Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kultūra įrodo: negalia netrukdo pajusti meno

„Kūrėjas turi kurti“, – teigia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) kultūros ir meno projektų vadovė Lina Puodžiūnė. Menininkams ji linki eksperimentuoti, o kūrinių prieinamumą neįgaliesiems palikti edukatoriams, rašoma pranešime spaudai.
„Skirtingos spalvos“
„Skirtingos spalvos“ / Gabrielės Depšytės nuotr.

L.Puodžiūnei antrina ir neįgaliųjų Naujojo teatro įkūrėja, režisierė, aktorė Svetlana Šulc, mananti, jog kūryba ir laisvė eina koja kojon. Mintimis apie meno formas ir jų prieinamumą neįgaliesiems viešnios dalijosi „Skirtingos Spalvos“ rubrikos „Patarimai“ laidoje.

Teatrą Svetlana Šulc atrado dar vaikystėje, kai perskaičiusi knygą, kasdien įsikūnydavo vis į kitą personažą. Vėliau, pasukus vaikų pedagogikos kryptimi, kelią sudrumstė staigus regos prastėjimas. Tuomet ji vėl atsigręžė į teatrą – Vilniuje įkūrė jau 15–tą sezoną švenčiantį neįgaliųjų Naująjį teatrą.

Gabrielės Depšytės nuotr./„Skirtingos spalvos“
Gabrielės Depšytės nuotr./„Skirtingos spalvos“

Visą šio teatro veiklą vykdo įvairias – judėjimo, regos, psichines ar kitas – negalias turintys žmonės. Svetlanos teigimu, per verbalinę komunikaciją negali išreikšti visko, ką nori pasakyti, bet gali tam pasitelkti kitas meno formas. Vaidybą ji išskiria kaip vieną iš šių būdų: „Scenoje, teatre, visiems yra lygios galimybės“.

VIDEO: „Aklumas netrukdo pajusti meną” – Svetlana Šulc ir Lina Puodžiūnė

Laidoje S.Šulc paminėjo ir matomą progresą valdžios institucijų lygmenyje: „Kultūros ministerija mus vertina kaip tolygius kultūros puoselėtojus, kūrėjus“. Režisierės teigimu, jie paremia, palaiko, todėl neįgaliųjų teatras gali kurti spektaklius kartu su kitais teatrais. Be to, ji pamini ir kultūros paso programą, pagal kurią mokyklos iš rajonų noriai kviečiasi neįgaliųjų Naująjį teatrą pas save. Taip, anot Šulc, mokiniai mokomi būti sujaudinti spektaklio, o ne negalios, t.y. matyti, ką žmogus geba, o ne ko jis negali.

Viešnias kalbinęs „Skirtingų Spalvų“ įkūrėjas Dalius Stankevičius pasiteiravo ir apie Lietuvos situaciją neregiams skirto garsinio vaizdavimo temoje. Lina Puodžiūnė džiaugėsi Lietuvos projektų turtingumu: „Garsinis vaizdavimas Lietuvoje yra profesionalus“. Kultūros ir meno projektų vadovė pokalbyje parodė, ką reiškia garsinis vaizdavimas, paminėjo dabartinius Lietuvos garsiniam vaizdavimui adaptuotų kultūrinių projektų skaičius, pasidžiaugė per muziejus besiritančia audiogidų papildymo garsiniu vaizdavimu lavina. „Mes esame tie, kurie stebina“, – sako Lietuvos pavyzdį išskirdama L.Puodžiūnė.

Pokalbio metu Lina Puodžiūtė įvardijo ir negailėjo komplimentų su prieinamumo tema dirbantiems Lietuvos žmonėms bei studijų šia tema galimybėms. Be to, ji išsakė drąsų, tačiau, jos teigimu, realų norą – jog visi lietuviški filmai turėtų garsinio vaizdavimo prieinamumą.

Socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ primena, kad daugiau informacijos apie renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galite sužinoti skirtingosspalvos.lt. Prisidėti prie šios iniciatyvos veiklos taip pat galite įsigydami rankų darbo marškinėlius, įkvėptus sergančiųjų bendruomenei priklausančių herojų istorijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius