-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kultūros viceministras R.Augustinavičius: šiuo metu Gedimino kalno būklė yra stabili

Trečiadienį Lietuvos nacionaliniame muziejuje vykusioje spaudos konferencijoje kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius pristatė Gedimino kalno tvarkybos eigą.
Gedimino kalno tvarkybos eigos spaudos konferencija
Gedimino kalno tvarkybos eigos spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak R.Augustinavičiaus, šventiniu laikotarpiu atšilus orams ir pagausėjus krituliams, jutikliai fiksavo suaktyvėjusius deformacinius procesus Gedimino kalno pietiniame ir vakariniame sektoriuje.

Išskirtos trys aktyviausios vietos: viena vakariniame šlaite, likusios dvi – palei pietinę gynybinę sieną. Šios vietos identifikuotos kaip potencialios nuošliaužoms susiformuoti.

„Didžiausia bėda – pietinės gynybinės sienos, kuri pati, reikia pabrėžti, nėra autentiška, nuogrinda, kurioje atsivėrė iki 35 cm gylio plyšiai, pro kuriuos patenka kritulių vanduo ir tai kelia tiesioginį pavojų pietinių šlaitų stabilumui“, – sakė R.Augustinavičius.

Tiesa, jo teigimu, šiuo metu Gedimino kalno būklė yra stabili, nors tikimybė, kad susidarys daugiau nuošliaužų, išlieka didelė. „Svarbiausia, kad nuošliaužos nesusijungtų į vieną“, – komentavo viceministras.

Tarp prioritetinių darbų R.Augustinavičius minėjo būtinybę tarp gynybinės sienos ir nuogrindos atsivėrusį plyšį užtaisyti smėlio ir cemento mišiniu, kuris vėliau bus hidroizoliuotas.

„Kitas veiksmas – trijose suaktyvėjusių deformacijų vietose suformuoti konstruktyvinį tinklą, analogišką šiauriniam šlaitui. Tai pirmo etapo, laikina priemonė, siekiant stabilizuoti paviršinių sluoksnių slinkimą. Tai nėra stacionari priemonė, nes tam reikia detalesnių geologinių tyrimų“, – kalbėjo viceministras.

Spaudos konferencijoje R.Augustinavičius taip pat pabrėžė, kad Gedimino kalno tvarkybos peržiemojimo darbai jau baigti: „Tolesni darbai bus vykdomi visą žiemą, nebent tai bus ekstremalūs gamtos reiškiniai, kai bus fiziškai neįmanoma dirbti tokiuose stačiuose šlaituose“.

Aktyvūs Gedimino kalno tvarkybos darbai turėtų būti pradėti šių metų antroje pusėje, tačiau spėlioti, kada Gedimino kalnas vėl galėtų būti atvertas lankytojams, R.Augustinavičius nesiryžo.

Susirinkusius žiniasklaidos atstovus jis taip pat informavo, jog atliekant Gedimino kalno tvarkybos darbus buvo aptikta ir archeologinių radinių. Šiaurės vakariniame šlaite rastos archeologinės struktūros, spėjama – XV–XVI a. mūrai. Tiesa, tyrimai dar nėra atlikti, tačiau spėjama, jog tai gali būti į apačią nuslinkusių gynybinių sienų arba šiaurinio pilies bokšto fragmentai.

VIDEO: Ant Gedimino kalno vykstantys jo gelbėjimo darbai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius