-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kultūros bendruomenė kviečia naujos valdžios atstovus aptarti kultūros vietą gerovės valstybėje

Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija (NKIKIA) gruodžio 3 d. organizuoja kasmetinį tarptautinį kultūros forumą, kuris šiemet vyks virtualioje erdvėje. Šiųmetinio forumo tema – „Kultūra ir gerovė“, tikslas – aptarti kultūros vaidmenį socialinės sanglaudos stiprinime bei paskatinti dialogą ir bendradarbiavimą tarp politikos formuotojų ir kūrybinių bei kultūrinių industrijų bendruomenės, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Dalia Ibelhauptaitė, Simonas Kairys, Lina Lapelytė
Dalia Ibelhauptaitė, Simonas Kairys, Lina Lapelytė / Žygimanto Gedvilos nuotr./ 15min nuotr./ Liberalų Sąjūdžio nuotr./ Andrej Vasilenko nuotr.

Forumo „Kultūra ir gerovė“ metu kūrybinių ir kultūrinių industrijų ekspertai ir kūrėjai kartu su LR Prezidentūros, Vyriausybės ir kitų valstybinių institucijų atstovais diskutuos apie kultūros vietą sveikatos apsaugos, švietimo, ekonomikos ir inovacijų bei šalies įvaizdžio srityse.

Sveikinimo žodį forumo dalyviams tars LR Prezidentas J.E. Gitanas Nausėda. Pagrindinį forumo pranešimą skaitys tarptautinės kūrybinių industrijų ir kultūros politikos konsultacijų agentūros „Kūrybos laboratorija“ direktorius Ragnaras Siilas iš Estijos.

„Kultūra yra svarbi! Be kultūros ir kūrybingumo karantino situaciją pakelti būtų buvę daug sunkiau. Kultūra mums teikė prasmę, viltį ir brėžė naujas perspektyvas, kai daugelis dalykų prarado kryptį. Bet būtent kultūros ir kūrybos sektorius per krizę patyrė skaudžiausius išbandymus.

Dabar, kai politikos formuotojai ėmė skirstyti sektorius į esminius ir mažiau svarbius, turime ypatingai susivienyti ir dėti visas pastangas, kad išryškintume kultūros vertę. Kultūra nėra problema, kultūra – sprendimas“, – įsitikinęs tarptautinis ekspertas iš Estijos, kultūros politikos strategijos klausimais konsultavęs vyriausybes ir organizacijas daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių.

„Rugsėjį surengėme politikų debatus „Kultūra – prioritetas“, kuriuose savo pozicijas kultūros politikos atžvilgiu pristatė dabartinę valdančiąją koaliciją suformavusių politinių partijų atstovai. Visi jie pabrėžė, kad kultūra užima labai svarbią vietą jų politinių partijų programose.

Forume „Kultūra ir gerovė“ norėtume pratęsti diskusiją su naujai išrinktos valdžios atstovais apie tai, kokią vietą kultūra ir kūrėjas užims šalies gerovės kūrime, aptarti įmanomas bendradarbiavimo formas ir priemones, kurių valdžios atstovai imsis, kad atskleistų kūrybinių ir kultūrinių industrijų potencialą“, – sako NKIKIA Valdybos pirmininkė Živilė Diavara.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ŽIvilė Diawara
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ŽIvilė Diawara

Kūrybinių ir kultūrinių industrijų svarbą šalies gerovei akcentuojantį tarptautinį forumą NKIKIA organizuojama jau penktus metus. 2016 metais forumo tema buvo „Kultūra ir darnus vystymas“, 2017 metais – „Kultūra, miestas, regionas“, 2018 metais – „Kultūra ir pinigai“, o pernai – „Kultūra ir inovacijos“.

Šiųmetinio forumo „Kultūra ir gerovė“ diskusijose dalyvaus kandidatas į LR Kultūros ministrus Simonas Kairys, režisierė ir prodiuserė Dalia Ibelhauptaitė, operos-performanso „Saulė ir jūra (Marina)“ bendraautorė Lina Lapelytė, LR Prezidento patarėja švietimui ir kultūrai Jolanta Karpavičienė ir dar daug kitų kūrėjų, ekspertų bei vyriausybinių institucijų atstovų.

Tiesioginę forumo transliaciją bus galima stebėti NKIKIA „Facebook“ puslapyje ir lrt.lt portale.

Klausimus pranešėjams ir diskusijų dalyviams tiesiogiai galės užduoti tik į forumą užsiregistravę asmenys. Registracija į forumą „Kultūra ir gerovė“ vysta iki gruodžio 1 d. Vietų skaičius ribotas. Informacija apie registraciją pateikta čia.

Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija – 2008 metais Lietuvos kūrybinių industrijų lyderių įsteigta organizacija, kurios tikslas – siekti darnios kūrybinių industrijų plėtros Lietuvoje, šiam sektoriui palankios įstatyminės ir teisinės bazės bei efektyvių valstybės ir Europos Sąjungos investicijų kūrybinių industrijų augimui.

Asociacija atstovauja kūrybines industrijas ir jų kūrėjus politikos lauke: aktyviai dalyvauja kultūros, aukštojo mokslo bei studijų politikos formavime; teikia siūlymus dėl valstybės ir Europos Sąjungos investicijų į kūrybinių industrijų sektorių, finansavimo programų ir priemonių; akcentuoja kūrybinių industrijų sektoriaus indėlio svarbą šalies ekonomikai ir visuomenės gerovei. Šiuo metu asociacija jungia per 80 narių, tarp kurių yra Lietuvos aukštųjų mokyklų ir kolegijų, skirtingų kūrybinių industrijų sričių ir meno kūrėjų asociacijų, menų inkubatorių, viešųjų įstaigų ir kūrybinio verslo įmonių, kūrėjų bendruomenių ir fizinių asmenų.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius