Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galima teikti siūlymus dėl prieštaringai vertinamo Reformatų sodo projekto

Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį paskelbė laukianti sostinės gyventojų pasiūlymų dėl Reformatų sodo projekto. Siūlymus galima teikti savaitę – iki rugpjūčio 19-osios.
Vilniaus savivaldybės parengto Reformatų skvero plano aptarimas su jo kūrėjais
Vilniaus savivaldybės parengto Reformatų skvero plano aptarimas su jo kūrėjais / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Susipažinti su Reformatų sodo projekto idėja (autoriai – savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ ir architektė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė), projekto šalininkų argumentais bei išdėstyti savo siūlymus galite čia.

Žada sutvarkyti infrastruktūrą, želdyną

„Sodo teritorija, savo dabartiniu išplanavimu juosianti Senamiestį tarsi amfiteatrą, ir tuo pačiu atskirianti jį nuo Naujamiesčio, deja, neatlieka savo funkcijos nei kaip rekreacinis želdynas, nei kaip patraukli viešoji erdvė, o jos potencialas toli gražu iki galo neatskleistas“, – rašoma Vilniaus miesto savivaldybės svetainėje, priduriant, kad tamsiu paros metu sode nėra saugu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas

„Sodo teritoriją planuojama sutvarkyti atskleidžiant teritorijos svarbiausias vertybes: reformatų istorijos palikimą bei želdyną, sukurti visapusišką infrastruktūrą lankytojams, kuri garantuotų kokybišką poilsį ir saugumą.

Be to, siekiama atgaivinti želdyną, suformuojant geresnes sąlygas esamiems medžiams bei sode gyvenantiems paukščiams“, – dėstoma svetainėje.

M.Pakalnis: apie esminius pokyčius kalbėti negalima

Praėjusią savaitę vienos dienos „Re:formatų“ festivalio organizatoriai, nepritariantys parko atnaujinimo planams, Reformatų bažnyčioje surengė miestiečių, projekto autorių ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovų diskusiją. Jos metu Vilniaus miesto vyr. architektas Mindaugas Pakalnis teigė, kad esminių pokyčių projekte vykdyti nebegalima.

„Galime projektą keisti tiek, kiek nesikeičia jo esmė. Reiktų daugiau galvoti, kas yra projekte negerai, ką žmonės mano, kad galima pagerinti, o tada spręsti, kurie dalykai gali būti padaryti, o kurie ne. Reiktų išgirsti kritiką, lūkesčius ir tada projekto autoriai galėtų pamąstyti ir patys įvertinti, kurie dalykai gali būti padaryti. [...] Kalbėti apie esminius pokyčius nebėra kada. Galima kalbėti tik apie tuos dalykus, kuriuos galime pakeisti“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mindaugas Pakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mindaugas Pakalnis

Diskusijos metu Statybos ir architektūros teismo ekspertų sąjungos vadovas Gintautas Tiškus iškėlė klausimą, kodėl savivaldybei priklausančiame sklype verslininkai (bendrovė „Eika“) inicijuoja parko pertvarkos projektą, kuriam konkursas neskelbiamas, o vėliau „Eikos statyba“ laimi darbų rangos konkursą.

M.Pakalnis tvirtino į šį klausimą atsakyti negalintis, nes nėra viešųjų pirkimų specialistas.

Savivaldybė: Reformatų sodas – „socialiai nesaugi, nejauki ir barbarišku būdu įrengta erdvė“

Vilniaus miesto savivaldybė svetainėje pateikia tokias diskusijos išvadas:

  • miestiečiai pritaria, kad erdvę būtina tvarkyti – pačios bendruomenės atlikta apklausa rodo, kad esminis tvarkymas būtinas;
  • socialiai nesaugi, nejauki ir barbarišku būdu įrengta erdvė gali pasikeisti – tapti traukos centru, miesto sodu su daug žalumos ir aiškiomis atviromis erdvėmis, įprasminančiomis istoriją, buvusį reljefą;
  • projektas rengtas prieš daugiau nei 3 metus, tad tvarkos ir būdas, kaip miestas dirbo ir ieškojo dialogo su bendruomenėm iš esmės pasikeitė;
  • Reformatų sodo atnaujinimas – labai svarbus miestiečiams projektas, sulaukęs ir daug palaikymo, ir tam tikrų diskusijų. Atviras Vilnius visada ieško dialogo su bendruomenėmis. 2018 08 09 susitikimas Reformatų bažnyčioje atnešė konstruktyvių pasiūlymų, kurie bus apsvarstyti;
  • svarbiausi bendruomenei rūpimi aspektai: maksimalus medžių išsaugojimas, paminklo Reformacijai vieta, sodo aptvėrimo ir rakinimo klausimas, tranzitinio tako alternatyva, laiptų idėjos įprasminimas – visi jie išgirsti ir svarstomi.

Reformatų sodo atkūrimas ir sutvarkymas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo. Šiam projektui skirta 1,7 mln. eurų struktūrinių fondų lėšų, 202,6 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšų, savivaldybės lėšų dalis sudaro kiek daugiau nei 1 mln. eurų. Bendra projekto vertė – 2,02 mln. eurų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mindaugas Pakalnis: Reformatų parko projektą galime keisti tiek, kiek nesikeičia jo esmė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius