-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros atstovai apie kandidatą į ministrus S.Kairį: vieniems – geriausias variantas, kitiems – avantiūristiškas sprendimas

Paskelbus, jog kandidatas į kultūros ministro postą yra Liberalų sąjūdžio narys Simonas Kairys, 15min domėjosi, ką apie tai galvoja kultūros bendruomenės atstovai. Nors vieni teigė, kad tai geriausias pasirinkimas, kiti pabrėžė, jog avantiūristiškas sprendimas į tokią jautrią poziciją pasiūlyti politiką, turintį „labai mažai sąlyčio su kultūra ir dar mažiau pažįstamų kultūros bendruomenėje“.
Arūnas Gelūnas, Živilė Diavara, Vytautas Ališauskas, Rūta Elijošaitytė-Kaikarė
Arūnas Gelūnas, Živilė Diavara, Vytautas Ališauskas, Rūta Elijošaitytė-Kaikarė / Juliaus Kalinsko/ Žygimanto Gedvilos/ Mariaus Vizbaro nuotr./15min nuotr.

A.Gelūnas: Liberalų sąjūdis išsirinko geriausią kandidatą

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius bei Liberalų sąjūdžio narys Arūnas Gelūnas 15min teigė, kad nenorėtų užbėgti už akių prezidentui ir yra linkęs sulaukti jo įvertinimo.

„Poną S.Kairį pažįstų gana seniai. Nepaisant to, kad jis mano politinių pažiūrų žmogus, jį pažįstu daugiau kaip savivaldybės vicemerą, kuris rūpinosi kultūra, paveldu. Esame bendravę dėl Kauno modernizmo architektūros bylos rengimo bei įrašymo į UNESCO pasaulio paveldo sąrašus.

Bent jau kaip vicemeras tuo metu jis tikrai demonstravo rimtą požiūrį, kompetenciją, aiškias vertybes. Manau, kad Liberalų sąjūdis bent iš savo partiečių ribų surado patį geriausią kandidatą. O ar jis pasirodys tinkamas prezidentui, nacionaliniu mastu, ne tik kaip turintis patirties Kauno savivaldybėje, laikas parodys. Bet tikrai sunkiai iš partijos matyčiau kokią nors kitą kandidatūrą“, – teigė jis.

Jis turi tokio žemaitiško užsispyrimo.

Bet ar A.Gelūnas matytų S.Kairį kaip ministrą, kuris neleistų Kultūros ministerijai tapti paskutiniu prioritetu? „Jis turi tokio žemaitiško užsispyrimo, – sakė jis. – Kiek žinau, jis yra iš Telšių, tad yra darbštus ir atkaklus. Tad labai viliuosi, jog užteks retorinių priemonių, jeigu būtų paskirtas, neleisti pamiršti apie šį prioritetą.“

„Jokia iš ministerijų neturėtų tapti paskutiniu prioritetu“, – komentavo A.Gelūnas. Jo nuomone, Vyriausybė neturėtų veikti absoliučios lygiavos principu, nes kai kurie klausimai, tokie kaip švietimas arba sveikatos apsauga, yra itin aktualūs.

A.Gelūnas pažymėjo, kad dabartinis Vyriausybės sudėties pasiūlymas „suteikia vilties“ bei didina tikimybę, jog S.Kairys bus išgirstas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas

G.Masteikaitė: kai nesitiki, žmonės ima ir nustebina

Kaip S.Kairio kandidatūrą mato Lietuvos šokio informacijos centro vadovė Gintarė Masteikaitė?

„Manau, kad valdančioji dauguma pasielgė labai avantiūristiškai, nes į tokią jautrią poziciją pasiūlė politiką, turintį labai mažai sąlyčio su kultūra ir dar mažiau pažįstamų kultūros bendruomenėje. Net neabejoju, tą jau dabar matau, jog dėl šios kandidatūros artimiausiomis valandomis kils vėjas ir sujudimas“, – sakė G.Masteikaitė.

„Tai žmogus, kuris didžiąją karjeros dalį yra dirbęs Kaune ir Kauno miesto savivaldybėje. Labai sudėtinga vertinti, nes neteko dirbti kartu, todėl nenoriu iš karto nuteisti žmogaus, nežinodama jo galimybių. Norėčiau tikėtis, kad kandidatas labai atsakingai pažvelgs į savo poziciją ir dar atsakingiau rinksis savo komandą, bus linkęs įsiklausyti į kultūros bendruomenę ir tęsti valdančiosios koalicijos užduotą toną apie aukšto lygio kultūrinę politiką bei dialogo kūrimą su skirtingomis interesų grupėmis. Nežinau, aš tai duočiau šansą, nes kartais, kai nesitiki, žmonės ima ir nustebina“, – tęsė G.Masteikaitė.

Remio Ščerbausko nuotr. /Gintarė Masteikaitė
Remio Ščerbausko nuotr. /Gintarė Masteikaitė

V.Kernagis: toks buvo derybų metu priimtas sprendimas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys ir parlamentaras Vytautas Kernagis teigė, jog kol kas sudėtinga vertinti.

„Kokių nors akivaizdžių darbų, nuveiktų kultūros laukui ir labui, sąrašuose kol kas nėra, bet gal atėjęs žmogus iš tiesų parodys tikrą lyderystę. Manau, bet kokiu atveju žmogus atsidurs ir po Seimo, ir kultūros lauko padidinamuoju stiklu“, – sakė jis.

„Manau, jog tai yra liberalų apsisprendimas, pažiūrėsime, kaip jam seksis. Esu kalbėjęs ir su šios partijos vadovybe, norėtųsi, jog kandidatas būtų stiprus ir atlieptų lūkesčius, kurių tikisi visas kultūros laukas. Bendruomenė buvo įsitraukusi, o keliami klausimai – adekvatūs“, – pasakojo jis.

Kodėl paties V.Kernagio nebuvo tarp kandidatų? „Matyt, toks buvo derybų metu priimtas sprendimas. Manau, svarbiausia, kad mes visi tame dalyvautume ir nenuleistume rankų. O pasakyti, kodėl vienas ar kitas kandidatas, sunku“, – sakė politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis

V.Ališauskas: svarbiausia, kad ministras turėtų politinį palaikymą

Naująją kandidatūrą pakomentavo ir profesorius Vytautas Ališauskas.

„Vertinti kandidatūrą žmogaus, kuris dar nėra pasireiškęs didžiosios politikos lauke, yra keblu. Ir aš nemanau, kad tokia patirtis yra būtina, jog galėtume duoti avansą ar pripažinti šansą pasireikšti, – pradėjo pašnekovas. – Kita problema – Kaunas turi rimtų problemų su paveldosauga. Matėme ne vieną tokį atvejį, tai ir nesugebėjimas tvarkytis su tarpukario paveldu, apskritai neturėjimas koncepcijos, ką daryti. Aš, aišku, negaliu pasakyti, reikėtų specialiai tirti, ar už tai atsakingas būsimasis ministras.“

„O šiaip Kultūros ministerija niekada nebuvo jokiai valdžiai prioritetas, kas yra natūralu. Bet matysime, jeigu naujasis ministras bent jau sugebės išlaikyti tą lygį, kuris iki šiol egzistavo, tai nebus blogai“, – sakė profesorius.

V.Ališauskas nemano, jog sveikatos apsaugoje turėtų darbuotis ministras gydytojas, krašto apsaugoje – žmogus, tarnavęs kariuomenėje.

„Tai pasenusi koncepcija, – pažymėjo jis. – Svarbesnis yra kitas klausimas – ar ministras turi politinį palaikymą? Kaip matome, buvusi Vyriausybė politinio palaikymo neturėjo, todėl jos darbas nuolatos buvo konvulsiškas ir kontroversiškas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Ališauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Ališauskas

Ž.Diavara: jo mintys yra šiuolaikiškos ir progresyvios

„Manome, kad viskas puiku ir svarbu, kad toliau būtų dirbama. Kiek teko bendrauti, jo mintys yra šiuolaikiškos ir progresyvios“, – teigė Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkė Živilė Diavara.

„Jis išrinktas koalicijos sutarimu, tad manau, jog buvo priimti logiški sprendimai. Mažų mažiausiai tikimės – produktyvaus darbo ir įsiklausymo į kiekvieną sritį. Kultūra neturėtų būti paskutinė, o, mūsų manymu, pirmutinė. Ji nėra vien linksmybės, bet ir kultūros ekonomikos dalis, turi įtaką sveikatai, švietimui, socialiniams ryšiams, Lietuvos įvaizdžiui“, – tęsė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Diawara
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Diawara

R.Elijošaitytė-Kaikarė: svarbu, kad kandidatas yra skaitytojas

Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė 15min pateikė tokį atsakymą:

„Kultūros ministrui teks didžiulė atsakomybė: išgirsti visą kultūros lauką, kuris yra be galo įvairus ir platus. Pirmiausia tikiuosi dialogo su kultūros lauke dirbančiais ir jį išmanančiais praktikais, neišskiriant vienos srities ar sektoriaus, atskiro miesto ar regiono. Tikimės įsiklausymo ne tik į esančias problemas, bet taip pat ir į galimus jų sprendimo būdus.

Džiugina, kad šis kandidatas pabrėžia kultūros ir švietimo ryšį ir kad jau dabar girdi kultūros lauko keliamus klausimus bei siūlo sprendimus.

Leidybos sektoriui svarbu, kad kandidatas yra skaitytojas, nesyk rodęs dėmesį literatūriniams projektams ir jų sklaidai, dalyvavęs asociacijos rengtose diskusijose, tad tikimės atvirų ministerijos durų ir leidybai, bibliotekoms, skaitytojams svarbiais klausimais.

Kaip žemaitė norėčiau duoti papildomą pasitikėjimo mandatą kandidatui, gimusiam ir augusiam Žemaitijoje.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rūta Elijošaitytė-Kaikarė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rūta Elijošaitytė-Kaikarė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius