Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Literatūra ir menas“ po sumažinto finansavimo eis kas dvi savaites

Mažesnį finansavimą šiemet gavęs kultūrinis savaitraštis „Literatūra ir menas“ nuo šiol eis kas dvi savaites. Kaip pranešė leidinys, penktadienį pasirodysiantis žurnalas bus naujo dizaino, dviem spaudos lankais storesnis – kitas jo numeris išeis jau po dviejų savaičių. Taip pat didės ir leidinio kaina – ji sieks 2,5 euro.
Kultūros savaitraštis „Literatūra ir menas“
Kultūros savaitraštis „Literatūra ir menas“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Redakcija nurodo, jog permainų buvo priversta imtis dėl sumažėjusios valstybės finansinės paramos 2018-iesiems metams.

„Esamomis lėšomis bandoma pasiekti geriausią rezultatą, – žurnalo redakcijos skiltyje teigia vyriausiasis redaktorius Gytis Norvilas.

– Protestuojant prieš ydingą kultūrinės spaudos finansavimo politiką buvo išleistas tuščias, „švarus ir skaidrus“ vasario 2-osios „Literatūros ir meno“ numeris. Visas tiražas – išpirktas. Šis numeris turbūt paklausiausias per visą 72-ejų metų leidinio istoriją. Tai suprantame kaip viso kultūrinio lauko palaikymą, solidarumą. Tai labai vertiname. Dėkojame tiek prenumeratoriams, tiek skaitytojams, tiek autoriams. Tai ir įpareigoja.“

Šiemet leidinys iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo (SRTRF) bei Lietuvos kultūros tarybos gavo 71 tūkst. eurų – 8 tūkst. eurų mažiau, nei pernai, finansavimas mažėjo kelis metus iš eilės.

„Esame priversti daryti kūlverstį, persipilti kraują ir užsikurti iš naujo. Po nokdauno. Nėra taip paprasta, bet užsikursime. Jau užsikūrėme. (...) Esu už judesį, kaitą. Tokį žingsnį žengti spyrė ir noras apsaugoti rašančius autorius, vertėjus – idant honorarai nesumažėtų, o gal ir padidėtų, rastųsi orumo jausmas, – rašo redakcija ir priduria bei apgailestauja, kad transformuojantis leidiniui labiausiai nukentės prenumeratoriai.

– „Litmenis“ ir toliau bus spausdinamas ant paprasto, bet neprasto popieriaus. Norisi pasiskolinti vieną Užupio Respublikos konstitucijos nuostatų: „Nepretenduoti į amžinybę...“ Esame įsitikinę, kad tekstas svarbesnis už vaizdą, nors, reikia pripažinti, šiuolaikinėje visuomenėje pastarajam tekstas pralaimi.“

„Literatūra ir menas“ yra ilgiausiai be pertraukos tuo pačiu pavadinimu Lietuvoje einantis leidinys. Pirmasis numeris išėjo 1946 metais.

Finansavimą kultūriniams leidiniams skiria Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas (SRTRF), Kultūros ministerija ketina reformuoti SRTRF, planą ketinama pristatyti iki kovo vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius