Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jaunojo dizainerio prizas 2019“: išrinkite geriausią produkto dizaino kategorijos darbą

Jau devintą kartą VDA „Dizaino inovacijų centro“ rengiamas konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“ kviečia išrinkti, publikos nuomone, geriausius produkto, komunikacijos, mados dizaino ir dizaino tyrimų darbus. Balsuokite už Jums labiausiai patikusį produkto dizaino kategorijos darbą.
Katryna Sadauskaitė. Eksperimentinis šviesos objektas iš antrinių medžiagų
Katryna Sadauskaitė. Eksperimentinis šviesos objektas iš antrinių medžiagų / Organizatorių nuotr.

Samanta Skridlaitė. Terapinis prietaisas randų gydymui TULIP

Po operacijos ar sužeidimo susidaręs randinis audinys mažina gyvenimo kokybę: kelia fizinį, psichologinį ir kosmetologinį diskomfortą, riboja judėjimą, gali sukelti sveikatos problemas kaip organų veikimo sutrikimai, infekcijos. „TULIP“ – terapinis prietaisas skirtas tiek savarankiškam, tiek profesionaliam randų gydymui bei kitų prietaiso funkcijų naudojimui sveikatos būklės gerinimui. Produktas sukurtas bendradarbiaujant su suomių įmone „eGOOD“. Randų gydymui naudojama negatyvaus slėgio terapija, raumenų nuovargiui, sąnarių, kraujotakos, sutrikimams, persitempimams gydyti – masažas, abi terapijos kartu – skausmingiems taškams malšinti. Forma sukurta atsižvelgiant į ergonomiką, intuityvų ir paprastą naudojimą.

Marcelė Kuliešiūtė. Gyvo dizaino objektas ALIVE

ALIVE yra skirtas visuomeniniams interjerams, ofisams ar įvairioms viešoms erdvėms. Sukurtas suteikti aplinkai gyvybingumo, ramybės, žmonėms atpažinti kažką savito ir priminti bei puoselėti Motiną Gamtą. ALIVE – tai dinamiškas objektas, paremtas biofilinio dizaino principais. Biofilija – tai įgimtas žmogaus polinkis ieškoti ryšio su gamta, kitomis gyvybės formomis arba tiesiog meilė gyvybei. Dizaino objektas sukurtas remiantis tyrimais, jog ritmas ar judėjimas gamtoje sukuria stiprų įspūdį bei teigiamą poveikį žmogui. Kūrinyje svarbiausia – judesio kaip gyvybės išraiška teikiama emocija. Šiam projektui dizainerę įkvėpė vanduo – visos gyvybės pagrindas ir šaltinis.

VIDEO: Marcelė Kuliešiūtė. Gyvo dizaino objektas ALIVE

Katryna Sadauskaitė. Eksperimentinis šviesos objektas iš antrinių medžiagų

Šviesa slypi visur aplink mus net ir paprastuose, kasdieniuose objektuose. Kartais ir tokiose medžiagose, kurios yra išmetamos ir niekam nereikalingos. Todėl šiame dizaino objekte unikaliam šviesos efektui sukurti panaudotos neperdirbamos ir išmetamos meninio stiklo atliekos. Nors stiklas yra viena labiausiai perdirbamų medžiagų, tačiau problema atsiranda, kai reikia perdirbti stiklo likučius po meninio stiklo gamybos. Tokiuose stiklo gabaliukuose spalvotas stiklo efektas yra išgaunamas skaidrų stiklą sumaišius su specialiomis granulėmis, todėl atskirti skaidrų stiklą ir jį antrą kartą panaudoti yra beveik neįmanoma. O bet koks papildomas stiklo perdirbimas, apdirbimas išskiria didelius kiekius šiltnamio dujų į atmosferą. Šis šviesos objektas parodo estetiško antrinio dizaino galimybes ir padeda pastebėti šviesos gebėjimą slypėti netikėtuose objektuose.

Gaudutė Žilytė. Pogulio baldas „Lula“

Pagrindinė baldo „Lula“ idėja – pažiūrėti į poroloną kaip į pagrindinę konstrukcinę medžiagą, atskleisti porolono medžiagos prigimtines skulptūriškąsias savybes. Minkšta organiška forma kurti jaukumo ir saugumo emociją nešantį, poguliui skirtą baldą, kuris priimtų žmogaus kūną, jį apgaubtų ir leistų trumpam nusnūsti. Tarsi apkabintas porolono, žmogus jaučiasi atsipalaidavęs – prie jo kūno minkštai prisitaikantis baldas sukuria atramas taip, kad jam būtų patogu. „Lula“ yra modernios estetinės išraiškos biomorfiškas baldas, kurio forma kinta priklausomai nuo to, kaip žmogus sėdasi. Trumpo poilsio asistentas surenkamas iš vieno porolono lakšto per keturis ar tris tempimo taškus suveržus diržus. „Lula“ sukurta bendradarbiaujant su įmone „Lonas“.

VIDEO: Lula - Gaudutė Žilytė

Kipras Unikauskas. Konceptuali autonominė transporto priemonė ORNN

Konteineriais yra pervežama net iki 90 procentų visų laivais, traukiniais bei sunkvežimiais transportuojamų krovinių, todėl jūrinių konteinerių pervežimas yra viena iš populiariausių ir pigiausių transportavimo rūšių pasaulyje. Įvedant autonomiškumą ir baterijomis kraunamą sunkvežimį į šią transporto sferą, sumažėtų avarijų skaičius, suvartojamas kuro kiekis. Atsisakant vairuotojui reikalingų ergonominių ir funkcinių detalių, galimas didesnis baterijų ir krovinio kiekis.

VIDEO: Kipras Unikauskas. Konceptuali autonominė transporto priemonė ORNN

Simonas Milišauskas. CHRONO – pilnai amputuotų rankos pirštų protezų koncepcija

CHRONO projekto tikslas – sukurti nebrangų, pilnai pašalintų pirštų protezą, kuris sustiprintų pažeistos rankos funkcionalumą, pagerintų psichologinę savijautą bei grąžintų vartotojui pilnumo jausmą. CHRONO dizainas leidžia atlikti griebimo, laikymosi, spaudimo, prilaikymo veiksmus ir netrukdo pagrindiniams natūraliems rankos judesiams.

Palyginus su kitais rinkoje egzistuojančiais protezais, jis turi vientisą, nebrangiai pagaminamą, estetišką, realybės neimituojantį dizainą. Dirbtinis pirštas valdomas šalia esančio sveiko piršto judesiais. Protezas tvirtinamas odiniu dirželiu. Bet kuriai detalei susidėvėjus, ją nebrangu pakeisti nauja. Inovatyvus plastikinis „sąnarys“ lankstosi, nenaudojant sudėtingų mechanizmų. Galimybė džiaugtis savo pažeista vieta ir jos neslėpti yra labai svarbi siekiant atstatyti žmogaus psichologinę savijautą.

VIDEO: Simonas Milišauskas. CHRONO – pilnai amputuotų rankos pirštų protezų koncepcija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius