. Eur. Kitais metais bus skelbiamas naujas konkursas, po kurio paaiškės, kokios kitos instaliacijos bus eksponuojamos ant seniausio sostinės tilto 2020 metais.

Iki 2015-ųjų ant Žaliojo tilto stovėjo keturios 1952 metais sukurtos socialistinio realizmo idėjas atvaizduojančios skulptūros. Šiuo metu jų vietoje stovi gėlių vazonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius