-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros tarybos vadovė: finansavimo pokyčiai gali bauginti, bet viskas įmanoma

Lietuvos kultūros taryba (LKT) bendruomenę pasitiko naujovėmis – kai kuriems projektams įsigalios finansavimo rėžiai. Teikdami paraišką, organizatoriai turės numatyti, į kokias finansavimo ribas pretenduoja (40–65 tūkst., 66–90 tūkst., 91–115 tūkst. ar 116–140 tūkst. eurų). Organizatorių ar rėmėjų indėlis į bendrą projekto biudžetą turės siekti bent 30 procentų. Tarybos pirmininkė 15min pripažino, kad tokia tvarka gali bauginti, bet tikino, kad ji pagrįsta duomenimis ir įgyvendinama.
Asta Pakarklytė
Asta Pakarklytė / Dmitrij Matvejev nuotr.

Rėžiai bus taikomi ne visiems projektams. Jie negalios mėgėjų meno renginių organizatoriams, kuriems maksimaliai LKT galės skirti iki 40 tūkst. eurų.

Naujovė bus aktuali tarptautiniams renginiams, strateginėms asociacijoms, skėtinėms organizacijoms, strateginėms kultūros, meno produktus ar paslaugas kuriančioms organizacijoms. Išsamiau apie sąlygas galima skaityti čia ir čia.

„Daugiausia rėžių yra strateginėms kultūros ir meno organizacijoms, nes ten žaidėjai stipriausi“, – teigė LKT pirmininkė Asta Pakarklytė.

A.Pakarklytė: sprendimas grįstas analize

15min pasiteiravo A.Pakarklytės, ar staiga įvesti finansavimo rėžiai neįspraus institucijų į kampą.

Ji sakė suprantanti, kad nauja tvarka gali gąsdinti, bet tikino, kad ji yra pagrįsta.

„Įvertinus visą praėjusį strateginių organizacijų ciklą, finansavimo intensyvumas, tai yra kiek procentų ketintų padengti LKT, yra pagrįstas faktiniais duomenimis. Be to, išanalizavus ataskaitų duomenis, jie turi kitų finansavimo šaltinių, – sakė ji. – Ir ne tik finansavimo. Analizavome ir kitus indėlius, kurie gali būti visai ne piniginiai, o dalykiniai, daiktiniai, žmogiškųjų išteklių ir t. t.

Kitaip tariant, visa tai grįsta stebėsena, analize ir duomenimis. Tikiu, kad iš pradžių tai atrodo gąsdinančiai, bet kai pradedama galvoti ir žiūrėti į kiekvieno finansinę būklę, visa tai tampa įmanoma.“

Pirmininkė pažymėjo – kiekvienoje strateginėje programoje situacija yra kitokia, o 30 proc. rėžis nėra galutinis. „Tai gali būti ir 20, ir mažiau proc.“, – tikino ji.

Kultūros tarybos nuotr./Kultūros taryba
Kultūros tarybos nuotr./Kultūros taryba

Ar pareiškėjams duota užtektinai laiko?

Tiesa, institucijos atsiųsti savo užklausoms turės 20 darbo dienų, t. y. nuo birželio 29 iki liepos 27 d. (imtinai). Kaip sakė A.Pakarklytė, toks laikotarpis nustatytas LKT gairėse.

„Lygiai tiek pat dienų buvo skirta prieš trejus metus“, – sakė ji.

LKT pirmininkės teigimu, paskelbus konkursą anksčiau, nebūtų spėta pateikti dokumentų į rudens finansavimo konkursus.

A.Pakarklytė sutiko, kad tai gali atrodyti „tarsi iš giedro dangaus“. „Tačiau pareiškėjai žinojo, kad baigėsi trimetis strateginio finansavimo ciklas ir labai tikėtina, kad konkursai bus paskelbti.“

„Naujoji taryba sukosi kaip galėjo – jau pačią pirmą darbo dieną šios programos buvo svarstomos. Taip, tai užtruko, nes projektą reikėjo pristatyti Kultūros ministerijai. Taip pat reikėjo suderinti aprašus ir gaires“, – tikino pirmininkė.

A.Pakarklytė 15min teigė, kad matant būtinybę, ministro pritarimu šis laikotarpis gali būti koreguojamas. Tačiau pažymėjo – „galutinis terminas yra visiškai aiškus“.

„Taip pat yra kelios išimtys ir nuostatos, kad papildomus dokumentus, partnerių raštus galima atsiųsti po paraiškos pabaigos termino, – sakė ji. – Bet paraiškoje turi matytis planavimas ir ketinimai.“

Nepavykus susitarti su partneriais, jo, ko gero, nebus galima keisti. „Dėl šito turiu didelių abejonių“, – į klausimą atsakė A.Pakarklytė.

Teigia, kad augs organizacijų gaunamo finansavimo dalis

Trečiadienį LKT feisbuko paskyroje taip pat buvo pateikta daugiau informacijos:

  • konkursas paskelbtas vienu pirmųjų naujosios sudėties Lietuvos kultūros tarybos narių susirinkimo sprendimu, atsižvelgiant į sparčiai gerėjančią epidemiologinę situaciją. Nuo pat koronaviruso pandemijos pradžios Lietuvos kultūros taryba siekė greitai ir lanksčiai reaguoti į nuolat kintančią, visiems sudėtingą situaciją, todėl ir šis konkursas skelbiamas atsižvelgiant į šiuo metu gerėjančias aplinkybes;
  • išaugusi organizacijų indėlio į projekto biudžetą dalis (turimas omenyje ne tik finansinis, bet ir dalykinis indėlis) ir nustatyti finansavimo rėžiai visų pirma reiškia, kad augs organizacijų gaunamo finansavimo dalis. Lietuvos kultūros taryba trejus metu nuolat ir nuodugniai stebėjo strateginio finansavimo programų lėšomis finansuojamas organizacijas ir jų veiklą ir gali konstatuoti, kad visos šiuo metu finansuojamos organizacijos jau prisideda prie savo projektų įgyvendinimo nurodyta procentine dalimi;
  • Lietuvos kultūros taryba siekia, kad kultūros projektų finansavimo procesai būtų efektyvūs ir parankūs kultūros bendruomenei. Todėl artėjant terminui, matydami, kad pareiškėjams trūksta laiko kokybiškoms paraiškoms pateikti, į tai atsižvelgsime ir, esant būtinybei, terminą pratęsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius